Fashion

Pat McGrath: make-up guru

Neem een kijkje backstage bij een internationale modeshow en de kans is groot dat je make-up artist Pat McGrath aantreft. Deze Britse dame 'doet' onder meer de modellen van Dolce & Gabbana, Prada, Dior, Stella McCartney en Dutchies Viktor & Rolf. Fashionscene vertelt je het levensverhaal van poederkwast Pat!

Pat McGrath komt in het jaar 1970 (al beweren sommigen dat ze vier jaar eerder het levenslicht ziet) ter wereld en wordt in het Britse Northampton opgevoed door moeder Jean McGrath. Ze heeft haar vroege liefde voor mode en make-up naar eigen zeggen aan moederlief te danken: als ze vroeger klassieke films aan het kijken waren, gaf Jean commentaar op de looks van acteurs en actrices. Tegenwoordig haalt Pat nog steeds inspiratie uit films, maar ook uit boeken, kunstgeschiedenis, hippe clubs en natuurlijk de collecties van haar klanten.


Pat McGrath in actie


Pat McGrath is vaker backstage dan op de rode loper te spotten

In het begin van de nineties beleeft het toekomstige make-up wonder haar doorbraak. Ze werkt op dat moment als beauty editor voor Edward Enninful, fashion editor van i-D. In de gloriejaren van het grauwe grunge maakt Pat's innovatieve gebruik van kleur en materiaal i-D tot een vernieuwende en dus belangrijke speler in de modewereld. Haar creaties lijken te zijn gemaakt van latex, vinyl en verf. Pat is gewild en gaat zowel aan de slag voor de minimalistische Jil Sander als de extravagante John Galliano.

Weetje: De meest invloedrijke make-up artist ter wereld (aldus Vogue) heeft nooit een opleiding in mode of make-up gevolgd.


Kleurrijk werk voor i-D


En nog eentje voor i-D, met Natalia Vodianova


Sindsdien heeft de make-up magiër gewerkt met fotografen als Steven Meisel (die zelden zonder haar aan de slag gaat), Helmut Newton, Paolo Roversi en Peter Lindbergh. De door haar gecreëerde looks verschijnen niet alleen in 'huisblad' i-D, maar ook in de Amerikaanse, Britse en Franse Vogue, W en Harper’s Bazaar.


Naomi Campbell op de cover van Vogue Russia april 2010, gepoederd door Pat McGrath


Weetje: Als Pat McGrath op reis gaat voor werk, neemt ze tussen de dertig en vijftig koffers aan materiaal en inspiratiebeelden mee!

Toch kennen we de Engelse vooral van haar werk voor fashion shows. Onder meer modehuizen Prada, Dolce & Gabbana, Comme des Garçons, Miu Miu, Marc Jacobs, Stella McCartney en Lanvin zijn al járen fan. Ze bedacht gigantische nepwenkbrauwen voor Galliano, knalroze wimpers formaatje Bambi voor Neerlands trots Viktor & Rolf en exotische veren voor Dior.


Dior, Stella McCartney en Givenchy 


Dior, Lanvin, Louis Vuitton en Prada


Viktor & Rolf, Dior, Anna Sui, Balenciaga, Versace, Lanvin en Louis Vuitton


Viktor & Rolf, Dior, John Galliano en Prada


Dior, Versace, Miu Miu en Dolce & Gabbana

Sommige designers zijn in zo'n mate lyrisch over Pat McGrath, dat ze haar een complete make-up lijn laten ontwerpen. In 1999 gaat ze die uitdaging aan bij Giorgio Armani en tien jaar later mag ze dezelfde klus klaren voor Dolce & Gabbana. In 2004 haalt ze een belangrijke job bij Procter and Gamble binnen, waarmee ze onder andere aan het hoofd staat bij het Amerikaanse CoverGirl.

Over de diversiteit die bij haar werk hoort zegt Pat: "I really love being a makeup artist. It never gets mundane or predictable and every shoot and show is different."

Wat vinden jullie van Pat McGrath's werk?
Deel dit artikel
Back to top