Fashion

Terug in de tijd met: de koffer

Ik ga op reis en ik neem mee: een bikini, jurkje, snorkel, tandenborstel en zonnebrand. En dat gaat uiteraard allemaal mee in een stevige - en bij voorkeur enigszins leuk uitziende - koffer! De Fashionscene redactie kan niet meer zonder haar trouwe reismaatje en gaat daarom terug in de tijd met de suitcase.



Blauwe koffer via Nitty Gritty Pretty



Schattig stelletje met groene koffer, vastgelegd door The Sartorialist



Gecustomizede koffer via Etsy

Of je nu per auto, vliegtuig, trein of boot reist, de kans is groot dat je je vakantie gear meeneemt in een koffer. Dit handige item heeft doorgaans een rechthoekige vorm met hoekige of wat meer afgeronde uiteindes. Hij moet natuurlijk tegen een stootje kunnen en een goede koffer behoudt z'n vorm dan ook bijna altijd. De meeste koffers hebben tegenwoordig een uitschuifbaar handvat en handige wieltjes voor optimaal reisgemak. Suitcases zijn af te sluiten door middel van scharnieren of een rits en een slot houdt de inhoud ervan veilig.

Weetje: Er bestaat zoiets als een koffer die tegelijkertijd als fiets kan fungeren. Deze Suitcase Bike is niet handig of beeldschoon, maar grappig is 'ie wel.



Karolina Kurkova slaat in de Mexicaanse Vogue op de vlucht met een koffer in de hand



Chanel Iman (gehuld in Givenchy spring-summer 2012) met een olijke koffer in L'Officiel Paris

Weetje: Staal is zeer geschikt als materiaal voor een koffer, omdat het stevig en verrassend licht is. Maar als het je echt om de lichtste koffer gaat, kun je beter voor aluminium of magnesium gaan.

Rondreizen, dat heeft de mens altijd al gedaan. En dus moet er al lang geleden een middel worden uitgevonden om het hoognodige aan kleding en voedsel makkelijk mee te kunnen nemen. De voorganger van de moderne koffer dient stevig, flexibel en zo licht als mogelijk zijn. In het Romeinse Rijk hangt men graag de toerist uit en de reislustige Romeinen stoppen hun bezittingen in wat waarschijnlijk 's werelds eerste koffers zijn.


The Flintstones liepen met hun koffers wel érg ver vooruit...

Gedurende de 19e eeuw beginnen koffers steeds meer op de huidige exemplaren te lijken. Antieke koffers moeten misschien nog wel meer kunnen doorstaan dan tegenwoordig, gezien de verschillende vervoermiddelen, ruige wegen en bijna continue blootstelling aan de weersomstandigheden. In die tijd zijn koffers gemaakt van met olie behandeld koeienleder. Dit leer is gespannen over een solide houten frame. Eerdere varianten zijn nog vervaardigd uit wol of linnen.

Reizen wordt steeds vaker een mogelijkheid in plaats van alleen een noodzaak. Exotische vakanties zijn het moderne statussymbool. Toeristen beplakken hun koffers met reisstickers, onder het motto 'des te meer, des te beter'. De volgeplakte reiskoffer is vanaf halverwege de 20e eeuw een icoon voor globetrotters.



De koffer van een ware wereldreiziger



Een in Chanel geklede Romy Schneider (1962) doet niet aan veel stickers, maar wel aan veel koffers



Koffer van krokodillenleer uit eind 19e eeuw

In het geval van een vliegreis zijn reiziger en koffer veel van elkaar gescheiden. Maar hoe zorg je ervoor dat jij en je koffer elkaar wel terugvinden na het landen? Dan schaf je een exemplaar aan met een opvallend printje of in een bijzondere kleur, je hangt er een kaartje aan of klemt er een elastieken band omheen. Of je schaft 'gewoon' een complete set Louis Vuitton koffers aan met je eigen initialen erop, zoals mevrouw Joan Collins.


Haar persoonlijke Louis Vuitton koffers doen Joan Collins glunderen

Hoe ziet jouw favoriete koffer eruit?

Deel dit artikel
Back to top