Fashion

Terug in de tijd met: de broche

Ben je nog niet in het bezit van een opvallende broche? Start dan maar snel een zoektocht, want ze zijn hartstikke hot voor komend najaar. Fashionscene vindt deze plotselinge hipheid een goede aanleiding om eens de geschiedenisboeken van de broche in te duiken!



Vanessa Jackman en Stockholm Streetstyle

Je vindt er vast een paar in je (groot)moeders juwelenkistje of misschien maken ze wel onderdeel uit van je eigen sieraden
stash: beeldige broches. Verzamelaars van broches weten dat je op rommel- of antiekmarkten en in vintage winkeltjes de meest bijzondere exemplaren vindt, al zijn er tegenwoordig ook juweeltjes in ‘gewone’ winkels te spotten. Dit soort sieraden is namelijk een grote trend voor Fall 2012! Onder meer Louis Vuitton, Chanel en Ralph Lauren hebben beeldige exemplaren in hun collecties. Van ietwat tuttig en klassiek tot cartoonesque en funky.



Chanel



Oscar de la Renta



Lanvin



Louis Vuitton



Ralph Lauren


Ook náást de catwalk en op rode lopers zie je de laatste tijd veel prachtige - en vooral opvallende - broches voorbij komen. Wat dacht je van een gigantisch spinnenweb, een starend oog of een glimmend exemplaar voor in het haar?



Tommy Ton



Tommy Ton



Snappy Lifestyle



Snappy Lifestyle



Blake Lively (in Lanvin) en Kim Cattrall



Charlize Theron



Diane Kruger en Gwen Stefani


Een bijzonder grote fan van de broche is
first lady Michelle Obama. Haar kekke ensembles leukt ze meer dan regelmatig op met een kleurrijke broche. Vooral van bloemvormen kan deze stijlvolle dame geen genoeg krijgen.



Michelle Obama


Zoveel keuze als er nu is in broches, is er natuurlijk niet altijd geweest. Toch moet gezegd worden dat het vroeger een allesbehalve eenzijdig sieraad was. De oudste broches die door archeologen zijn ontdekt komen uit de Bronstijd (zo’n 3000 tot 800 voor Christus) en deze vondsten vertellen ons dat bijna ieder volk een ander soort broche droeg! De fibula, zoals de broche ook wel wordt genoemd, dient lange tijd met name als sluiting. Kledingstukken blijven dankzij broches om het lijf hangen, bij gebrek aan knopen, ritsen en klittenband. Onderstaand exemplaar bewijst echter dat ze naast handig ook erg pretty konden zijn!




Broche uit de Bronstijd

Romeinen, Grieken, Germanen, Kelten en migrerende stammen in Europa, allemaal maken ze eeuwenlang gebruik van broches. De accessoires voor mannen én vrouwen worden gemaakt van metaal, zilver, goud en brons. Ze hebben veelal de vorm van een veiligheidsspeld of een harp. Verder verklappen ze veel over de identiteit van de drager, bijvoorbeeld zijn of haar klasse binnen de samenleving. Romeinen verwerken graag symbolen en teksten in hun broches, terwijl mensen uit het Byzantijnse Rijk een grote liefde voor kleuren en stenen hebben.




Broche uit het Oude Rome

Weetje: Een beroemde broche is de Keltische Tara Brooch. Deze komt uit de beginperiode van de Middeleeuwen en is rijkelijk versierd. Een lust voor het (ekster)oog!



Tara broche

Tijdens de Middeleeuwen is de broche niet zozeer praktisch. Hij is dan vooral bedoeld als ornament en is een stuk kleiner dan zijn voorgangers. Ook zijn er meestal religieuze verwijzingen in verwerkt. Zo rond de 16e eeuw is goud enorm in trek en maakt religie - wat broches betreft in ieder geval - plaats voor dagelijkse tafereeltjes, dieren en bloemen.

Tijdens de 18e eeuw mag de broche ook ergens anders worden gedragen en wel in de lokken! Tot aan het Victoriaans tijdperk loop je er zeer trendy bij als je een broche met een portret hebt opgespeld. Soms zijn er zelfs menselijke haren in de broche verwerkt, bij wijze van herinnering aan een overleden familielid of geliefde. Uit diezelfde eeuw stammen tevens veel girandoles. Deze kleine kunstwerkjes in kandelaarvorm hebben een basis (bijvoorbeeld een knoop of strik met stenen versierd), waar weer kleine versieringen aanhangen. Parels, diamanten en gekleurde stenen zijn in deze eeuw erg populair. De 19e eeuw is al heel divers wat broches betreft: er zijn broches die lijken op de kanten items waaraan ze vastzitten, maar er zijn ook turkooizen stenen versierd met paardenhaar.



Shiny broche uit de 18 eeuw



Girandole broche voor...



... en achter

Wil je inmiddels ook een paar broches scoren? Misschien zijn deze beauties wel iets voor jou!



1. On en Off van Asos (€ 10,86)
2. Groene steen voor aan een kraagje van Asos (€ 8,15)
3. Met sterretjes van Asos (€ 10,86)
4. Roze blom van Pieces via Asos (€ 3,39)

Draag jij wel eens een broche?

 

Deel dit artikel
Back to top