Fashion

Emmy-nominatie voor Nederlandse film

Opnieuw is er een Nederlandse documentaite genomineerd voor de Emmy Awards. 'Saving Africa’s witch children' van filmmaker Joost van der Valk en zijn Engelse co-regisseur Mags Gavan is in de race voor een gouden beeldje…

Vorig jaar viel Peter R. de Vries in de prijzen met zijn uitzending over de vermiste Natalee Holloway. Dit jaar is het hopelijk de beurt aan ‘Saving Africa’s witch children’. De docu neemt het op tegen documentaires uit Qatar, Duitsland en Argentinië. "Ik heb de andere producties niet gezien dus ik heb geen idee, je weet het nooit. Ze gaan wel goed om met de documentaires, dus het is afwachten", aldus de filmmaker.

De documentaire gaat over kinderen in Nigeria die door lokale priesters als heks worden bestempeld. Dat label heeft tot gevolg dat de kinderen vervolgd, gemarteld en soms zelfs gedood worden. Joost legt uit dat zijn documentaire, die nog niet in Nederland te zien is geweest, grote gevolgen heeft gehad in Nigeria: "We zijn bij kerkdiensten geweest waar kinderen aangewezen werden als heks. De beelden hebben tot gevolg gehad dat de priesters werden opgepakt."

'Saving Africa’s witch children' heeft ook daadwerkelijk kinderlevens gered. "Toen wij de film draaiden was het in Nigeria nog niet verboden om een kind als heks te bestempelen. Dat is mede door de documentaire veranderd. Nu is het bij wet verboden," aldus de filmmaker.

Over tien dagen vertrekt Joost naar New York waar hij op 21 september te horen krijgt of hij het beeldje heeft gewonnen. Spannend dus.

Of ‘Saving Africa’s witch children’ in ons land wordt uitgezonden, is niet bekend.

(Elisah)

Deel dit artikel
Back to top