Fashion

Zomer 2010 & Suus

Volgens mij zijn we de winter en sneeuw met daarbij horende fashionloze dagen behoorlijk zat. Ook in modeland en in de winkels is winter 2009 natuurlijk allang een gepasseerd station. Tijd om ons te gaan verdiepen in en –vooral- verheugen op zomer 2010! Wat zien we terug? Wat is nieuw? Maar vooral: wat vinden we leuk?

In de categorie ‘wat zien we terug?’ zie ik de maxi-dress en harembroek aan kop gaan. Het zijn de perfecte soepele stoffen voor een Ibiza-gevoel, en vooral de eerste is erg vrouwelijk te dragen. Ook de harembroek heeft zijn vrouwelijkheid echter bewezen afgelopen seizoenen. . Met een goed stel hakken en een strakke top is het de perfecte “baggy jeans” voor de zomer. Beiden zien we wel in een hip nieuw jasje; de maxidress gaat op de strakke tour en de harembroek gaat, als perfecte aanpassing op de zomer, pastel.

Met een beetje hulp van één van de belangrijkste ‘forecasters’, Lidewij Edelkoort, dacht ik na over de relatief nieuwe trends van komend seizoen; ik ben tenslotte ook niet helderziend.

Resultaat was dat ik de sjaal, als makkelijk en draagbaar item, een goede kanshebber acht dé hit van deze zomer te worden. Niets nieuws aan de zon? De sjaal is natuurlijk van alle tijden, maar was tot voor kort vooral ons maatje tijdens koude winters. Deze winter zagen we hem voorbij komen als de circle variant, maar dikke kans dat deze komend seizoen dus gewoon blijft. Echter wel lichter van stof en kleur natuurlijk; ideaal voor de nog wat kille voorjaarsavonden!

Ook in opkomst: de kleur blauw, en dan vooral indigo. Vooral bij denim zal er gespeeld worden met verschillende tinten. Dessins bij jeans (denk: patchwork, tie-dye, kleurverloop) waren afgelopen winter belangrijk, komend seizoen zal het accent dus op de kleur liggen.

Laten we ook de military stijl niet vergeten. Het jasje was, na de dood van Michael Jackson, niet meer weg te denken uit de modewereld. Deze look verschaft voor de zomer eveneens een kleine transformatie, maar zal zeker nog niet verdwijnen. De uniformlook wordt meer Amerikaans en sportief getint (denk: kniesokken, T-shirts).

Tenslotte zal de ouderwetse tuinbroek, maar ook andere versies van de overall, hoog scoren in de categorie ‘back to basic’; één die op den duur altijd weer lijkt te komen.  

Maar waar kijken we echt naar uit om te dragen? Laat ik voor mezelf spreken: de kleur blauw zal zeker meer in mijn kledingkast voor gaan komen. Afgelopen winter was het al een kleur waar ik me aangetrokken door voelde, en een jeans met warme blauwtint staat nog hoog op mijn verlanglijstje.

Ook heb ik ontzettend veel zin om de overall opnieuw uit te vinden. Afgelopen winter waagde ik me er al aan eentje, maar de tuinbroek komt naar mijn mening in een kleurrijke versie voor de zomer eigenlijk pas echt tot zijn recht. Op de harembroek werd ik afgelopen zomer alsnog helemaal verliefd, na hem het eerste seizoen als horror vermeden te hebben.

De maxi-dress vind ik als enige echter nog wat tricky. Afgelopen zomer voelde ik me nog vrij opzichtig in zo’n zwierig gewaad, wat erin resulteerde dat ik hem alleen op mijn zonnige vakantiebestemming droeg. Naar mijn idee is hij daar ook het beste op zijn plaats, en is voor Nederland de stretch variant misschien wel een beter alternatief.

In ieder geval lijkt het me moeilijk de plank mis te slaan komend seizoen, want je weet hoe dat gaat met trends: waar iets in opkomst is, is een tegenstroming dat ook. Of je nou dus gaat voor die stoere blauwe jeans of de vrouwelijke maxi-dress: er is voor ieder wat wils. Ik verheug me nu al op dat gevarieerde straatbeeld! Jullie ook?

Maxidress H&M

Alexandre Herchcovitz sportieve baseball-look

The Limited circlescarf

Louis Vuitton uniformenlook mét kniesokken

Lees hier alle blogs van Suus!

Deel dit artikel
Back to top