Fashion

Van patat tot Prada, 25

Fashion Editor Elisah blogt elke week op Fashionscene. Als je als nuchtere Hollandse dagelijks omringd wordt door de crème de la crème van de modewereld, kan het je af en toe eens flink naar je hoofd stijgen. Maar in de Nederlandse modescene hoef je niet eens zo gek te doen om op te vallen. Elisah weet raad: doe maar gewoon, dan doe je al Indisch genoeg. Karl Lagerfeld zegt niet voor niets: ‘personality begins, where comparison ends’…

EJHeb ik als modejournaliste de afgelopen modeweek écht kunnen overleven….

Overlevingstip 1: doorsla regen en wind, onweer en sneeuwbuien door bijvoorbeeld bij een goede vriendin te overnachten, die iets dichter bij het Westergasterrein woont dan jij.

Uiteraard! Alleen sliep ik de hele week toch thuis, omdat ik dat gewoon fijner vond. Home sweet home bleek voor mij maar weer: na een hectische dag vol gehaast, gestress en getik, is niets het fijnst om thuis relax bij te komen met een warme bak thee en een dikke kat op schoot, terwijl vriendlief in de slaapkamer al uren ligt te snurken.

Overlevingstip 2: drink liters koffie en kom de hele Fashion Week door

Duh! Ik heb menig liter naar binnen geworpen. Zaten modevriendinnen K. en M. al ’s middags aan de champagne, ik gaf de voorkeur aan mijn huis-tuin-en-keuken-latte. Datzelfde gold ook voor ’s avonds, terwijl iedereen al aan de alcohol was. Op een erg gezellig feestje in een erg gezellig Frans café aan de Leidsegracht op een erg gezellige zaterdagavond werd ik dan ook vreemd aangekeken toen ik aan de barman vroeg of hij een cappuccino voor me had. Het was al half 1….

Overlevingstip 3: zoek je outfit ruim voor die tijd uit. Dit om stress te voorkomen

Ik had ook voor elke dag een andere outfit uitgekozen, alleen bleek m’n kung fu avonturen roet in het eten te gooien. Op precies de laatste dag van de AIFW waren de blauwe plekken ineens verdwenen. Dus de hele week heb ik lange mouwen gedragen. Daarnaast hing ik m’n panterjasje van de H&M weer in mijn kast, omdat ik daar al iedereen mee zag lopen (hoe origineel) en verwisselde ik m’n high heels voor mijn stoere stappers wegens hevige sneeuwval en een superglad Westergasterrein. Nee, mijn gehele wat-doe-ik-deze-week-allemaal-aan-planning liep volledig in de soep. Gelukkig had ik nog honderden andere outfits waaruit ik kon kiezen, dus er was geen reden tot paniek.

Overlevingstip 4: neem jezelf voor voldoende slaap te nemen

Slaap? Welke slaap? Ah, die paar uurtjes dat ik eventjes mijn ogen dichtdeed. Gelukkig kon ik de maandag na de beruchte modeweek heerlijk bijkomen op mijn welverdiende vrije dag. Dat ging helaas wel gepaard met stofzuigen, poetsen, de was doen en afwassen. Zo niet fashionable.

Overlevingstip 5: weet je af te sluiten voor oppervlakkige mensen

Gelukt! Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Overlevingstip 6: zorg dat de AIFW niet samengaat met je examenweek kung fu

Die ik overigens heb gehaald (felicitaties zijn welkom!). Direct na de diploma-uitreiking hees ik me in mijn avondjurkje en peep toes. Helaas sneuvelde mijn diploma voor de zevende graad (nog 5 en ik heb de zwarte band! Matcht goed met een little black dress, ik zeg maar) tijdens een hevige sneeuw- en hagelbui.

Overlevingstip 7: zeg geen nee tegen modefeestjes

Ik heb heel vaak ‘nee’ gezegd tegen modefeestjes door een fikse verkoudheid een paar dagen voordat de AIFW begon. Guilty as hell! Ik was kapot en verkoos, heel verstandig, mijn bed voor een hip modefeestje. Neemt niet weg dat ik elke nacht rond half 3 naar bed ging na het urenlang uittikken van reports.

Overlevingstip 8: kijk boos, zeer boos, naar Fortis-mensen

Op zich heb ik er niet eens zoveel gezien. Ze hebben zeker mijn vorige blog gelezen…

 

Overlevingstip 9: doe je hakken om de hoek van het Fashion Week-terrein pas aan

Sterker nog: ik ging eerst naar het huis van vriendin K. die om de hoek woont, wisselde daar van schoenen, sprong weer op de fiets om 3 minuten later te arriveren op het Fashion Week-terrein. Klaar was Kees! En ik had niet eens de kans om koude voeten te krijgen. Scheelde ook weer een tas met schoenen dragen. Erg verstandig van mij: dit jaar kon je geen tassen meer afleveren bij de garderobe. Pardon?!?

 

Overlevingstip 10: eet veel vitamientjes

Leve de Appie Happie, die zijn maaltijdsalades in de bonus had: 2 voor 6 euro. Ik sloeg die week flink wat salades (= veel vitamientjes) in. De rest van de week werd daarentegen opgevuld met warme chocolademelk met slagroom, bitterballen, loempia’s en chocolademousse met wederom een flinke toef slagroom. Voor de zekerheid heb ik meerderen malen die week een gezichtsmasker opgedaan, zodat ik een stralend huidje bleef houden.

De Amsterdam International Fashion Week is weer ten einde en ja, ik heb het gewoon doorstaan en overleefd. Benieuwd naar mijn vorige After Fashion Week-blog, klik dan hier.

Heb jij de AIFW ook overleefd?

Liefs,

Little Miss Jacobs

* Meer ‘Van patat tot Prada’

Deel dit artikel
Back to top