Fashion

Fleur: Fashioncrisis

Het leven van een moderedactrice gaat niet altijd over rozen. De kredietcrisis, het vervloekte Hollandse regenklimaat en dan toch nog fashionable voor de dag komen. Het lijkt haast een onmogelijke opgave en dat blijkt het negen van de tien keer ook te zijn. In deze barre tijden aan mij de zware taak om te laten zien dat dit wel kan en een voorbeeld te geven aan de rest van Nederland.

Ik erger me namelijk vreselijk aan de heersende modementaliteit van mijn landgenoten. In het buitenland kijk ik altijd snel de andere kant op als ik een onvervalst Hollands accent bespeur die zich in het Engels verstaanbaar probeert te maken. Gekleed in lelijke shortjes met verkleurde petjes slenteren ze rond in de felle Mediterrane zon. Amerikaanse toeristen mogen dan tot de ergste categorie behoren, wij kaaskoppen kunnen er ook wat van.

Tot mijn grote spijt hebben vrouwen met armoedige tricots en te strakke jeans in Nederland nog steeds de overhand. Waarom een mooie top van zijde als een Zeemannetje ook volstaat? ‘s Zomers doet de Nederlandse vrouw nog enigszins haar best met ondeugende jurkjes en fijne sandaaltjes, maar zodra het kwik in de thermometer daalt worden deze principes massaal overboord gegooid. Dikke vormloze truien en foute laarzen worden uit de kast gehaald om vervolgens tot op de voering afgedragen te worden.

Nu moet ik toegeven dat het verschijnsel winterdip ook mijn garderobe beïnvloed. Wanneer de regen met een oorverdovend lawaai tegen mijn raam aan klettert en het ijs op de ruiten staat is de verleiding tot mijn warme afgedragen Uggs wel erg groot. De ongelijke tegels van de Amsterdamse straten maken het dragen van een paar pumps er ook niet bepaald makkelijker op. Bewondering heb ik dan ook voor de dappere modepopjes die ik elke dag op hakhoogtes langs zie lopen, waar ik alleen van kan dromen. Naast het klimaat van ons kikkerlandje is daar obstakel nummer twee: de kredietcrisis. Dit schijnt de hele wereld getroffen te hebben, dus genoeg lotgenoten zou je zeggen. De dames uit The Hills schijnen hier echter geen last van te hebben en huppelen vrolijk rond in de duurste designerexemplaren in zonnig L.A. Ja, zij wel! Wij zullen het moeten doen met de designercollecties van de H&M. Net zo onbereikbaar, maar tenminste wel betaalbaar. Zaterdag staat Jimmy Choo op de agenda en hoewel ik weet dat een paar bemachtigen uit deze zeer gewilde collectie net zo onwaarschijnlijk is als het winnen van de loterij, ga ik dit weekend stiekem toch een poging wagen. De crea bea’s onder ons kunnen zich uitleven met eigen ontwerpen. Het internet staat vol met zelfmaakmode en de handgetekende shirts van Zoe Karssen werden massaal nagemaakt.

Wie niet rijk is, moet creatief zijn. Gelukkig heeft onze nieuwe (mode)generatie dit wel begrepen en komt er langzamerhand eindelijk wat meer kleur in het Nederlandse straatbeeld. Hoewel ze op één hand zijn te tellen, zijn er dappere dames die het wel aandurven om op een koude winterdag hun beste beentje voor te zetten en op hun Jimmy Choo’s de regen te trotseren. Respect! (Fleur Le Guen)

Deel dit artikel
Back to top