Fashion

Fleur: sample sale leed

Het lijkt wel de maand van de sample sales. Elke week krijg ik wel weer een nieuwe uitnodiging binnen en hoewel mijn banksaldo niet bepaald toereikend is voor grote uitgaven, kan ik deze uitnodigingen maar moeilijk weerstaan.

Blijkbaar ben ik hierin niet de enige, want het woord sample sale is bijna onlosmakelijk verbonden met lange rijen van ongeduldige vrouwen en hysterische graaifestijnen.

Hoewel ik niet vies ben van een beetje duwen en trekken, is er bij mij zelfs een grens. Bij sommige vrouwen lijkt deze echter niet te bestaan. Blauwe plekken heb ik overgehouden aan de eerste sample sale van Uggs een paar jaar geleden. Rijen dik stonden er voor de oude en vervallen loods in Amsterdam Noord: toen de deuren eenmaal open gingen was het dan ook letterlijk rennen geblazen. Ik wist niet wat ik meemaakte. Dit scheen blijkbaar nog niks te zijn, want van ingewijden hoorde ik dat het er een jaar later zo heftig aan toeging dat zelfs de politie er aan te pas moest komen om de veiligheid te garanderen. Dit jaar besloot ik dan ook mijn zeer gewilde uitnodiging te schenken aan mijn Uggs-verslaafde collega. Vol hoop stond ze in de rij om vervolgens blij gemaakt te worden met een dooie mus. Babyroze en babyblauwe Uggs behoorden nou niet bepaald tot haar wishlist.

Als je denkt dat dit een hel is, dan heb je het mis. Het kan namelijk altijd nog erger, zo leert de ervaring. Urenlang wachten in de snijdende kou, hysterische vechtpartijen. Niets is mij vreemd. Na urenlang te hebben gereden naar een loods in één of ander gehucht, waar zelfs de TomTom nog nooit van had gehoord, kwam ik aan in een grote lege ruimte die tot mijn grote schrik vol stond met leeggeplunderde rekken. Mijn verbazing was groot en mijn teleurstelling nog groter. Het mag duidelijk zijn dat ik deze keer met lege handen naar buiten ging, maar wel met een volle portemonnee.

Al probeer ik mezelf vaak van het tegendeel te bewijzen, ik moet toegeven dat de meeste sample sales eerder leiden tot impulsieve miskopen dan tot doordachte investeringen. Menig aankoop verdwijnt vaak in mijn overvolle kast om vervolgens maanden later weer tevoorschijn te komen. Aankopen die ik in de winkel nooit zou hebben gedaan. Dan zou ik verstandig besloten hebben om er nog even over na te denken en als ik toch een zwak moment had, zou ik het later ruilen. Bij een sample sale voel je de druk van het kopen door je hele lichaam. “Ik heb immers niet voor niets in de rij gestaan en als ik nu niet dat ene leuke  jasje koop doet dat meisje achter me het, die loopt er al de hele tijd op te azen”. Helaas winnen deze gedachten het vaak van mijn gezond verstand; wanneer ik buiten kom heb ik vaak al spijt van mijn actie…

Toch heb ik ook een aantal echte aanwinsten aan mijn sample sale bezoeken overgehouden. Unieke exemplaren om trots op te zijn. En die maken al het leed weer goed! (Fleur Le Guen)

Deel dit artikel
Back to top