Fashion

Shopstops in Istanbul

Shoppen dat kun je er als de beste. Maar wat Istanbul echt leuk maakt is dat er nog veel meer te beleven valt. Met een historische cultuur en lekker eten, zijn er genoeg plekken waar je shopstops kunt inlassen. Maar er zitten er een aantal tussen waar je écht geweest moet zijn. Fashion Editor Evelien die tijdens het Shoppingfest naar Istanbul afreisde, zette ze voor je op een rij!

Cultuur snuiven

Naast al het mooist dat in Istanbul tussen de kledingrekken van winkel is te bewonderen, valt er in de stad zelf gelegen aan de Bosporus -het water dat Europa van Azië scheidt- ook oneindig veel te zien. Een moskee waar je zeker een kijkje moet nemen is de Blauwe Moskee (At Meydani Sokak, 17).

Blauwe Moskee Istanbul

De moskee dankt zijn naam aan de blauwe tegeltjes, waarmee de moskee aan de binnenkant is versierd. Je kunt hier gratis binnenlopen, omdat de Moskee nog steeds dienst doet, maar wel buiten de gebedsdiensten om! Ook de Aya Sofia (Sultanahmet plein) tegenover de Blauwe Moskee is het bekijken waard om de inrichting.

Aya Sofia in Istanbul

Van buiten mag het dan wel een Moskee lijken, toch ligt het net even anders. De Aya Sofia werd gebouwd als kerk, vervolgens door Moslims omgedoopt tot Moskee met vier minaretten en het wegwerken van de christelijke muurversieringen. Juist om die redenen is het nu al ruim 75 jaar een museum, waar elementen uit het Christelijke en Islamitische geloof op één plek samenkomen.

Een museum waar je -buiten het toeristenseizoen om- helemaal tot rust komt is het Topkapi-paleis (Sogukcesme Sokak) waarvandaan sultans vroeger de dienst uitmaakten. De bomen langs het pad in de grote tuin om het paleis heen, leiden je naar de ingang van het vertrek waar onder andere de kleding en juwelen te uitgestald zijn, die vroeger werden gedragen.

Top Kapi Istanbul Top Kapi Istanbul

Iets meer up to date cultuur opsnuiven doe je in The Museum of Modern Art (Meclis-i Mebusan Ave. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo, 4) waar naast oude schilderijen, moderne stukken aan de wand hangen waar kunstenaars volop mee hebben geëxperimenteerd. Niet alleen met verf, maar ook met stukken stof. Na alle creatieve uitbarstingen gezien te hebben, kom je tot rust tijdens een lunch met uitzicht over het water van de Bosporus; een mooie aanblik, maar ook het uitzicht vanaf de Bosporus in een boot is een aanrader. De meeste rondvaarten vertrekken vanaf de Galata Brug.

Rondvaart Bosporus Istanbul Bosporus Rondvaart Istanbul

Bijtanken

Een koffie en een goede maaltijd, zorgen ervoor dat je vol energie je shoppingronde kunt vervolgen. Tijdens het shoppen in de omgeving van Istiklal, is restaurant en bar 360 (Istiklal, 32) dé plek om een shopstop in te lassen. Als je gereserveerd hebt tenminste, want eten met uitzicht over heel Istanbul...Dat kan niet overal! Toch zijn er plekken met een nog mooier uitzicht. Restaurant Vogue (Hürriyet Mh. Spor Cd 92) is zo'n restaurant waar je met een hoofdgerecht vanaf achttien euro poepchique kunt eten.

Vogue Restaurant Istanbul

In de wijk rondom de Galata toren kun je heel goed designers shoppen, maar waar de week echt om bekend staat zijn de leuke cafeetjes en lekker eten. Net als voor het shoppen geldt hier. Loop naar binnen bij wat je tegenkomt...Net als in de rest van Istanbul kun je hier namelijk bijna overal lekker eten. De spot waarvan ik het zeker weet is het gezellige eetcafé Mavra (Serdar Ekrem Sok, 35) waar de pasta's op de kaart, het trage personeel wel waard zijn. De lekkerste koffie met een dikke reep chocolade of homemade cake erbij, drink je op kabouterkrukjes bij Cherry Bean Coffee (Camekan Sokak 10) waar spellen zoals Scrabble klaarliggen om gespeeld te worden.

Coffee Bean

In de wijk Nisantasi is het filiaal van The House Cafe (Teşvikiye Caddesi,146) een fijne plek om je shopstop in te lassen. En tijdens het shoppen in Bagdad Street geeft een koffie van de Starbucks je de ultieme shopboost.

Na al dat geshop is het tijd om je te storten in het nachtleven van Istanbul. Lekker decadent is Club Reina (Muallim Naci Caddesi 44) waar de jetset van Istanbul massaal bijeenkomt om eerste te eten en daarna te partyen in de openlucht. Maar ook de rijke russen hebben de plek ontdekt waar zien en gezien worden -het liefst met een grote fles champagne- een grote rol speelt.

Club Reina Istanbul

Geen zin in poe ha? Ga dan lekker down to earth naar het Tunel-plein tussen Istiklal en de Galata Toren met knusse barretjes om in te drinken en Club Babylon (Şehbender Sokak, 3) als eindpunt.

Met dank aan het Turks Verkeersbureau www.welkominturkije.nl

(Tekst: Evelien)

Deel dit artikel
Back to top