Fashion

AIFW report: MATTIJS

Gisterenavond was ik aanwezig tijdens de Openingssoiree van de Amsterdam International Fashion Week. Na de show van Jan Taminiau was het de beurt aan Mattijs van Bergen. De voormalige ArtEZ student presenteerde voor het eerst tijdens de Amsterdamse modeweek...

Afgelopen London Fashion Week was ik aanwezig tijdens de catwalk show van Mattijs. Als trotse Nederlandse journalist keek ik naar zijn zeer vrouwelijk collectie vol met zwierige plisse jurkjes. Zou zijn nieuwste collectie net zo mooi zijn? Ik keek dan ook erg uit naar zijn nieuwste herfst-wintercollectie 2010.

De show

Voor zijn lijn ‘Phoenix’ liet de man zich inspireren op het mythologische fabeldier de feniks. Kenmerkend aan het dier is, dat het herijst vanuit zijn as. Deze herrijzenis vertaalde van Bergen in het tot leven brengen van stijliconen als Marilyn Monroe en Rita Hayworth.

Op de catwalk zagen we heldere schouders, slanke tailles en ronde vormen om het figuur extra te benadrukken. Naast de bekende plissé jurkjes komt Mattijs voor aankomend najaar met chique broekpakken, wollen trenchcoats en een mantel van veren. “In mijn werk streef ik ernaar om vrouwen te kleden op een manier die hun persoonlijkheid extra benadrukt,” aldus Mattijs over zijn lijn. “Ik houd van vrouwelijkheid in mijn kleding en van de subtiele verleiding. Er is een duidelijk spanningsveld tussen speelsheid en glamour, maar kwaliteit en vakmanschap staan altijd voorop. Kledingstukken, die modern ogen, maar gestoeld zijn op vakmanschap van toen.”

Ik vond zijn vorige collectie iets sterker. Hier zat namelijk meer één lijn in. Neemt niet weg dat er een aantal stukken tussen zaten, die zeker op mijn verlanglijstje staan. Denk aan zwarte wollen trenchcoat met gouden ceintuur, het zwarte plissé jurkje en de rok gemaakt van allemaal veren. Dus zeker toch een goede start van de Fashion Week!

Wat vind jij van zijn nieuwste collectie? (Elisah)

Foto's: Ron Stam Photography

Deel dit artikel
Back to top