Fashion

AIFW report: Jan Taminiau

Jan Taminiau kickte de eerste Amsterdam International Fashion Week van het jaar af. En speciaal voor Fashionscene was ik hierbij als blogger aanwezig. Dat betekende naast mijn mooie pumps en handtas ook een grote zware laptop mee. Niet zo fashionable? Ik dacht het wel...

Daar zat ik dan, samen met de bloggers van Glamour, Styletoday, The Digitalistas en I Love Fashion News: allemaal op een rijtje en heel wat bekijks. Want bloggers plus de bijbehorende laptops uitnodigen voor de show van Jan Taminiau is iets wat je vorige Fashion Week niet zag. Zetten we een trend? In ieder geval kreeg collegaatje Monique vorige week al een voorproefje tijdens de show van Hans Ubbink, waar ik tevens bij aanwezig was. Gisterenavond zat ik er dan eindelijk namens Fashionscene.

Jan had voor deze show flink uitgepakt: aan het einde van de catwalk werden er namelijk 360 graden foto’s gemaakt. Dat betekende dat er binnen een aantal seconden tientallen foto’s werden gemaakt rondom het model. Als deze foto’s na elkaar werden afgespeeld, leek het net alsof je om het model liep. En dat allemaal live! Je kon gisteren ook het filmpje bekijken, die direct op Fashionscene te zien was. Sommigen vonden het een beetje raar (jullie hadden zeker een gewone catwalkshow verwacht!) en eerlijk gezegd had ik het zelf ook niet verwacht, maar toch vind ik het een leuk initiatief. En erg belangrijk: je kon de kleding meteen van alle kanten bekijken. Interessant feitje: Jan showde afgelopen AIFW niet tijdens een catwalk show, maar via een fotopresentatie ook gemaakt met 360 graden camera’s. De presentatie hiervan kun je hier bekijken.

De nieuwste collectie van Taminiau is zeer vrouwelijk en weerspiegelt een hedendaags spel van beschermen en blootgeven. We zagen de meest fantasierijke creaties over de catwalk voorbij komen. In het begin deden de stukken me denken aan de afgelopen Burberry Prorsum show in Londen: de jurkjes met gouden pailletten hadden veel weg van de outfit, die Emma Watsen front row droeg. Dat mocht de pret natuurlijk niet drukken. Het zag er geweldig uit. Verderop de catwalk zagen we veel blote ruggen, nauwsluitende jurkjes, transparante stoffen, veel volume bij de schouderpartijen, zeer aparte hakken, pailletten en zelfs een body shocking met schoudervullingen. Topstukken van de collectie waren de twee bal/trouwjurken: de ene gemaakt van zijde en pailletten, met open rug, schoudervullingen en een enorme sleep vanachter. De andere met een rok en sleep van tule, een hooggesloten top van boven en als extra detail twee enorme corsages aan de zijkant van de jurk. Dat laatste werd geïnspireerd op een zeemeermin. Adembenemend mooi. Geen wonder dat Jan aan het einde een groot applaus ontving.


De eerste dag van de Amsterdam International Fashion Week zat er al weer op. En Jan heeft voor een geweldig begin gezorgd! Laten we hopen dat de rest van de week nog meer voor ons in petto heeft. Houd Fashionscene daarom in de gaten voor meer reports.

Wat vind jij van de collectie? (Elisah)

Foto's: Ron Stam Photography

Deel dit artikel
Back to top