Fashion

UFTA januari 2008

Zondag 20 januari was voor mij de kickoff van de eerste Amsterdam International Fashion Week van 2008, wat catwalkshows betreft. Natuurlijk: de komst van de designers op de Wallen was al uitgebreid aan de orde geweest en ook Offschedule stond zaterdagavond op het programma. Maar de AIFW draait toch vooral om shows en mijn fashion week kon pas echt beginnen met de UFTA show!

Loods 6 was de plek waar het allemaal gebeurde en de Stichting Underground Fashion Talent Amsterdam had weer een drietal te gekke designers weten op te snorren. AJ Lord Sienna, een designersduo bestaande uit Aarti O’Varma en Joosje Engels, mocht aftrappen, Helina Guleria verzorgde het middenstuk en Baas+Panders (Jeroen Panders & Nicolaas Gerritsen) sloot de avond. Kijk snel verder voor de pics en omschrijvingen van de collecties…

AJ Lord Sienna

De naam van de eerste collectie van dit Nederlandse ontwerpersduo luidt ‘Sprookjesachtig Oosten ontmoet nuchter Westen’. De belangrijkste inspiratiebronnen voor AJ Lord Sienna? De kleurrijke gewaden van India, de soepel vallende kleding van nomaden, de opzwepende flair van de Gypsies, de magie van de sprookjes van Duizend-en-een-nacht, de kleuren van de woestijn en de overweldigende pracht van het Verre Oosten.

Het resultaat is een vrij klassieke, erg vrouwelijke en draagbare collectie waarin tinten als goud, geel, donkerbruin, beige en crème de hoofdrol spelen. Enkele items die voorbij kwamen: goud latex strapless jurkje, beige pak met geweldige ballonbroek, kort goud brokaat shortje, bruine overall met diepe decolleté en glanzende strapless jurk/broek tot aan de enkels in goud/bronstinten. Terugkerende details waren het goudkleurige koord om het middel en de goudkleurige of witte hennaversiersels op hand, arm en voorhoofd.

UFTA: AJ Lord SiennaUFTA: AJ Lord Sienna
UFTA: AJ Lord SiennaUFTA: AJ Lord Sienna
UFTA: AJ Lord SiennaUFTA: AJ Lord Sienna
UFTA: AJ Lord SiennaUFTA: AJ Lord Sienna

Helena Guleria

De collectie van deze ontwerpster was in groot contrast met die van AJ Lord Sienna. Helena Guleria had zich voor haar eerste collectie laten inspireren door oosterse traditionele vormen, gemixt met westerse grafische prints. Streetwear, speels en kleurrijk waren de sleutelwoorden en de collectie spatte echt van de catwalk af. Het thema!? Jongeren met 2 verschillende achtergronden, die worstelen met hun identiteit en op zoek zijn naar een balans tussen die 2 werelden.

‘Chill wear’ zou wat mij betreft een goede omschrijving van de collectie van deze designer zijn. Sweats speelden een grote rol en vrijwel alle items zagen er ultiem draagbaar uit. Er kwam veel grijs, donkerroze en knalblauw voorbij, terwijl er in de vele capuchons en zakken felle en contrasterende prints te voorschijn piepten. Je moet geen muurbloempje zijn om je in deze collectie te hullen en om met die geweldige printleggings (voor man én vrouw) de deur uit te stappen is een hoop lef zeker nodig. Stoere tops, broeken, rokken en ‘speelpakjes’ passeerden de revue; Helena Guleria heeft mijn hartje gestolen…

UFTA: Helina GuleriaUFTA: Helina Guleria
UFTA: Helina GuleriaUFTA: Helina Guleria
UFTA: Helina GuleriaUFTA: Helina Guleria
UFTA: Helina GuleriaUFTA: Helina Guleria

Baas+Panders

Met ‘Les Gaberrettes de la Nuit’ presenteerden Jeroen Panders en Nicolaas Gerritsen hun najaarscollectie voor 2008. De collectie is sterk geïnspireerd op de jaren ’90, een tijd waarin house en de uitgaanscultuur hun hoogtepunt in Nederland bereikten. Lange nachten, keiharde muziek en ROXY dienden als uitgangspunt in het ontwerpproces.

De collectie is vooral uitermate geschikt om ook weer in het uitgaansleven te dragen, ‘every day wear’ is niet helemaal waar Baas+Panders op mikten. Basic kleuren als zwart, grijs, crème en wit zijn de tinten die vooral gebruikt zijn en de designs kunnen wat experimenteler genoemd worden dan de andere 2 collecties. Ze durfden wat ‘gekker’ te gaan en zijn hierin goed geslaagd. De enige twijfel die ik bij deze collectie had, was of ze die arme modellen nu wel steeds in hun (bijna) blote kont de catwalk op hadden moeten sturen… Sommige items waren misschien toch meer geschikt om in combinatie met een laklegging/latexachtige broek te dragen! Al vonden de aanwezige mannen het übersexy gehalte vast geen probleem.

Baas+Panders hebben veel oog gehad voor details; plastic kappen ter hoofdversiering, plastic boksbeugels, one-piece zonnebrillen, franjes, ruches, stroken, glitters… De collectie was allerminst saai te noemen! Beide ontwerpers gaan later dit jaar 6 maanden in New York aan de slag, Jeroen bij Zac Posen en Nicolaas bij Derek Lam, en ik ben benieuwd hoe de jongens zich daarna zullen ontwikkelen!

UFTA: Baas+PandersUFTA: Baas+Panders
UFTA: Baas+PandersUFTA: Baas+Panders
UFTA: Baas+PandersUFTA: Baas+Panders
UFTA: Baas+PandersUFTA: Baas+Panders

Al met al is bij deze heerlijke UFTA avond maar weer eens bewezen: aan fashion talent geen gebrek in ons kikkerlandje! (Virginie)

PS Voor meer pics van de show en de UFTA fashion crowd kun je in de gallery kijken...

Deel dit artikel
Back to top