Fashion

AIFW Haruco-vert: La fleur qui parle

Vrijdagmiddag 27 juli, 14.00 uur. Na een ochtendje als razende reporters AIFW foto’s uploaden, bewerken, reports typen, dagelijkse mail beantwoorden, persbureau’s nabellen voor de nodige extra info en dat allemaal tegelijk, mogen we deze fashion week vrijdag heel even stil zitten en tot rust komen. Nou ja, tot rust komen!? We zijn bij de show van Haruco-vert. Mijn wederhelft gaat voor de coole snapshots, ik maak de aantekeningen!

Een kleine introductie is wel op zijn plaats, aangezien Haruco-vert een nieuwe speler aan het fashion front is. Rutger Prommenschenckel en Hajé Koopman zijn de mannen achter het label. Eerstgenoemde is afgestudeerd aan het AMFI (Design & Styling) en zijn compagnon is afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Textielvormgeving). Zij hebben voor Haruco-vert’s SS08 collectie ‘La fleur qui parle’ 2 personages laten samensmelten. Enerzijds het mannelijk wannabe aristocratische personage uit Engeland 1800, befaamd om zijn charmante invulling in de leefwereld van de high society. Hij leeft vrij en flamboyant, kleedt zich idem dito. Anderzijds is er de Koreaanse Kisaeng, een verfijnde vrouw. Oogverblindend mooi, enkel opgeleid voor vermaak aan het hof en leeft in gevangenschap. Alleen in gedachten heeft ze haar eigen vrije leefwereld. Samen staan ze qua kleding garant voor ongekende elegantie en spraakmakende opvallendheid…

Haruco-vert SS08 @ AIFWHaruco-vert SS08 @ AIFW
Haruco-vert SS08 @ AIFWHaruco-vert SS08 @ AIFW

In deze collectie van Haruco-vert wordt de eenzaamheid van haar aangevuld door zijn vrijheid. En dat levert fraaie, kleurrijke designs op. Veel warme herfsttinten als bordeaux, bruin en donkergroen passeren, met pastelkleuren (lime en roze) als contrast. De ontwerpen zijn gedegen maar vrouwelijk, zoals bij de vaker terugkomende combi van bloesje met kokerrok. De ene rok heeft een opvallende split, een volgend model rok is vlak onder de taille super geplooid. Deze geplooide versies van de rok waren bij mij favoriet, zeker in de beige uitvoering met knalrood bloesje en in lime met een zwarte tee met plooi/pofmouwtjes. Een andere eyecatcher is de beige asymmetrische trenchcoat.

Haruco-vert SS08 @ AIFWHaruco-vert SS08 @ AIFW
Haruco-vert SS08 @ AIFWHaruco-vert SS08 @ AIFW

Het is niet erg druk bij de show (hier en daar spotten we zelfs wat peuters!), jammer, want de overall indruk is goed. Niet fantastisch of ik-ga-uit-mijn-dak-van-deze-geweldige-designs, maar simpelweg goed. De details zijn verzorgd; leuke origami-kettingen én versieringen op de pumpneuzen, felle make-up (rode lippen, geelblauwgroene oogmake-up met dikke eyeliner) en mooie tassen van Janske Meegens.

Haruco-vert SS08 @ AIFWHaruco-vert SS08 @ AIFW
Haruco-vert SS08: de designers!Haruco-vert SS08: de jongste fan!?

De collectie is ook duidelijk niet uit de lucht gegrepen, er is erg goed over nagedacht en het is tot in de puntjes uitgevoerd. Ik ben nu al benieuwd waar Haruco-vert zich voor de volgende lijn door laat inspireren! (Virginie)

* vergelijkbaar met de Japanse geisha

Deel dit artikel
Back to top