Fashion

Viktor & Rolf @ H&M

Extra large koffie, check. Paracetamolletje, check. Breathe in, breathe out… We survived the Viktor & Rolf launch @ H&M! Vraag niet hoe; dat mini-collega onder de voet werd gelopen is niet oké maar wel te verwachten, maar zelfs ik met mijn bijna 1m80 moest me kranig verweren in de hysterische mensenmassa. Viktor & Rolf zijn hot, hot, hot!

Eerlijk is eerlijk, geteld heb ik ze niet. Maar ze waren met veel. Heel veel. Vanaf 9 uur (en misschien nog wel eerder) vanochtend stonden de fans voor de deuren van het H&M filiaal in de Kalvertoren. Trappelend van ongeduld werden zij warm én droog gehouden door de uitgedeelde koffie en parapluutjes. Wij Fashionsceners mochten iets eerder naar binnen om de situatie before vast te kunnen leggen. Wat hing het er nog allemaal netjes bij…

Viktor & Rolf for H&MViktor & Rolf for H&M
Viktor & rolf for H&MViktor & Rolf for H&M

9.50: De medewerkers van H&M (ook zij zijn met heel veel) lopen een beetje zenuwachtig op en neer. De deuren gaan bijna open, wordt het dit keer erger dan toen bij Stella?

10.00: Open the gates! Bij de deuren beneden, tegenover de HEMA, glippen er een handjevol dolle chicks de winkel binnen en niet lang daarna denderen de mensen ook in groten getale van de roltrappen. Helaas voor de rest van het strategisch opgestelde publiek beneden weigert de deur dienst en staan zij nog minutenlang buiten… Dat weerhoudt de mensen binnen niet van hun missie: graaien, graaien en nog eens graaien!

Viktor & Rolf for H&MViktor & Rolf for H&M
Viktor & Rolf for H&MViktor & Rolf for H&M
Viktor & Rolf for H&MViktor & Rolf for H&M

10.05: De eerste trouwjurk is al betaald (239 euro voor een V&R bruidsjaponnetje is lang niet gek) en een Koninginnedag déja vu dringt zich op. Ik wil naar rechts, doorsteken bij de rekken om foto’s vanaf de andere kant te maken maar de menigte vertikt deze beweging mee te maken. De stroom duwt me rechtdoor… STOP!

10.10: Het is chaos, crisis. Alle zorgvuldige recht- en volgehangen rekken zijn leeg! Binnen tien minuten! Schoenen? Weg. Lingerie? Weg. Shirtjes, jurkjes, broeken, jassen, bloesjes? Weg, weg, weg en nog eens weg. Rekken staan schots en scheef, liggen op de grond en hier en daar hangt nog een verlaten hangertje. Ho, ik word meegesleurd richting de paskamers. Daar waar het magazijn is… De menigte is überfanatiek. Ieder rek dat ook maar om het hoekje van de magazijndeur komt kijken gaat er aan. Met of zonder H&M medewerker…

Viktor & Rolf for H&MViktor & Rolf for H&M
Viktor & Rolf for H&MViktor & Rolf for H&M

10.15: Het grote ruilen is begonnen. “Wie heeft dit jurkje een maat groter?” “Wie wil een wit bloesje ruilen tegen dit shirt?” “Als jij die jas niet neemt, mag ik hem dan?” Ondergetekende hielp een meisje met zoveel spullen in haar handen dat ze het niet kon houden en kreeg er een shirtje voor terug. Niet iedereen bleek dus zo hebberig te zijn.

10.20: Fitting time! Verspreid over de hele winkel staan mensen items te passen. Anderen geloven het wel en staan in de rij voor de kassa. Wat thuis niet blijkt te passen brengen ze net zo makkelijk weer terug. Mannen die als hulp waren ingehuurd krijgen schouderklopjes van hun vriendinnetjes. Ze hebben goed gegraaid en er zitten zo waar een paar goede maten tussen.

Viktor & Rolf for H&MViktor & Rolf for H&M

10.25: Er blijft aanvulling komen vanuit het magazijn. De rekken de winkel inrijden hebben ze opgegeven, de medewerkers lopen nu af en aan met handen vol V&R goodies. Met gevaar voor eigen leven, want ze worden belaagd door iedereen die nog niet de gewenste items in de wacht hebben gesleept…

10.30: Hier en daar zijn de aanwezigen elkaar goed gezind waar door sommigen achterdochtig op wordt gereageerd. “Wil jij dit jurkje in maat 38?” “Ja, maar je wil er zeker mijn jas voor terug?!” “Nee hoor, hij is mij gewoon te groot.” Hmm, dat gedrag mag ik wel!

10.35: De drukte wordt me teveel. Ik stond op met hoofdpijn en het is er niet beter op geworden. Met een paar toegestopte wannahaves (mijn dank is groot!) sluit ik aan in de rij om af te rekenen.

Viktor & Rolf for H&MViktor & Rolf for H&M 

10.45: Buiten halen mijn Fashionscene wederhelft en ik opgelucht adem. We survived! Viktor & Rolf hebben qua ‘bezoekersaantal’ Stella met grote cijfers verslagen, in ieder geval hier in Amsterdam. Was dit in andere steden ook het geval?

11.00: Terug op de redactie kijk ik tevreden naar mijn tas. Want de geliefde trenchcoat (waar ik vorige week echt over droomde!) is mine!

Iemand nog goede suggesties voor een nieuw designer goes H&M huwelijk volgend jaar?! En heb jij je ook in de massa gewaagd om iets van de ontwerpers van eigen bodem te bemachtigen? (Virginie)

Deel dit artikel
Back to top