Fashion

FS Interview: Merel Boers, deel 2

Merel Boers kennen we natuurlijk allemaal van het sprookjesachtige figuurtje Miss Blackbirdy. De jonge ontwerpster, die nu succes boekt met haar gelijknamige studio, komt nu met een behangproject. Tijd voor een interview! We zochten haar op in haar atelier in het World Fashion Centre in Amsterdam…

 

Merel BoersVorige week kon je deel 1 lezen van mijn interview met Merel Boers. Vandaag is deel 2 aan de beurt!

 

Niet veel later werd je genomineerd voor de Lancôme Fashion Awards…

“Dat gebeurde een jaar later. In The College Hotel in Amsterdam werd ik samen met 99 andere genomineerden bij elkaar gebracht. We kregen een presentatie en moesten ons werk laten zien. Het was erg spannend, omdat er van 100 naar 15 kandidaten ging. Er vielen dus veel af en ik weet nog dat ik dagen later thuis op een belletje zat te wachten, maar die niet kreeg. Ik zat de hele dag in spanning te wachten, toen ik erachter kwam dat ik één oproep had gemist! Dat was dus van één van de organisatoren. Ik belde gelijk terug en tot mijn vreugde vertelde ze me dat ik door was. Vervolgens had ik twee maanden de tijd om mijn collectie uit te werken, ik kreeg verschillende workshops, werd gecoacht en leerde zodoende erg veel.”

Had je dat verwacht dat je zover zou komen?

“Een klein beetje. Die dag werd ik namelijk de hele tijd gefilmd door een cameraploeg. In eerste instantie dacht ik dat ze een willekeurig iemand eruit hadden gepikt om te volgen, maar ergens vond ik het verdacht. Waarom werd alleen ik gevolgd? Mijn gevoel was goed: later die avond won ik de prijs. Ik ging vier dagen naar Parijs, mocht meedoen aan de internationale wedstrijd, heb de mooiste winkels gezien en werd ontzettend in de watten gelegd. Het leuke was ook dat mijn vriendje mee mocht. Helaas heb ik deze wedstrijd niet gewonnen, maar de ervaring op zich was al leuk om mee te maken.”

Binnenkort kunnen mensen Miss Blackbirdy exclusief op behang geprint krijgen. Hoe ben je op het idee gekomen?

“Mijn huidige PR-bureau Spice PR wilde voor hun nieuwe pand een paskamer maken met een leuk behangetje aan de muur. Ze vroegen aan mij of ik niet iets wist. Voor een expositie heb ik vorig jaar het boekje ‘Katy Wardrobe’ gemaakt, een verhaal over een meisje dat teveel kleding koopt. Ik wil met het verhaal duidelijk maken dat men meer bewust moet zijn van hoe mooi spullen kunnen zijn. Veel mensen kopen als het ware honderden kledingstukken, maar zijn zich helemaal niet bewust van de waarde ervan. Voor ‘Katy Wardrobe’ heb ik dus meerdere varianten getekend van Katy, die elke keer meer kleding aankrijgt. Het verhaal eindigt wanneer ze zoveel kleding aanheeft, dat haar kledingkast ontploft en als wijze les maar één jurk krijgt, die ze moet koesteren. Ik vond dat een passend idee voor een pashokje.”

Merel laat wat knipsels zien Het werk van Merel

Miss Blackbirdy op een behangetje, op kledingstukken, op pakpapier en zelfs op een voetenzak: wat kunnen we allemaal nog meer van je verwachten?

“Ik wil altijd nog iets met sjaals doen, dus ik denk dat dit in de toekomst ook zeker gaat gebeuren. Daarnaast hoop ik nog veel van mijn werk te mogen exposeren op bij voorkeur zelf te initiëren modetentoonstellingen, dat ik nieuwe boekjes kan maken én tijdens de aankomende Fashion Weeks mijn collectie mag showen. Dat laatste wel op een eigen locatie: zo’n grote catwalkshow vind ik te pompeus.”

Wie is je grote voorbeeld?

“Piet Paris, omdat hij een eigen stijl heeft. Max Velthuijs, omdat ik zijn werk erg lief vind. Daarnaast is hij een erg sympathiek persoon wat doorschijnt in zijn werk. Fiep Westendorp vind ik ook erg goed. Ik krijg vaak de opmerking dat mijn werk op die van haar lijkt. Dat zie ik maar als compliment (onlangs won Merel de Fiep Westendorp-prijs, red.).”

Merel Boers

Wat is je grootste droom?

“De stoute schoenen aantrekken en naar de Chanelwinkel in Parijs gaan om aan Karl Lagerfeld mijn illustraties te laten zien. Ik zou het te gek vinden als hij mijn prints verwerkt in zijn nieuwste collecties... We zijn allebei dol op zwart-wit, dus waarom niet?!? Daarnaast vind ik het leuk om met verschillende opdrachtgevers te werken, dus ik sta open voor alles. Daarnaast hoop ik de boekjes, die ik gemaakt en misschien nog ga maken, uit te laten geven.”

We gaan de komende tijd nog veel van Merel horen. Ze is nog lang niet uitgewerkt. Voor het werk van Miss Blackbirdy, check www.unit.nl. (Elisah)

Deel dit artikel
Back to top