Fashion

FS Interview: Merel Boers

Merel Boers kennen we natuurlijk allemaal van het sprookjesachtige figuurtje Miss Blackbirdy. De jonge ontwerpster, die nu succes boekt met haar gelijknamige studio, komt nu met een behangproject. Tijd voor een interview! We zochten haar op in haar atelier in het World Fashion Centre in Amsterdam…

 

Merel BoersMet een grote kop thee en muesli-koekjes zit ik samen met Merel en fotografe Vera dertien hoog (!!) in de piepkleine Studio Miss Blackbirdy. Klein, maar ontzettend gezellig: aan het kledingrek hangen verschillende kledingstukken, aan de linkerwand hangen allemaal knipsels eigen werk en een foto van de Chanel fashion show valt op. “Dat is wat ik later wil bereiken,” aldus Merel. Het modepoppetje is overal sterk aanwezig. Ik zie de Easywalker voetenzak onderin het kledingrek, een geboortekaartje dat Merel speciaal voor een vriendin van haar heeft ontworpen en haar I-Mac computer met Miss Blackbirdy als bureaublad. Voor even waant Fashionscene zich in de wereld van Miss Blackbirdy.

 

Merel in het kort

Het modetalent heeft een aantal studies gedaan, voordat ze uiteindelijk bij de Gerrit Rietveld Academie terecht kwam. Na de middelbare school volgde ze een opleiding aan het Grafisch Lyceum, maar dit bleek niet haar ding te zijn. Daarna volgde ze een stylingopleiding Artemis richting fotostyling. toen ze een studie volgde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam kwam haar talent pas echt tot zijn recht. Tijdens deze 4-jarige opleiding ontwikkelde ze haar eigen stijl met Miss Blackbirdy als resultaat. Een modepoppetje dat nog altijd centraal staat in al haar werken en haar de BLVD Modeprijs en een Lancôme Colour Design Award opleverde.”

Hoe is Miss Blackbirdy ontstaan?

“Dat is vroeger ontstaan toen ik nog op school zat. De moeder van een vriendje was Engels en noemde me altijd zo als ik belde. Mijn zus vond dat direct een leuke naam. Ze zei dat als ik ooit een eigen studio zou beginnen, ik zeker die naam moest gebruiken. Daarnaast liet ik voor mijn moeder altijd briefjes achter met de afzender Miss Blackbirdy.

Het poppetje heeft dus een lange geschiedenis.”  

Merel laat Miss Blackbirdy zien Merel Boers

Vertel daar iets over…

“Ik heb er goed over nagedacht. Als modestudent is het erg moeilijk om origineel te blijven. Je wilt graag het wiel uitvinden, maar je komt er snel achter dat veel dingen al zijn gedaan. Ik kwam toen met het boekje ‘I Love Like To Draw A Beautiful World Around Me’, een verhaal over het meisje Miss Blackbirdy. De illustraties in dit boekje heb ik gebruikt als print voor een aantal jurken.”

En toen ben je cum laude afgestudeerd! Had je dat verwacht?

“Ergens had ik wel het idee dat mijn werk in de smaak zou vallen, maar zeker wist ik dat niet. Ik had veel kritieken gekregen van mijn docenten, omdat ze een beetje huiverig waren of mijn werk (zwart-witte illustraties van modepoppetjes, red.) niet zouden gaan vervelen. Het voelde dus extra goed om te weten dat mijn werk tijdens mijn afstuderen juist wél werd gewaardeerd.”

Je won niet veel later de BLVD Modeprijs. Kun je hier iets over vertellen?

“In juni studeerde ik af en in september heb ik mijn werk ingeleverd voor de BLVD Modeprijs. Een dag te laat, welteverstaan! Dat werd nog tijdens de prijsuitreiking gezegd haha. Het ging hierna allemaal erg snel: na het winnen kreeg ik allemaal camera’s op mijn neus gericht, zelfs MTV was erbij.”

Merel laat haar illustraties en knipsels zien

Had je het verwacht?

“Eigenlijk niet. Ik ging erheen met de instelling dat ik er gewoon een gezellige dag van zou maken. Ik zag overal om me heen collecties die ontzettend goed waren. Ik had nooit verwacht dat mijn collectie eruit zou springen.”

Wat had je gewonnen?

“Ik kreeg ongeveer zes pagina’s in het blad om mijn collectie te tonen. Dat was ontzettend leuk om te zien: je eigen kleding op professionele modellen in een professionele shoot. Daarnaast kreeg ik er in één klap veel publiciteit bij, dus deze prijs heeft me zeker weten op weg geholpen.”

Merel had mij nog veel meer te vertellen. Daarom volgende week deel 2 van mijn interview met de Nederlandse illustratrice en ontwerpster. Houd daarom volgende week Fashionscene in de gaten voor deel twee. (Elisah)

Beeld: Vera Zuur
Deel dit artikel
Back to top