Fashion

FS interview Rianne de Witte

Ze begon als mini diva bovenop een varkenshok en was altijd wel in voor verkleedpartijtjes. En ook al vond ze studieboeken helemaal niks, 3 opleidingen verder is Rianne de Witte een ontwerpster met de nodige kennis en ervaring op zak. Ze ontwierp al een collectie met Wendy van Dijk voor V&D die de rekken uitvloog en is momenteel haar collectie voor Cora Kemperman aan het afronden. En natuurlijk zijn er ook nog haar eigen collecties! Rianne vertelt Fashionscene over haar designs, favo fashion week én kledingstuk en nog veel meer...

Rianne de WitteWat is je allervroegste fashion-related herinnering?

 

“Dat ik bovenop het varkenshok stond, showend en verkleed als diva: grote hoed, juwelen en tenue. Ik was  6 of 7 jaar oud.”

Wanneer wist je dat je de modewereld in wilde?

“Ik heb er nooit over nagedacht of ik het wilde, ik was vaak aan het verkleden als kind. Dat ging vaak om extreme verkleedpartijen, met de meest vreemde combinaties. Mijn vader kreeg van klanten regelmatig zakken met kleding, waar vaak hele chique dingen inzaten, dan was het feest ’s avonds in huis.”

Welke opleiding(en) heb je gedaan?

“Als kind vond ik stapels studieboeken erg saai, ik wilde liever dingen maken. Ik ben daarom begonnen op het LHNO, (dat toen nog bestond) wat achteraf  toch ook heel ‘leerzaam’ is geweest, en ook daar organiseerde ik al modeshows! Toen ben ik mbo mode en kleding gaan doen, en daarna hbo kunstacademie in Breda, waar ik als afsluiting met lof geslaagd ben.”

Waar ben je as we speak mee bezig?

“Met de afronding van de collectie voor Cora Kemperman en met de voorbereidingen voor de presentatie van mijn wintercollectie in Tokyo (Tokyo Fashion Week).”

Wat is echt ‘Rianne’ aan jouw designs?

“Sierlijk door eenvoud, bijzondere materialen, en draagcomfort.”

Wie/wat heb je in je hoofd wanneer je ontwerpt?

“Als mijn hoofd leeg is, werkt de creativiteit vanzelf. Echte voorbeelden heb ik niet als je dat bedoelt. Ja de ‘natuur’, die blijft onuitputtelijk.”

Wat is in jouw ogen de grootste mode no-go van dit moment?

“Bont, alhoewel ik recycling oké vind, maar hoe controleer je dan weer dat het echt oud bont is? Ik ben zelf bezig met leer dat van biologisch dynamische veehouderij afkomstig is, en op milieuvriendelijke wijze een tanning ondergaat.”

Rianne de Witte SS07Rianne de Witte SS07

Wie/wat heeft tot nu toe de meeste invloed op je carrière gehad?

“Mijn ondernemerslust en doorzettingsvermogen, en de juiste contacten vinden.

Met alleen passie voor het vak, talent en creativiteit kom je er echt niet.”

Tijdens welke internationale fashion week zou jouw werk het best tot haar recht komen, en waarom?

“Milaan; omdat dat the place to be is, en men daar komt voor de hoge segment merken, waar het mijne toe behoort.”

Je hebt in het verleden al samengewerkt met Wendy van Dijk, voor een collectie bij warenhuis V&D. Hoe kijk je nu terug op deze samenwerking?

“Het was een bijzondere samenwerking met een super positief resultaat, de collectie was binnen no time uitverkocht. Natuurlijk was dat vooral aan de populariteit van Wendy te danken, in die tijd had het label ‘Rianne de Witte’  nog niet zoveel bekendheid.

Daarnaast is Wendy een mooi mens, ik vond het leuk om voor haar te mogen ontwerpen. De collectie was echt voor Wendy gemaakt, en had net weer een ander signatuur dan mijn eigen lijn.”

En met wie/wat zou je in de toekomst graag samen willen werken?

“Dat Cora Kemperman mij vroeg een collectie voor haar te ontwerpen vond ik al erg leuk. Ook ben ik in gesprek met Brennels voor een collectie. Maar ik zou natuurlijk ook best een keer een collectie willen ontwerpen voor een buitenlands modehuis, bijvoorbeeld voor Armani of Miyaki!”

Rianne de Witte SS07Hoe zou je de Nederlandse fashionscene willen omschrijven?

“Qua stijl; fris, origineel, kwaliteit, puur, soms wat behouden. Qua mensen; creatieve en lieve mensen, maar ook: te veel geconcentreerd in de hoofdstad, arrogante types en iets te veel vriendenclubjes. Ik vind het een nadeel van de zakenwereld (met name winkels) binnen de mode dat men de voorkeur geeft aan buitenlandse merken en ontwerpers, boven de Nederlandse modemerken.”

Wat is op dit moment uit je eigen kast je favoriete kledingstuk?

“Een prachtig en warm vest uit Bolivia, van het merk ‘Inti’, dat ik al 3 jaar heb, een zwangerschap overleeft heeft en er nu nog prima uitziet.”

Waar/hoe zie je jezelf over 20 jaar?

“Goh, 20 jaar… Ik kijk nooit ver vooruit eigenlijk. Maar als ik een wens mag doen; een succesvol en gezond modebedrijf te hebben opgebouwd, met een team van leuke mensen. Internationaal doorbreken met mijn merk, winkels in het buitenland zou ook mooi zijn.”

Portretfoto: Joost van Buul

Collectiefotografie: Claudette van de Rakt

Deel dit artikel
Back to top