Fashion

FS interview DEVANDERVAR

In de maand november kon je al kennismaken met het Deense label DEVANDERVAR. Deze fashion local van Kopenhagen heeft Tina Vanda Schou en Sofie Edvard Nielsen als birth mothers en Fashionscene heeft deze kleurrijke ontwerpsters gevraagd naar hun achtergrond, inspiratiebronnen, favo designers en nog veel meer...

1)     Kunnen jullie je eerst even voorstellen aan onze Nederlandse lezers?

“Wij zijn Tina Vanda Schou en Sofie Edvard Nielsen, beiden in 2005 afgestudeerd aan de Denemarken Design School te Kopenhagen. We hebben allebei een tijdje in Nederland gezeten voor onze studie.”

Tina Vanda Schou & Sofie Edvard Nielsen

2)     DEVANDERVAR is een opvallende naam. Waar komt het vandaan?

“De naam DEVANDERVAR is een anagram van onze tweede namen, Vanda en Edvard. We hebben voor deze naam gekozen, omdat zo onze twee persoonlijkheden samen verwerkt zijn in een naam.

Verder vonden we het leuk dat iedereen er zelf een eigen interpretatie aan kan geven. Uit ervaring weten we dat de naam verschillende associaties opwekt en zo verschilt de betekenis per persoon.”

DEVANDERVAR SS'07

3)     Gebruik 4 woorden om DEVANDERVAR’s huisstijl te beschrijven.

“Mozaïek, sierlijke lijnen, casual en kleuren!”

4)     Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

“Overal vandaan. Kunst, muziek, het verleden, het heden, de toekomst…”

5)     Wie zijn jullie favoriete ontwerpers en waarom?

“Er zijn zoveel fantastische designers, maar voor inspiratie kijken we, bijvoorbeeld, naar de architect Le Corbusier, wiens gedachten en filosofie wij heel erg fascinerend vinden. Ook de Art Nouveau periode en personen als Henry van der Velde zijn erg inspiratievol.”

6)     Wat zullen jullie nooit gebruiken in een collectie en waarom?

“Zeg nooit ‘nooit’. Maar goedkope synthetische, glimmende velours zal hoogstwaarschijnlijk nooit gebruikt worden in een collectie. Nu we het eenmaal gezegd hebben, dan zul je maar net zien dat onze volgende collectie helemaal bestaat uit die stof, haha!”

7)     Hoe onderscheidt DEVANDERVAR zich van andere street couture labels?

“Doordat we onszelf niet beschouwen als een streetlabel. We zijn constant bezig met het ontwikkelen van ons concept. Behalve mode, kan DEVANDERVAR zich ook richten op meubels, textiel, muziek en andere creatieve concepten.”

8)     Beschrijf de Deense fashionscene.

“De Deense mode heeft zich heel interessant ontwikkeld. Er was een tijd dat de bohemian look de basis was van de Deense mode, maar nu is er veel meer diversiteit in stijlen. Als je naar de nieuwe generatie van ontwerpers kijkt, dan zie je een verband tussen fashion, kunst en muziek.”

9)     Jullie krijgen de kans om een show te doen in een van deze 4 steden: Londen, Milaan, New York of Parijs. Welke stad zouden jullie kiezen en waarom?

“Eigenlijk kiezen wij liever voor Tokio. Onze collectie doet het heel goed in Japan. Het lijkt erop dat de Scandinavische en Japanse fashion koers dezelfde richting opgaat.”

10) Hoe ziet jullie toekomst eruit over 20 jaar?

“Gepensioneerd en rijk!! De tijd zal het leren…”

Bekijk hier nog een keer de headline over het Deense label.

DEVANDERVAR SS'07
Deel dit artikel
Back to top