Fashion

FS dubbelinterview: Emily Hermans en Joline Jolink

Fashionscene interviewt… Nee, Fashionscene doet niets, want dit keer hebben we het overgelaten aan twee vrouwen uit de bizz. Emily Hermans en Joline Jolink, allebei namen uit de laatste Amsterdam International Fashion Week, zijn het onderwerp van het gesprek. Het resultaat: een dubbelinterview waarin Emily en Joline elkaar vertellen over hun inspiratiebronnen, de do's en don'ts in de bizz en bruikbare tips prijsgeven voor andere aanstormende designtalenten.

EMILY HERMANS DOOR JOLINE JOLINK

Emily Hermans gefotografeerd door Rahi Rezvani1) Hoe oud ben je? Welke opleidingen heb je doorlopen?

“Leeftijd: 28 jaar, opleidingen Grafische Lyceum en Amsterdam Fashion Institute (AMFI).”

2) Wat inspireert je?

“Mooie dingen op onverwachte plaatsen, muziek en mensen om me heen.”

3) Wat drijft je? Wat is je doel?

“Mijn drijfveer is het creëren van mijn eigen visie en dat te vertalen in een collectie en het kunnen doen en laten op elk moment van de dag. Mijn doel is op mijn manier met heel veel plezier te kunnen werken aan toekomstige collecties en deze all over the world te kunnen showen en verkopen.”

4) Wat vind jij van de huidige mode en trends?

“Wat ik mooi vind van deze tijd is dat er heel veel stijlen naast elkaar lopen. Alles kan… Wat ik dan jammer vind, is dat hier in het Nederlands straatbeeld weinig van te merken is.”

5) Wat is jouw stijl?

“Street couture, een mix van eigenzinnige zelf ontwikkelde breisels in een draagbaar urban silhouet.”

6) Wat is je doelgroep?

“Iedereen die zich wil onderscheiden op het gebied van dessin, kleur en materiaal.
Leeftijd speelt niet echt een rol maar globaal genomen tussen de 25 en 50 jaar.”

Emily Hermans SS07Emily Hermans SS07

7) Hoe zou je jezelf omschrijven?

“In 4 woorden: optimistisch, creatief, commercieel en intuïtief.”

8) Hoe vind je de modewereld? Hoe ga je om met 'fashion-types'?

“De modewereld vind ik soms erg oppervlakkig, ik heb daarom niet zoveel met de fashion-types. De modewereld is voor mij geen inspirerende omgeving. Ik haal mijn inspiratie uit andere kunstvormen zoals muziek, straatkunst en maatschappelijke ontwikkelingen.”

Emily Hermans SS079) Ben je zakelijk/georganiseerd? Vind je dat een must voor een designer?

“Ik kan van mezelf zeggen dat ik zakelijk goed georganiseerd ben, dit is iets wat ik waarschijnlijk heb meegekregen uit mijn opvoeding (mijn ouders zijn namelijk ook ondernemers).

Ik denk dat dit een heel belangrijke eigenschap is, mocht je deze niet hebben besteed dit dan uit! En.. TIP: heel belangrijk, neem een boekhouder!”

10) Waar produceer je? Hoe is je logistiek geregeld?

“Ik produceer nu nog alles in Nederland. Alles wordt gemaakt bij 1 breierij en 2 confectiecentra. Ik heb nu ook de mogelijkheid om ook in Oost-Europa te produceren.”

11) Wat vind je van Nederland als modeland? Welke stad spreekt je hier het meest aan? En welke in het buitenland?

“Nederland als modeland… Wat ik erg goed vind aan Dutch designers is het conceptueel werken. Verder vind ik de diversiteit van de collecties ook een pluspunt. Meest inspirerende stad: Londen.”

Beeld SS07 collectie Emily Hermans: Peter Stigter

JOLINE JOLINK DOOR EMILY HERMANS

Joline Jolink gefotografeerd door Wiglius de Bie1) Vertel eens in het kort: iets over je achtergrond en wanneer/waar ben je afgestudeerd?

“Ik woon en werk in Amsterdam. Ik ben 25 jaar. In 2003 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Die afstudeercollectie bracht me veel goeds; nominatie voor de Robijn Fashion Awards en Its #3, de Diesel wedstrijd in Trieste in Italië en goede publicaties in (inter)nationale bladen.

Ik ben verder gaan studeren aan de masteropleiding van het Fashion Institute in Arnhem, een mobiel instituut met de basis in Amsterdam. In dat jaar heb ik veel gereisd naar Duitsland, Parijs en voor het eerst naar New York. De afstudeercollectie voor die opleiding, waarmee ik de Amsterdam Fashion Week van januari 2005 mocht openen, werd weer zeer positief ontvangen. Een jaar van reizen met de collectie volgde: tentoonstellingen, projecten en shows in Parijs en New York en een nominatie voor de Frans Molenaar Couture Prijs. Eind 2005 besloot ik, mede dankzij de geweldige reacties van vrouwen uit die wereldsteden, mijn label officieel te starten. Januari 2006 is het gelanceerd tijdens Amsterdam Fashion week met een kleine collectie wrap-designs en een filmpje, opgenomen met Rianne ten Haken in Parijs.”

2) Hoe is je werkwijze ten aanzien van het opzetten van een nieuwe collectie?

“Ik ben heel visueel ingesteld. Ik begin met het verzamelen van beeldmateriaal uit boeken van ontwerpers van heel vroeger, maar ook boeken met oude sportplaten of werkkleding. Ik maak ook foto's en zoek in mijn oma's kast naar mooie vintage stukken voor inspiratie. Dan begint het schetsen en tekenen, kopiëren, knippen, plakken en fotograferen…”

Joline Jolink SS073) Wat is de doelgroep die je voor ogen hebt bij het maken van je kleding?

“De Geklede Vrouw. Dat kan een vrouw van 20 jaar zijn, maar ook van 50 of zelfs 89 (heeft de ervaring geleerd!). Het is in ieder geval een vrouw die het zat is dat de kleding die nu het straatbeeld beheerst te bloot, te strak en van onprettige materialen is. Ze heeft een fris moderne stijl, houdt niet van poespas, is praktisch en toch stijlvol.”

4) Waar wordt je kleding verkocht?

“Bij Van Dijk in Rotterdam en de Blend store, nu neergestreken in Amsterdam in de Westerstraat. Ik ben bezig met verkooppunten in Amerika.”

5) Tijdens welke fashion week zou je het liefst willen showen en waarom?

“Hmm, het liefst misschien in Parijs. Ik houd van Parijs en het lijkt me geweldig om daar uiteindelijk 'mee te kunnen doen'! Maar op het moment zou ik graag elk seizoen in New York showen, daar is echt een markt voor mijn ontwerpen. Afgelopen september heb ik al geshowd in New York.”

6) Wat vind je van de mogelijkheden als (nieuwe) ontwerper in Nederland/of in de regio waar je werkt?

“Ik vind Nederland beperkt. Daarom kijk ik graag naar de mogelijkheden over de grens. Volgende maand show ik in de Iceland Fashion Week! Wel werkt Nederland heel erg goed als basis om vanuit te werken. Zeker in de VS zijn ze dol op Nederlands design.”

 

7) Doe je alles zelf of werk je ook met bijvoorbeeld sales en press agents?

“Mijn vriend behartigt de zakelijke kanten van ons bedrijfje. Dat is echt heel fijn. Verder heb ik een persbureau met showroom voor uitleen en waar ook sales plaats zou kunnen vinden; So Dutch Fashion in Amsterdam in het World Fashion Centre. We zijn nu in gesprek met een sales en press agent in New York.”

Joline Jolink SS07Joline Jolink SS07 

8) Heb je nog tips voor pas afgestudeerde ontwerpers die net als jij ook voor zichzelf willen beginnen?

“Het is heel hard werken. Begin er alleen aan als je stevig in je schoenen staat, ambitieus bent en een beetje zakelijk en… het belangrijkst: geloof in je product! Dan is het het beste en leukste vak ooit.”

Beeld SS07 collectie Joline Jolink: Peter Stigter

Deel dit artikel
Back to top