Fashion

Dolce & Gabbana: sexy Sicilië

Wat begon met een ontmoeting in een Milanese nachtclub, resulteerde in een Italiaans modehuis dat het liefst curvy filmsterren kleedt in luipaardprint, zwart kant en op lingerie geïnspireerde outfits. Domenico Dolce en Stefano Gabbana veroveren al sinds de eighties Sicilië én de rest van de wereld!

dolce gabbana achtergrond campagne

De typisch Italiaanse SS12 campagne van Dolce & Gabbana

Domenico Dolce komt als eerste van de twee ter wereld, op 13 september 1958 in Sicilië om precies te zijn. Zijn moeder verkoopt stoffen en kleding, vaderlief is kleermaker. Over zijn vroeg ontluikende liefde voor mode zegt hij zelf: "Without thinking about it, fashion became my medium of communication. It was the way I was able to do things I was dreaming about."

Collega een voormalig lover Stefano Gabbana ziet vier jaar later het levenslicht in Venetië. In tegenstelling tot signore Dolce komt hij niet al op zeer jonge leeftijd in aanraking met de mooiste mode. Hij zegt daar zelf over: "Fashion and luxury were not what my family talked about at home." Voordat hij zijn partner in crime ontmoet, studeert hij grafisch design en werkt hij een tijdje in de reclamewereld.

Weetje: Dolce en Gabbana zijn twintig jaar lovers geweest. In 2005 is de relatie definitief over, maar ze blijven goed bevriende collega's van elkaar.

dolce gabbana achtergrond finale

dolce gabbana achtergrond monica bellucci

Dolce & Gabbana met filmster Monica Bellucci

In 1980 ontmoeten de Italianen elkaar in een hippe nachtclub. Al snel daarna kunnen ze allebei aan de slag voor designer Giorgio Correggiari. Ondertussen doen de beginnende ontwerpers veel freelance werk en bouwen ze langzaamaan hun eigen merk op. Wegens geldgebrek houden ze shows op de meest gekke plekken, tot burger restaurants aan toe! Extra kosten worden bespaard door bevriende modellen te vragen.

Al vrij snel is het moment van hun doorbraak daar: in 1985 mag het duo deelnemen aan de Milan Fashion Week, als onderdeel van een showcase met jonge talenten. Een paar maanden later is hun eerste najaarscollectie genaamd 'Real Woman' een feit en in 1986 openen ze zelfs een eigen winkel.

Vooral in de nineties begint het goed te lopen voor het modeduo. Ze ontwerpen in dat decennium onder andere de kostuums voor Madonna's Girlie Show, winnen de Woolmark Award voor herenkleding, starten een lijn met bruidskleding, behalen de nodige Vogue covers en zijn te gast bij Oprah. Ze verkondigen naar aanleiding van het immense succes met hun 40ste met pensioen te gaan. Iets waar ze zich achteraf - gelukkig! - niet aan hebben gehouden.

dolce gabbana achtergrond madonna

Madonna in Dolce & Gabbana

dolce gabbana achtergrond vogue

Inmiddels zijn er al tientallen Vogue covers verschenen met een Dolce & Gabbana outfitje in de hoofdrol

Al vanaf het creëren van hun eerste items zijn de Italianen in hart en nieren geobsedeerd door bepaalde thema's en materialen. Niet geheel toevallig: deze hebben bijna allemaal iets met Sicilië te maken. Zo zie je in zo'n beetje iedere collectie zwart kant, luipaardprintjes, lingerie en borduurwerk terug, maar ook Italiaanse films, religieuze verwijzingen en de Barok vallen in de smaak bij de designers. In de extravagante collecties komen verder veel tegenstellingen voor. Maagd en slet, romantiek en seks, grote stad en platteland, mannelijk en vrouwelijk, het kan allemaal!

Hoe ze hun stijl zelf beschrijven? "We're not about minimalism, we're massimalismo" zegt Gabbana. Dolce vergelijkt hun creaties liever met filmkostuums: "When we design it’s like a movie. We think of a story and we design the clothes to go with it."

dolce & gabbana achtergrond catwalk collage1

dolce gabbana achtergrond catwalk2

dolce gabbana achtergrond catwalk collage3

dolce gabbana achtergrond runway

dolce gabbana catwalk collage2

dolce gabbana achtergrond zwarte finale

dolce gabbana achtergrond catwalk collage4

Domenico Dolce en Steffano Gabbana hebben in de loop der jaren al menig beroemd modehart veroverd met hun jurken, pakken, tassen, brillen, schoenen en jongere lijn D&G. Naast Monica Bellucci en Madonna zijn ook Sophia Lauren, Kylie Minogue, Alicia Keys, Beyoncé, Jennifer Lopez, Penélope Cruz, Mary J. Blige en Scarlett Johansson trouwe aanhangers. And we love it too, al laat onze portemonnee het helaas niet toe om net als de sterren wat Dolce & Gabbana creaties aan te schaffen. Kijken, kijken, niet kopen!

dolce gabbana achtergrond celebs

Beyoncé, Scarlett Johansson, Jennifer Lopez en Alicia Keys

Welke Dolce & Gabbana look is jullie favoriet?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top