Fashion

Stella McCartney: meer dan een Beatle dochter

Stella McCartney mag dan bekend zijn geworden dankzij haar vader de popster, ze heeft zich inmiddels dubbel en dwars bewezen als getalenteerde ontwerpster. Bovendien is deze Britse dame begaan met de natuur en daarom gebruikt ze geen bont en leer in haar collecties. Reden genoeg voor een background story!

stella mccartney meer dan een beatle dochter portret

Stella McCartney

Stella McCartney meer dan een Beatle dochter collage paul

Stella en Paul McCartney

Stella Nina McCartney komt op 13 september 1971 ter wereld in Londen en ze maakt deel uit van een creatief, muzikaal en 'groen' gezin. Haar vader is natuurlijk Sir Paul McCartney, wereldberoemd geworden als zanger van The Beatles. Haar moeder is de inmiddels overleden fotografe en dierenrechtenactivist Linda McCartney. Samen met haar tourende ouders, halfzus Heather, oudere zus Mary en jongere broer James reist Stella als jong meisje de wereld rond.

Zo uitzonderlijk als het leven van moeder- en vaderlief is, zo normaal moet het bestaan van hun kroost worden. Stella gaat als tiener dan ook naar een 'gewone' lokale school. De opleiding die ze hierna volgt, is allesbehalve doorsnee te noemen. Ze studeert in 1995 af aan Central Saint Martins en haar graduation show wordt om meerdere redenen voorpaginanieuws. Allereerst lopen vriendinnen slash topmodellen als Naomi Campbell en Kate Moss gratis mee. Daarnaast bestaat de soundtrack uit het liedje 'Stella May Day', dat is geschreven door haar vader. De derde reden is dat Tokio, een boetiek in Londen, de volledige collectie opkoopt.

Weetje: Stella McCartney heeft tijdens haar studietijd onder meer stage gelopen bij Christian Lacroix, Savile Row en de Britse Vogue.

stella mccartney meer dan een beatle dochter graduation

Kate Moss en Naomi Campbell in Stella's afstudeershow in 1995

stella mccartney meer dan een beatle dochter kate moss

Nog steeds dragen vriendinnen Kate Moss en Naomi Campbell outfits en accessoires van Stella McCartney

De scherp gesneden items en sexy vrouwelijkheid in McCartney's eerste collectie vallen in de smaak bij Chloé. Al twee jaar na haar afstuderen benoemt het Franse modehuis de ontwerpster tot creative director, een hele eer. Voorganger Karl Lagerfeld is minder over de McCartney telg te spreken: "Chloé should have taken a big name. They did, but in music, not fashion. Let’s hope she’s as gifted as her father." Au.

Weetje: in 1998 is Stella verantwoordelijk voor de trouwjurk van haar zus Mary, die in het huwelijk treedt met Alistair Donald. Later zal ze ook nog de wedding dress van Madonna ontwerpen.

Lagerfeld is dus skeptisch, net als een groot deel van de pers. Stella McCartney lacht echter het laatst, want met haar eerste Chloé collectie boekt ze direct commercieel succes. Lovende kritieken volgen al snel. Assistent en BFF Phoebe Philo volgt McCartney een paar jaar later op. Op die manier kan Stella in 2001 haar eigen merk opzetten. De ontwerpster blijkt nog steeds een globetrotter te zijn: haar winkels zijn inmiddels gevestigd in onder meer Milaan, New York, Londen, Parijs, Rome, Miami en Hollywood.

Stella McCartney meer dan een Beatle dochter chloe1

Stella McCartney meer dan een Beatle dochter chloe2

Chloé spring-summer 1998, Stella McCartney's eerste show voor het modehuis

stella mccartney meer dan een beatle dochter vogue

Sienna Miller op de april cover van Vogue dit jaar, gehuld in Stella McCartney SS12

Stella heeft duidelijk de liefde voor dieren en natuur van haar moeder geërfd. Zo houdt ze resort presentaties buiten de deur, schiet ze campagnes in bossen, is ze vegetariër, steunt ze PETA en is er geen leer of bont in haar collecties te vinden. Haar skincare lijn CARE, die ze in 2007 lanceert, is voor de volle 100% organisch. Voor haar samenwerking met LeSportsac gebruikt ze zelfs louter gerecyclede materialen.

Weetje: Stella McCartney heeft - zoals het een succesvol designer betaamt - al menig award naar huis mee mogen nemen. Onder andere VH1, Glamour, Elle en de jury van de British Style Awards hebben een modeprijs aan McCartney toegekend.

Naast de natuur is sport duidelijk een andere passie van Stella. Als sinds 2004 houdt de succesvolle collab tussen de ontwerpster en sportmerk Adidas stand. Ook de sportwereld is dol op háár, want ze heeft alle outfits mogen ontwerpen voor de Britse atleten die in actie komen tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Londen dit jaar.

stella mccartney meer dan een beatle dochter resort 2013

Lekker buiten spelen tijdens McCartney's resort 2013 presentatie

stella mccartney meer dan een beatle dochter 2012

Stella McCartney tussen Engelse sporters in door haar ontworpen outfits

Weetje: Tom Ford heeft wel zo'n idee waarom Stella's designs zo'n succes zijn: "Stella's style has been influential because she is her customer."

Tussen het ontwerpen door spendeert Stella haar tijd het liefst met hubby Alasdhair Willis, met wie ze sinds 2003 is getrouwd. Het stel heeft vier kinderen: zoons Miller Alasdhair James (2005) en Beckett Robert Lee (2008) en dochters Bailey Linda Olwyn (2006) en Reiley Dilys Stella (2010).

stella mccartney meer dan een beatle dochter hubbie

Het gelukkige stel

En dan trakteren we jullie vanzelfsprekend nog op een hele bups prachtige McCartney outfits!

Stella McCartney meer dan een Beatle dochter collage1

Stella McCartney meer dan een Beatle dochter kristen wiig

Kristen Wiig

Stella McCartney meer dan een Beatle dochter collage2

Stella McCartney meer dan een Beatle dochter naomi watts

Naomi Watts

Stella McCartney meer dan een Beatle dochter collage3

Stella McCartney meer dan een Beatle dochter cameron diaz

Cameron Diaz

Stella McCartney meer dan een Beatle dochter collage4

Welke Stella McCartney look zou jij wel in je kledingkast willen hebben hangen?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top