Fashion

Ralph Lauren: made in the USA

Ralph Lauren is de belichaming van The American Dream: hij en zijn gezin leven in prachtige huizen, zijn creaties sieren regelmatig een Vogue US cover en op wat Photoshop missers na heeft hij zich nooit schuldig gemaakt aan een schandaal. Wij nemen de designer en zijn mode-imperium onder de loep!

Ralph Lauren: made in the USA vogue covers

Vogue US covers met Jessica Biel (2010), Gisele Bündchen (2000), Oprah (1998), Penélope Cruz (2001), Halle Berry (2010) en Carmen Kass (1999) in Ralph Lauren outfitjes

Ralph Lauren: made in the USA ads

Ralph Lauren campagnes

Net als veel acteurs en modellen heeft Ralph Lauren niet altijd zijn huidige naam gedragen. De ontwerper komt op 14 oktober 1939 namelijk ter wereld als Ralph Lifshitz. Hij is de telg van een joodse familie uit Wit-Rusland, door wie hij in New York wordt opgevoed. De leergierige Ralph gaat naar meerdere orthodox-joodse scholen en aan één daarvan verkoopt hij kekke stropdassen aan medestudenten. Zijn gevoel voor mode en business zit er dus al bijtijds in!

Als Ralph zestien jaar oud is verandert broer Jerry hun laatste naam in Lauren. Later zegt de designer hierover het volgende tegen Oprah Winfrey: "My given name has te word shit in it. When I was a kid, the other kids would make a lot of fun of me. It was a tough name. That’s why I decided to change it. Then people said, "Did you change your name because you don’t want to be Jewish?" I said, "Absolutely not. That’s not what it’s about." My cousins who lived in California had changed their last name to Lawrence. So I just thought, "I’m going to pick a nice last name"- it wasn’t particularly connected to anything or anyone."

Ralph Lauren: made in the USA portret vroeger

Mister Lauren himself toen...

Ralph Lauren: made in the USA finale

... en nu

Lauren maakt tussen 1962 en 1964 onderdeel uit van het Amerikaanse leger. In hetzelfde jaar dat hij het leger verlaat, trouwt hij zijn huidige vrouw Ricky Anne Low-Beer. Later krijgen ze samen drie kinderen: Dylan, David en Andrew.

In plaats van vervolgens naar de modeschool te vertrekken, werkt mister Lauren voor kledingmerk Brooks Brothers als verkoper. In 1967 opent hij dan toch een stropdassenzaak met eigen creaties. De op jaren '40 geïnspireerde ties worden ingekocht door giga warenhuizen als Neiman Marcus en Bloomingdale's. Al snel maakt hij de overstap naar herenkleding. Begin seventies start Lauren een kledinglijn voor dames, bestaande uit tailored en op mensear gebaseerde pakken.

Weetje: Lauren is fervent verzamelaar van peperdure, zeldzame auto's. Hij heeft meer dan zeventig van dit soort wagens in zijn bezit, onder meer van de merken Ferrari, Bugatti, Porsche, Lamborghini en Bentley. In 2011 leende hij flink wat exemplaren uit aan het Musée des Arts Décoratifs in Parijs voor een tentoonstelling.

ralph lauren made in the usa ricky

Ralph en Ricky Lauren zijn nog steeds dolgelukkig met elkaar

Ralph Lauren: made in the USA dylan laurenDylan Lauren in haar trouwjurk gemaakt door paps

Ralph Lauren: made in the USA david lauren

Just married (oké, in 2011): David Lauren en Lauren Bush, uiteraard beiden gehuld in Ralph Lauren

ralph lauren made in the usa winkel

Tegenwoordig zien de Ralph Lauren stores er zó uit

Ralph Lauren staat voor een Americana lifestyle en matchende kledingkast. Denk: preppy, clean, klassiek, sportief en neutrale kleuren in combinatie met rood, wit en blauw. Dit alles komt samen in zijn wereldberoemde poloshirt en logo. Het iconische shirt met het kraagje en de korte mouwen maakt zijn primeur in 1972 en verschijnt meteen in 24 kleuren. Met name in de eighties kan je bijna geen modeblad openslaan zonder een Ralph Lauren polo'tje tegen te komen. Ook de blazers van Ralph Lauren zijn inmiddels stuk voor stuk klassiekers.

Weetje: Ralph Lauren heeft miljoenen dollars bij elkaar gesprokkeld voor goede doelen die de strijd aangaan tegen borstkanker. In 1994 wordt in samenwerking met het CFDA Fashion Targets Breast Cancer in het leven geroepen.

Ralph Lauren: made in the USA 2008 beijing

Ralph Lauren heeft vele polo's en blazers ontworpen voor Amerikaanse en Britse sporters (deze kiek is gemaakt in 2008 tijdens de Olympische Spelen in Beijing)

Naast de keurige kant van de Amerikaanse cultuur komen ook andere thema's aan bod in de collecties van Lauren. De jaren '20, films (hij 'deed' onder meer de film The Great Gatsby uit 1974), cowboys, safari en het Verre Oosten, om maar wat dingen te noemen. Supervrouwelijke ontwerpen wisselt hij moeiteloos af met coole, masculiene looks voor dames.

Weetje: Sinds 2006 verwerkt Lauren geen bont meer in zijn collecties.

Ralph Lauren: made in the USA backstage

Ralph Lauren: made in the USA collage2

Ralph Lauren: made in the USA rooney mara vogue nov11

Ralph Lauren: made in the USA detail1

Ralph Lauren: made in the USA collage1

Ralph Lauren: made in the USA detail2

Weetje: Ralph Lauren is in zijn leven overspoeld met belangrijke modeprijzen. In zijn prijzenkast vind je onder andere CFDA Lifetime Achievement Awards (1992 en 2007), de Chevalier de la Legion d'Honneur (2010) en een Coty Award voor zijn damescollecties (1976).

Bij wijze van toetje hebben we nog een overzicht voor je met wereldberoemde Lauren fans!

Ralph Lauren: made in the USA camilla belle

Actrice Camilla Belle trekt graag een Ralph Lauren outfitje aan, onder meer naar het Met Gala dit jaar (rechtsonder)

Ralph Lauren: made in the USA celebs collage

Topmodel Elle Macherson, actrices Jennifer Lawrence en Freida Pinto in Ralph Lauren

Ralph Lauren: made in the USA janelle monáe

Voor dandy outfits in zwart-wit is zangeres Janelle Monáe bij Ralph Lauren aan het juiste adres

Heb jij iets van Ralph Lauren in je kast hangen?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top