Fashion

Terug in de tijd met: de armband

Het is een goede tijd om een armband liefhebber te zijn. Bedelarmbanden, bangles, vriendschapsarmbandjes en met edelstenen bedekte bracelets; des te meer je er om je polsen hebt hangen, des te beter. Een goede reden voor Fashionscene om terug in de tijd te gaan de armband!

terug in de tijd met de armband sea of shoes

Sea of Shoes

terug in de tijd met de armband weheartit4

We Heart It

terug in de tijd met de armband karla's closet gucci pumps

Karla's Closet

Na onze artikelen gewijd aan de oorbel en ketting, mocht een stuk over de armband natuurlijk niet ontbreken. Eerst duiken we de geschiedenis van dit sieraad in, om vervolgens verder in te gaan op de vele armbanden die nu hot zijn volgens de grote modehuizen.

Weetje: het Engelse 'bracelet' is afgeleid van het Griekse woord 'brachile', wat 'van de arm' betekent.

terug in de tijd met de armband tommy ton

terug in de tijd met de armband tommy ton2

Tommy Ton

terug in de tijd met de armband inspiratie collage

Badass inspiratie van Eddie Borgo, Tommy Ton en We Heart It

terug in de tijd met de armband weheartit5

We Heart It

Duizenden jaren voordat de Egyptenaren hun pyramides bouwen, dragen onze voorouders al armbanden. Deze touwtjes met bijzondere stenen en stukjes hout moeten bescherming tegen vijanden bieden. In het Egypte van 5000 voor Christus gaat men voor aanzienlijk chiquere en duurdere exemplaren. Armbanden - met of zonder bedels - geven mensen status en dragen meestal een religieuze betekenis met zich mee. Zo staat een armband met een scarabee, het symbool van het Oude Egypte, voor reïncarnatie. Mannen en vrouwen die welvarend genoeg zijn verzamelen kostbare sieraden voor hun leven na de dood.

terug in de tijd met de armband scarabee

Armband met scarabee uit de tombe van Toetanchamon

Lange tijd kent men allerlei gunstige 'side effects' toe aan bepaalde armbanden. Een voorbeeld hiervan zijn de bedelarmbanden uit de Middeleeuwen. In de bedels hiervan zitten bezweringen om bewoners van vijandelijke kastelen te beheksen en de eigen strijders te beschermen. In de Renaissance komt er in de meeste gebieden een einde aan deze bijgelovigheid, dankzij de komst van boeken die de nodige nieuwe kennis bevatten.

Koningin Victoria zorgt een paar eeuwen later voor een ware rage rondom fancy bracelets en andere peperdure sieraden. De Britse vorstin is met name fan van edelstenen, medaillons en glazen kralen. Symbolisch? Nah, ze moeten vooral shiny and pretty zijn.

terug in de tijd met de armband queen victoriaKoningin Victoria met meerdere armbanden om de pols

Ten tijde van de Wereldoorlogen is er natuurlijk weinig ruimte voor tierelantijnen als accessoires. Daarom is het pas ná WOII dat vrouwen weer armbandjes gaan dragen. Veel van de bedels uit deze periode zijn geïnspireerd door de charms die soldaten mee naar huis nemen vanuit verre oorden.

Hierna zijn bedelarmbanden ook in de fifties, eighties en nineties enorm populair. Ieder bedeltje staat in die tijd voor een belangrijke periode in het leven van een vrouw. Denk hierbij aan verjaardagen, het behalen van een diploma, grote reizen, trouwen en het krijgen van kinderen. Tussendoor, in de jaren '70, gaat de voorkeur uit naar armbanden die beter bij de stijl van hippies en discogangers passen.

terug in de tijd met de armband weheartit3

Een modern bedelarmbandje via We Heart It

Nog steeds bestaan er type armbanden die een bijzondere betekenis hebben. In Bulgarije moet een rood en wit armbandje, de Martenitsa, de winter wegsturen en de lente verwelkomen. In Griekenland wordt in de maand maart een eveneens rood-wit armbandje gedragen om de huid van de drager te beschermen tegen de felle zon. Azbache armbanden zijn afkomstig uit Latijns-Amerika en zouden de drager ervan beschermen tegen mal de ojo, het boze oog. Het is een gouden bracelet met kralen en een bedel in de vorm van een vuist.

terug in de tijd met de armband azbache

Een Azbache armband

En dan zijn er ook nog de armbanden die beroemd én berucht zijn. Remember de armbandjes uit de jaren '90 die eruitzagen als neppe tatoeages? Of de 'slap bracelets' die je omdeed door ze tegen je pols aan te slaan? Of wat dacht je van de wat recentere Silly Bandz, de armbandjes in verschillende vormpjes die eigenlijk alleen maar lelijk worden zodra je ze omdoet? Silly indeed...

terug in de tijd met de armband nineties collage

Silly Bandz, slap bracelets en armbandjes die eruit zien als fake tattoos

Back to de mooie exemplaren! Op de spring-summer 2012 catwalks zien we enorm veel chunky armbanden voorbij komen, maar ook beeldige charm bracelets en allerlei smalle armbanden aan één pols. Rustige tinten als wit, grijs, zwart en bruin gaan samen met groen, geel, warm oranje en paars.

terug in de tijd met de armband catwalk collage1

Etro, Dolce & Gabbana, Michael Kors en Balmain spring-summer 2012

terug in de tijd met de armband catwalk collage2

Chanel, Versace, J. Crew en Emporio Armani spring-summer 2012

Wij houden wel van een kleurrijke arm party aan ons lijf, maar we vinden een ankle bracelet óók erg beeldig. Gezien bij onder meer Nina Ricci en Prada!

terug in de tijd met de armband ss12 prada

Prada spring-summer 2012

terug in de tijd met de armband f12 nina ricci

Nina Ricci fall 2012

Schreeuwt je sieradenkist om een paar nieuwe armbanden? Misschien zijn deze exemplaren wel iets voor jou!

terug in de tijd met de armband shopping collage

1. Armband van metaal en textiel van Dixie (€ 14,95)

2. Grijs armbandje met slangenprint van Abro (€ 19,95)

3. Drie rode armbanden met opdruk van See by Chloé (€ 39,95)

4. Blauw armbandje met zilverkleurige kralen van Nelly (€ 4,95)

Draag jij vaak armbanden?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top