Fashion

Terug in de tijd met: de laars

Hoewel laarzen voornamelijk met wintertijd worden geassocieerd, kunnen ze makkelijk het hele jaar door worden gedragen. Ze zijn er namelijk in alle soorten en maten! Fashionscene gaat terug in de tijd met de laars en deelt ook meteen de grootste fall 2012 laarstrends met je.

Terug in de tijd met de laars tommy ton

Tommy Ton

Terug in de tijd met de laars streetstyle collage

Streetstyle pics van All The Pretty Birds, Vanessa Jackman en Mr. Newton

Terug in de tijd met de laars tommy ton2

Tommy Ton

Terug in de tijd met de laars vanessa jackman

Anna Dello Russo gekiekt door Vanessa Jackman

Terug in de tijd met de laars tommy ton4

Tommy Ton

De eerste laarzen bestaan uit drie losse onderdelen: een soort leggings, zolen en een deel dat de voeten omsluit. Zo rond 1000 voor Christus is er een pienter persoon dat op het idee komt om deze delen aan elkaar te bevestigen, zodat het één geheel vormt. Scheelt een hoop gedoe met aan- en uittrekken... Deze vroege laarzen bieden de enkels meer bescherming dan gewone schoenen of sandalen en reiken meestal tot aan de knie.

Twee en drie millennia later worden laarzen over de hele wereld gedragen. In Oost-Azië draagt men exemplaren van zacht leer en ze zijn ook te spotten aan Chinese, Indiase en Russische nomadenvoeten. Inuit mannen en vrouwen maken hun traditionele winterlaarzen van kariboe- en zeehondhuidjes, om ze vervolgens te versieren met hondenharen, zeehonddarmen (!) en fur afkomstig van wolven.

terug in de tijd met de laars inuit

Inuit man met harige en ongetwijfeld zeer warme laarzen

In het Europa van de 17e eeuw ontstaat er een nieuwe trend op laarsgebied, namelijk de military style. Met name soldaten te paard dragen deze laarzen met dikke zolen en flappen graag. Net als veel andere laarzen zijn alle onderdelen ervan dicht op elkaar gestikt, zodat modder niet de kans krijg de voeten te bereiken. Een eeuw later dragen soldaten tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog cowboy inspired laarzen.

Een andere opvallende laarsstijl uit de geschiedenis is de werklaars à la Dr. Martens. Skinheads en rockers in de seventies kunnen niet zonder. Disco lovers gaan liever voor flinke plateaus.

Terug in de tijd met de laars stockholm streetstyle

Shiny Dr. Martens vastgelegd door Stockholm Streetstyle

Maar welke laarzen zijn anno 2012 hip and happening? Wij vertellen het je!

Blijkbaar vinden veel designers plastic fantastic, want dit materiaal kwam regelmatig voorbij op de spring-summer 2012 catwalks. Voor wie van gewaagde enkellaarsjes houdt!

Terug in de tijd met: de laars ss12 collage

Richard Nicoll, Oscar de la Renta en Marc Jacobs SS12

Natuurlijk kwamen er in de fall 2012 collecties aanzienlijk meer boots voor. Bijzondere hakken waren er in overvloed, van honden tot architectonische hoogstandjes.

Terug in de tijd met: de laars catwalk collage

Helmut Lang, Erdem en David Koma FW12

De hoge laarzen op de FW12 runways waren sexy en hadden allemaal een apart detail of bestonden uit bijzondere materialen. Die van Givenchy zijn onze favoriet!

Terug in de tijd met: de laars fw12 collage

Alexander McQueen, Versace, Givenchy en Alexander Wang FW12

Enkellaarsjes met puntige neuzen waren een gigantische hit op de fall 2012 plankieren. Vooral de rode Isabel Marant booties zijn wishlist material.

Terug in de tijd met: de laars fw12 collage2

Isabel Marant, Altuzarra en Haider Ackermann FW12

En we blijven er voorlopig nog op los color blocken! Match wit, bruin en zwart met kleuren als ruby, warm oranje, groen en mosterdgeel.

Terug in de tijd met: de laars fw12 collage3

Balenciaga, Narcisco Rodriguez en Acne FW12

Hoeveel laarzen staan er in jullie kast?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top