Fashion

Nick Knight: altijd op zoek naar de grenzen

Racisme, ziektes, seks, handicaps en obesitas; het zijn allemaal onderwerpen die fashion fotograaf Nick Knight niet uit de weg gaat. Al deze thema's en nog veel meer verwerkt hij in prachtige editorials voor modebladen, grote campagnes en korte films met een duister randje.

Nick Knight is een documentaire- en modefotograaf die zo zijn eigen ideeën heeft over wat schoonheid is. Of zoals de Britse Vogue het zegt: "He continually challenges conventional ideas of beauty". Hij heeft de reputatie dat hij veel grenzen verlegt, zowel op technisch als creatief gebied. Zonder angst voor taboes schotelt hij ons al jarenlang de mooiste editorials, advertorials en portrettenreeksen voor. Bovendien is hij de big boss van SHOWstudio.com en dus hoofdverantwoordelijk voor alle toffe filmpjes die op de site zijn te bewonderen.

Hoe het allemaal begon? Wij vertellen het je.

Weetje: Nick Knight mag zich sinds 2010 Officer of the Order of the British Empire (OBE) noemen.

nick knight altijd op zoek naar de grenzen portret

Nick Knight aan het werk

nick knight altijd op zoek naar de grenzen devon aoki

Devon Aoki

nick knight altijd op zoek naar de grenzen vogue uk3

Vogue UK

nick knight altijd op zoek naar de grenzen walter van beirendonck

Walter van Beirendonck

De Britse Nick Knight (1958) is nog kunststudent als hij al zijn eerste fotoboek uitbrengt. Met dit boekwerk uit 1982, 'Skinheads', weet hij de interesse te wekken van i-D editor Terry Jones. Snel hierna wordt Knight door Jones gevraagd om een serie van 100 portretten te schieten ter ere van het 5-jarig jubileum issue. Daar zegt hij uiteraard geen 'nee' tegen. De zwart-wit portretten zijn een denderend succes.

nick knight altijd op zoek naar de grenzen skinheads

Beelden uit het boek 'Skinheads'

nick knight altijd op zoek naar de grenzen susie bubble i-D

Susanna Lau a.k.a. Style Bubble vastgelegd voor een later i-D jubileum

Naast i-D's Terry Jones is ook art director Marc Ascoli een fan van het eerste uur. Knight mag in 1986 de catalogus van de Japanse Yohji Yamamoto fotograferen. Dit werk slaat in als een bom en het modeballetje begint hard te rollen.

Nick knight altijd op zoek naar de grenzen yohji yamamoto 1986

Beeld uit de Yohji Yamamoto catalogus van 1986

Hierna blijft Knight nog lang catalogi voor Yamamoto vormgeven en daarnaast staan veel andere fashion brands in de rij om met de Engelsman te mogen samenwerken. Onder meer Calvin Klein, Christian Dior, Jil Sander, Vivienne Westwood en Yves Saint Laurent hebben behoorlijk wat spraakmakende campagnes aan Knight te danken. Met sommige designers had en heeft de fotograaf een extra bijzondere band. Hieronder vallen namen als Alexander McQueen en Gareth Pugh, wiens creaties (en gezichten) veelvuldig terug zijn te vinden in Knight's werk.

nick knight altijd op zoek naar de grenzen dior1

nick knight altijd op zoek naar de grenzen dior2

Dior campagnes

nick knight altijd op zoek naar de grenzen alexander mcqueen

Een haast onherkenbare Alexander McQueen voor The Face (1998)

nick knight altijd op zoek naar de grenzen vogue uk gareth pugh

Outfit van Gareth Pugh gekiekt voor Vogue UK

Naast de designer friends die hij heeft, bestaat de kennissenkring van Nick Knight ook uit bijzonder veel invloedrijke muzikanten en modellen. Onder de modellen zijn Kate Moss en Naomi Campbell de torenhoge favorieten.

Weetje: In 2004 was het Nick Knight die de foto's voor de beroemde Pirelli Calendar mocht nemen.

nick knight altijd op zoek naar de grenzen kate moss i-D collage

Kate Moss in i-D

nick knight altijd op zoek naar de grenzen kate moss

Kate Moss

nick knight altijd op zoek naar de grenzen naomi campbell

Naomi Campbell

Met welke muzikanten Nick Knight dan heeft samengewerkt? Björk (voor wie hij in 2001 zijn eerste muziekvideo ooit maakte), Lady Gaga, David Bowie, Kylie Minogue, Gwen Stefani en Seal, to name a few.

nick knight altijd op zoek naar de grenzen lady gaga

Lady Gaga

nick knight altijd op zoek naar de grenzen lady gaga2

Lady Gaga in Alexander McQueen

En we gaan nog even door met name dropping. Nick Knight's editorials verschijnen onder meer in Vogue, Dazed & Confused, i-D, W Magazine en Visionaire. Zijn werk hangt in verschillende musea over de hele wereld, van Londen tot New York en van Stockholm tot Hong Kong. Bovendien vliegen prijzen en titels als Most Inspirational Photographer, Best Front Cover of the Year, Most Influential Photographer in the World en Best Catalogue Award hem om de oren.

Weetje: Nick Knight schrijft in 1993 geschiedenis als hij door middel van righ-flash photography Linda Evangelista vastlegt voor de post-grunge cover van de Britse Vogue.

nick knight altijd op zoek naar de grenzen vogue uk 1993 linda evangelista

De Vogue UK cover uit 1993 met Linda Evangelista, die het einde van de grunge periode inluidde

nick knight altijd op zoek naar de grenzen modern curves

Award materiaal: een foto uit de Vogue UK serie 'Modern Curves'

nick knight altijd op zoek naar de grenzen massive attack mezzanine

De geprezen en prijzen winnende album cover voor Massive Attack

Zoals gezegd heeft Knight een voorliefde voor fotografie én film. Dit is de reden dat hij in november 2000 SHOWstudio.com lanceert. Dit multimediale platform voor modeliefhebbers staat bekend om z'n baanbrekende filmpjes in de vorm van interactieve projecten en live optredens. Wij zetten een paar van onze favorieten voor je op een rij!

Kende jij Nick Knight al?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top