Fashion

Terug in de tijd met: de maxi-jurk

Komende zomer slaat menig fashionista weer aan het zwieren en zwaaien in een maxi dress. Niet zo gek dat dit luchtige gewaad enorm populair is, want hij is hartstikke comfortabel, übervrouwelijk en je maakt er gegarandeerd een statement mee. Fashionscene gaat daarom terug in de tijd met de maxi-jurk!

terug in de tijd met de maxi-jurk freja harper's bazaar

Freja Beha Erichsen in Harper's Bazaar

terug in de tijd met de maxi-jurk the sartorialist

Een extra large maxi-jurk, vastgelegd door The Sartorialist

Lange jurken vind je natuurlijk in ieder geschiedenisboek terug en ze worden al eeuwenlang door menig dame gedragen. Toch hoeven we voor de 'geboorte' van de maxi-jurk zoals we die nu kennen niet zo ver terug te kijken. De flowy en aanzienlijk comfortabelere maxi dress is namelijk niet te vergelijken met de ingesnoerde baljurken uit de 19e eeuw.

De 'Maxi-Dress' maakt zijn eerste verschijning in 1968, wanneer The New York Times een jurk van Oscar de la Renta publiceert. Deze witte, katoenen jurk met kant maakt een grote indruk op het modepubliek. Slim als ze zijn, gaan andere grote merken als Yves Saint Laurent, Dior, Cardin, Biba en Halston ook al snel maxi dresses in hun collecties verwerken. De maxi-jurk is hét kledingstuk van de peace and love periode a.k.a. de jaren '70.

terug in de tijd met de maxi-jurk joni mitchell maxi

Muzikant en seventies icoon Joni Mitchell in een hippie maxi

terug in de tijd met de maxi-jurk vogue us

Seventies inspired maxi-jurken in Vogue US

Naast extreem lange jurken gaan in deze periode ook de jassen en rokken richting enkels. De mini skirt is een absolute no-go geworden. De film Doctor Zhivago uit 1965 zou met name de gekte rondom lange, flared jassen hebben aangewakkerd.

Het voornaamste verschil tussen de maxi dresses van toen en nu is dat de jurken uit het verre verleden ietsje korter zijn. De exemplaren uit de jaren '70 kwamen vaak uit tot iets boven de enkel, terwijl ze tegenwoordig meestal tot aan de hiel reiken. Ook hebben we naast de hippie-esque printjes en het polyester nu veel meer keuze wat betreft stijlen en stoffen.

terug in de tijd met de maxi-jurk catwalk collage

Maxi dresses uit de SS12 collecties van Michael Kors, Rodarte, Elie Saab, Alberta Ferretti en Julien McDonald

terug in de tijd met de maxi-jurk ss12 D&G

Vrolijke maxi-jurken gespot tijdens de D&G spring-summer 2012 show

terug in de tijd met de maxi-jurk catwalk collage2

Enkellange jurken uit de SS12 collecties van Hermès, Jean Paul Gaultier, Chanel, Alexander McQueen en BCBG Max Azria

Wanneer het decennium van de maxi dress tegen z'n eind loopt is het al snel unfashionable om nog in een lange, zwierige jurk rond te huppelen. Niks losse fashion, breedgeschouderde pakken willen de ladies!

Sinds een paar jaar is de maxi-jurk weer een favoriet onder veel bekende én onbekende vrouwen. Sportief en stoer of beprint met romantische bloemen, met een hoge split of halternek, zomers strapless of een exemplaar met lange mouwen voor in de winter, met glimmers voor op de rode loper of een envoudig exemplaar opgeleukt met lange kettingen; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Kijk de kunst af van de celebs en streetstyle lievelingen!

terug in de tijd met de maxi-jurk celeb collage

Vanessa Hudgens, Rihanna, Nicole Richie (die ze ook vaak droeg tijdens haar zwangerschappen, lekker makkelijk) en Whitney Port in maxi-jurken

terug in de tijd met de maxi-jurk mr newton

Blogger Hanneli Mustaparta gekiekt door Mr. Newton

terug in de tijd met de maxi-jurk streetstyle collage

Streetstyle kiekjes met maxi-jurken in de hoofdrol, van All the Pretty Birds, Stockholm Streetstyle en Hanneli Mustaparta

Na al dit maxi-jurk geweld konden we het natuurlijk niet laten om er een paar online te shoppen. Al vinden we flinke hakken persoonlijk het mooist staan onder een maxi dress, je kunt je lange jurk natuurlijk ook afstylen met een paar leuke slippertjes. De gympies zouden we bewaren voor de wat sportievere versies. Maak het geheel af met een paar leuke sieraden en klaar ben je!

terug in de tijd met de maxi-jurk shopping collage

1. Roze, asymmetrische jurk met transparante laag van Rare London (€ 64,95) via Zalando

2. Zwarte maxi dress met rits en tailleriem van Alice McCall (€ 249,95) via Zalando

3. Blauwe, strapless maxi-jurk van Fornarina (€ 119,95), via Zalando

Draag jij wel eens een maxi-jurk?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top