Fashion

Jil Sander: minimalisme op z'n mooist

Tranen met tuiten werden er gehuild, toen Raf Simons in februari dit jaar voor de laatste keer een buiging als creative director van Jil Sander maakte. Tegenover dit modeverdriet staat dan weer wel dat fashion icon Jil Sander terugkeert als hoofddesigner. Fashionscene vertelt je alles over deze Master of Minimalism!

Het is een beetje een vreemde gewaarwording: Jil Sander die zich als oprichter van het gelijknamige modehuis moet gaan 'bewijzen' tegenover de fans van haar vertrokken opvolger, Raf Simons. Toch zijn we er zeker van dat haar comeback op het modetoneel een succesvolle zal zijn. Ze heeft immers een reputatie binnen de modewereld opgebouwd waar je U tegen zegt. Hoe haar carrière - die de nodige ups and downs heeft gekend - ooit begon? Fashionscene deelt haar verhaal graag met je!

Weetje: Jil Sander zeilt graag en van sportieve mode houdt ze al helemáál. Zo heeft ze meerdere keren sneakers ontworpen voor het Duitse sportmerk Puma. Ook is ze een aantal jaar werkzaam geweest voor het Japanse Uniqlo.

jil sander minimalisme op z'n mooist raf simons

Bye bye Raf Simons...

jil sander minimalisme op z'n mooist portret

... en welkom terug Jil Sander

Heidemarie Jiline 'Jil' Sander komt op 27 november 1943 in Wesselburen (Duitsland) ter wereld. Precies twintig jaar later studeert ze af in textielontwerp en om kennis te maken met de mode búiten haar homeland vertrekt ze voor twee jaar naar Los Angeles. Hierna is ze eventjes fashion editor bij het Duitse vrouwenblad Petra, maar op 24-jarige leeftijd durft ze het aan om voor zichzelf te beginnen. Sander opent in een voorstad van Hamburg haar eerste boetiek, waar ze naast eigen creaties ook designs van Thierry Mugler en Sonia Rykiel verkoopt.

Jil Sander houdt er duidelijk niet van om te lang hetzelfde te blijven doen, want in 1968 richt ze alweer haar eigen merk op. In 1975 loopt haar eerste show in Parijs uit op een complete mislukking. Niet zo heel gek, als je bedenkt dat de late jaren '70 en het begin van de jaren '80 gedomineerd worden door over the top, kleurrijke en glimmende ontwerpen. Sander's minimalistische collecties vallen buiten de boot.

Weetje: In 1978 komt Frau Sander's eerste parfum op de markt.

jil sander minimalisme op z'n mooist boetiek 1968

jil sander minimalisme op z'n mooist boetiek 1968 2

Jil Sander aan het werk voor haar boetiek, in 1968

Na de rampzalige show in 1975 geeft Jil Sander het gelukkig niet op. Ze gaat gewoon door met ontwerpen voor vrouwen die in de jaren '80 de hoge functies bij bedrijven willen gaan veroveren. Haar - prijzige - collecties bestaan daarom uit strak gesneden pakken, blouses en jassen, uitgevoerd in luxe stoffen die grijs, beige, blauw, zwart en wit gekleurd zijn. Halverwege de jaren '80 en met name in de nineties begint het succes eindelijk te komen.

Haar trouwe volgelingen vallen voor de stoffen van de hoogste kwaliteit, de tailoring en de elegantie die haar ontwerpen uitademen. In tegenstelling tot Parijs ziet modestad Milaan wél iets in de luxe collecties van Jil Sander en al snel showt de Duitse in Italië.

Weetje: Naast Master of Minimalism zijn andere nicknames voor Jil Sander Queen of less, Fashion Reductionist en Cashmere Queen. Haar esthetiek wordt ook wel eens liefkozend de Onion Look genoemd, omdat de outfits die ze ontwerpt uit meerdere, makkelijk 'af te pellen' laagjes bestaan.

jil sander minimalisme op z'n mooist spring 1991 campagne

Campagne voor de Jil Sander voorjaarscollectie uit 1991

jil sander minimalisme op z'n mooist 1992 campagne christy turlington

Jil Sander fall 1992 campagne met Christy Turlington in de hoofdrol

jil sander minimalisme op z'n mooist shalom harlow 1995

Shalom Harlow in een Jil Sander campagne uit 1995

Al aan het einde van de jaren '80 begint Jil Sander haar werk ook in Azië en Noord-Amerika te verkopen. Flagship stores schieten als paddestoelen uit de grond. En hoewel Parijs haar voorheen niet veel goeds heeft gebracht, opent ze daar in 1993 tóch een winkel. Deze werkruimte van meer dan 840 vierkante meter (!) is ooit van de Franse ontwerpster Madeleine Vionnet geweest. Geheel toevallig is dit niet: Sander is groot fan van madame Vionnet's werk.

Maar na al het succes gaat het helemaal mis in 2000. Een jaar eerder is het merk Jil Sander overgenomen door de Prada Group en het botert niet echt tussen diens CEO Patrizio Bertelli en Sander herself. Na een zoveelste woordenwisseling over mainstream ontwerpen en goedkopere stoffen stapt Sander op. Met als gevolg dat het merk er zowel creatief als financieel har op achteruit gaat. In 2003 is de perfectionist - tot de vreugde van de internationale modepers - eventjes terug met meer vrouwelijke ontwerpen, maar een jaar later vertrekt ze weer. Raf Simons neemt het stokje op succesvolle wijze van haar over.

jil sander minimalisme op z'n mooist raf simons collage

Zeven jaar lang was Raf Simons creative director van Jil Sander

jil sander minimalisme op z'n mooist fw2012

Raf Simons voor Jil Sander fall 2012

And now she's back! Wij zijn meer dan benieuwd naar wat haar spring-summer 2013 collectie ons zal brengen. Jullie ook?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top