Fashion

Terug in de tijd met: de bikini

Zodra er ook maar enkele zonnestralen op ons gezicht neerdalen, verheugen we ons al op de aangename warmte die de zomer ons (hopelijk) zal brengen én een passende garderobe. Niets zo zomers als swimwear en daarom gaan we deze week terug in de tijd met de bikini!

terug in de tijd met de bikini streetstyle collage

Streetstyle kiekjes van The Sartorialist en Vanessa Jackman

En plein public naakt zwemmen en badderen, in het oude Rome is dit de gewoonste zaak van de wereld. Mannen en vrouwen dobberen in aparte delen van de grote badhuizen, waardoor al te gênante situaties worden voorkomen. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich gegarandeerd op zijn of haar gemak voelt, wordt in sommige gevallen het water een beetje troebel gemaakt door middel van melk. So who needs swimwear?

Hoewel moderne dames met name bikini's dragen om in te zonnen of zwemmen, zijn de voorgangers van de bikini vooral bedoeld voor vrouwelijke sporters. Kunst gevonden in Sicilië, daterend uit de 3e en 4e eeuw na Christus, laat sportende vrouwen vrouwen zien in strapless (!) tops en kleine broekjes die verdomd veel weghebben van onze tops and bottoms.

Weetje: Ook de Romeinse godin van de liefde, de beeldige Venus, is op meerdere kunstwerken afgebeeld met een soort bikini om het lijf.

terug in de tijd met de bikini bikini girls

De zogenaamde 'Bikini Girls'

Om het te hebben over een volgend belangrijk moment in de geschiedenis van de bikini, moeten we flink wat eeuwen overslaan en direct overgaan naar het begin van de 20e eeuw. In de 19e eeuw dragen mannen en vrouwen wel gebreide badpakken van wol of katoen, maar deze lijken nog niet bepaald op de moderne bikini. In 1910 worden zeer nauwsluitende badpakken als aardig geaccepteerd en een paar jaar later ontwerpt Carl Jantzen voor het eerst zwemkleding bestaande uit twee delen: shorts en een top met korte mouwen die de buik bedekt.

Weetje: In 1907 wordt de Australische zwemster Annette Kellerman op het strand van Boston gearresteerd omdat haar badpak volgens omstanders te strak zit.

In de thirties krijgt de vroege bikini een lager rugdecolleté, verdwijnen de mouwtjes en is er ook steeds meer van het vrouwelijke middenrif te zien. Latex en nylon worden gebruikelijk materiaal voor zwemkleding en op stranden en in zwembaden zijn steeds vaker smalle schouderbandjes te spotten. Hollywood sterren als Ava Gardner, Rita Hayworth en Lana Turner zorgen er in de jaren '40 voor dat weinig verhullende badkleding pas écht populair wordt, vooral op de Amerikaanse stranden.

terug in de tijd met de bikini rita hayworth

Hollywood siren Rita Hayworth

In diezelfde periode, 1946 op precies te zijn, krijgt de bikini pas zijn huidige naam. Louis Réard en Jacques Heim vernoemen hun zogenaamde 'kleinste badpak ooit' naar Bikini Atoll, een serie eilanden in de Stille Oceaan. Leuk om het broekje en topje de naam van wat eilandjes te geven, zou je denken. Maar op deze plek worden in datzelfde jaar nucleaire wapens getest en waarschijnlijk vermoeden de bedenkers dat de bikini dezelfde geschokte reacties teweeg zal brengen als eerder genoemde bommen. Juist ja.

terug in de tijd met de bikini 1956 sartorialist

Een kleurrijk bikini kiekje uit 1956, via The Sartorialist

Niet alleen in de 20e eeuw veroorzaakt de bikini de nodige controverse. In 1994 wordt de bikini het officiële 'uniform' van het vrouwelijke beachvolleybal team dat deel zal nemen aan de Olympische Spelen. Volgens critici zijn de sportieve outfits vooral bedoeld om een lustobject te maken van de speelsters, in plaats van dat de bikini's comfortabel zijn om in te spelen.

Hoewel ze daar een punt hebben, houden wij ons toch vooral bezig met de bikini's die we chillend op het strand of baantjes trekkend in het zwembad zullen dragen. Want wat is er weer een keuze! Met name bandeau tops, retro high waisted shorts en zomerse printjes zijn zó spring-summer 2012. Bh-achtige en dus ook bikini-like bovenstukjes zijn bovendien hartstikke hip als daywear kledingstuk voor komende zomer, dus shoppen zal alleen nog maar makkelijker - en verleidelijker - zijn.

terug in de tijd met de bikini catwalk collage

Bikini's uit de spring-summer 2012 shows van Chanel, Peter Som en Tavik

Heb jij je bikini's al klaarliggen voor komende zomer?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top