Fashion

Terug in de tijd met: de ketting

Kralen, veren, edelstenen, bedels en parels; komende zomer kun je van alles aan je ketting hangen. Ook cleane chokers en gestapelde kettingen zijn hartstikke on-trend. Als het maar opvalt! Fashionscene is helemaal weg van dit sieraad en gaat daarom terug in de tijd met de ketting.

terug in de tijd met de ketting stockholm streetstyle2

terug in de tijd met de ketting stockholm streetstyle3

Kiekjes van Stockholm Streetstyle

terug in de tijd met de ketting julie gartha

Julia Gartha

terug in de tijd met de ketting tommy ton

Tommy Ton

Weinig kledingstukken of accessoires hebben net zo'n immens lange geschiedenis als de ketting. Het schijnt dat de oudste ketting, bestaande uit beestjes die met een touw aan elkaar zijn gebonden, door archeologen in een Zuid-Afrikaanse grot is gevonden. Dit sieraad zou er maar liefst 75.000 jaar lang hebben gelegen!

Anderen geloven dat de eerste kettingen 'pas' in de Steentijd in elkaar zijn geflanst, wat zo'n 40.000 jaar geleden is. Deze kettingen zijn uiteraard allemaal puur natuur; onder meer schelpen, botjes, tanden, vogelveren, stenen en hout vormen de ingrediënten voor prehistorische sieraden.

In het Oude Egypte, toch ook een paar duizend jaar voor Christus, zijn naast de peperdure edelstenen met name kralen gemaakt van terracotta en glas in trek. De ingewikkelde kettingen, gevonden in grote graven van welgestelde mannen en vrouwen, hebben kleurrijke kralen die voorzien zijn van een glanzend laagje. Sommige exemplaren bevatten zelfs gouden onderdelen. Deze collar-like halskettingen worden ook wel Usekh genoemd.

terug in de tijd met de ketting oud egypteEen even oude als prachtige Usekh ketting uit het Oude Egypte, tentoongesteld in het Metropolitan Museum of Art

terug in de tijd met de ketting oud egypte2

Nog een Usekh ketting

Na het Bronzen tijdperk (3000 tot 800 voor Christus) ontdekken mensen hoe je metaal kunt smelten, om het vervolgens een andere vorm te geven. Needless to say zorgt dit voor een ware revolutie op het gebied van sieraden. Nieuwe vormen en constructies worden door deze techniek mogelijk.

Etruskische vrouwen dragen enkele eeuwen voor het jaar 0 holle hangers aan hun kettingen. De relieken of stenen die hierin zitten moeten voor bescherming zorgen. In diezelfde tijd zijn veel rijke Grieken met het nodige goud om de nek te spotten. Romeinen daarentegen hebben het niet zo op goud. Er gelden in Rome zelfs wetten voor hoeveel goud een vrouw haar graf in mee mag nemen!

Zowel tijdens de Middeleeuwen als daarna zijn verschillende stijlen kettingen populair, vooral onder dames. In plaats van kralen dragen de wealthy ladies liever goud, emaille en zeldzame juwelen. Kettingen zijn er om te showen hoe rijk je wel niet bent. In de 17e eeuw is er wat kettingen betreft even een dip (ze matchen niet leuk bij de populaire strikken), maar in de 19e eeuw kettingen weer gewild as ever. Aan schakelkettingen hangen klokjes, hangers en soortgelijke versiersels.

terug in de tijd met de ketting 19e eeuw parfum

Schakelketting met parfumflesje uit de 19e eeuw

terug in de tijd met de ketting 19e eeuw

Ekster alert! Diamanten ketting, ook uit de 19e eeuw

In de loop der jaren zijn er vanzelfsprekend alleen nog maar meer mogelijkheden bij gekomen, bijvoorbeeld in de vorm van kalligrafie, glasblazen en duurzame materialen. Hierdoor kunnen designers tegenwoordig van alles uit de kast halen om de meest bijzondere eye-cathing kettingen de catwalk op te sturen. Andere ontwerpers gaan voor hun sieraden liever back to basics en passen juist oeroude technieken toe.

De creaties op de spring-summer 2012 catwalks leken ons vooral één ding te willen zeggen: go crazy! Je kunt gaan voor kleur of juist natuurlijke tinten, lang of kort, glamorous of rock 'n' roll, schitterend of mat en hysterisch vol of juist clean. Wij zetten enkele inspirerende show beelden voor je op een rij, van onder meer Viktor & Rolf, Chanel en Michael Kors.

terug in de tijd met de ketting catwalk collage1

Donna Karan, Michael Kors en Viktor & Rolf SS12

terug in de tijd met de ketting catwalk collage2

Lanvin en Bottega Veneta SS12

terug in de tijd met de ketting catwalk collage3

Emilio Pucci, Anna Sui en Chanel SS12

En hierbij nog wat streetstyle schatten!

terug in de tijd met de ketting streetstyle collage

The Sartorialist, Vanessa Jackman en Mr. Newton

terug in de tijd met de ketting streetstyle collage2

Vanessa Jackman, Stockholm Streetstyle en The Sartorialist

Wij shopten ook meteen vier beauties van kettingen voor je!

terug in de tijd met de ketting shopping collage

1. Ketting met blauwe edelsteen van Filippa K (€ 59,95) via Nelly

2. Goudkleurige ketting met bladmotief van Nelly (€ 11,95)

3. Ketting met lange textieldraden in zwart en bruin van Nelly (€ 11,95)

4. Zilverkleurige choker van Rosie & Roses (€ 29,95) via Nelly

Draag jij regelmatig een ketting?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top