Fashion

Made by me: cape by modejournaliste Tess

Als modejournalist beschrijft ze jaarlijks talloze collecties, maar voor de verandering kroop Tess van Daelen eens zélf achter de naaimachine. Ze maakte een stijlvolle cape, die wat ons betreft zo de catwalk op kan! Hieronder, in de 'Made by me' van deze week, zie je hoe Tess dit aanpakte.

Met het idee voor een cape liep ik al langer rond. Hij moest een capuchon hebben, een leren randje en een of twee gespen. Aan de slag dus maar!

Op maandagmorgen ging ik naar de Westermarkt in Amsterdam om een goede stof uit te kiezen. Voor zeventien euro kocht ik zo’n vier meter van een groenachtige, wollen stof.

westermarkt

Op maandagochtend naar de Westermarkt om stof te kopen

Voor het leren randje kon ik geen echt leer gebruiken (dat is voor de meeste naaimachines veel te dik). Dus toog ik naar stoffenwinkel A. Boeken aan de Nieuwe Hoogstraat in Amsterdam. Ze hadden daar diverse bandjes met ‘leather look’ dus keuze te over. Hoewel het slangenprintje me erg aanlokkelijk leek, koos ik voor een bescheiden bruine bandje.

boeken

Bij A. Boeken aan de Nieuwe Hoogstraat ga ik op zoek naar een leren bandje

bandje

Welke band past het best bij de wollen stof?

garen

Nog even bijpassende garen scoren

Vervolgens ging ik aan de slag met het patroon. Aangezien een cape niet veel meer is dan een rechthoekige lap met enkel een ronding voor de capuchon was dat klusje zo geklaard.

patroon

Een deel van het patroon…

Ik zette eerst de capuchon in elkaar en naaide er vervolgens de ‘body’ van de cape aan vast. Op het punt waar de stoffen aan elkaar verbonden worden, koos ik voor een Engelse naad. Daardoor zie je zowel aan de binnen- als de buitenkant geen lelijke, onafgewerkte randjes.

aandeslag

Nadat de cape in elkaar zat, ging ik aan de slag met het leren bandje. Een flinke klus, want alles bij elkaar heeft zo’n cape een behoorlijke omvang. Ik had zeven meter van de band gekocht, maar dat bleek niet eens genoeg. 

naaien

Ik bevestigde de band aan de wollen stof

Ik koos voor een zigzagsteek, aangezien die de band het best zou bevestigen aan de stof. Met een gewone steek ging het randje enigszins lubberen, wat een heel slordige indruk maakte.

naai

Een flinke klus, want de cape had een behoorlijke omvang

Tot slot: de sluiting. Ik wilde het liefst een leren sluiting met gesp, maar kon de juiste materialen niet vinden. Toen ik thuis een oud Primark-tasje zag liggen met twee bruine leren sluitingen kreeg ik een top-idee. Ik kon natuurlijk ook die twee gespen van het tasje halen en op de cape plaatsen. Zo gezegd, zo gedaan en de cape was af!

primark

De twee gespen van dit Primark-tasje…

capegesp

..bevestigde ik op mijn cape

tess

Tadaa!

tess

Trots op het resultaat

capuchon

Capuchon op!

Het resultaat mag er, al zeg ik het zelf, best wezen. Ik heb de cape al een paar keer aan gehad en telkens leuke reacties gekregen.

Nu aan de slag met een nieuw DIY-project; een neonkleurige kokerrok!

diy

Volgen jullie Tess van Daelen al op Twitter?

(Door: Tess van Daelen)

Deel dit artikel
Back to top