Fashion

Terug in de tijd met: de pyjama

Pyjama's draag je normaal gesproken slapend in bed of relaxend op de bank. Maar de afgelopen seizoenen spotten we steeds vaker hipkippen die hun pyjama buiten de deur dragen. En we moeten toegeven: het ziet er (meestal) nog eens tof uit ook! Fashionscene vertelt je alles over de trendy PJs!

Jarenlang waren pyjama's bestemd voor het slapengaan en ik-ga-vandaag-de-deur-niet-uit-dagen. Nu halen vele dames het in hun hoofd om wél de deur uit te gaan in hun slouchy nightwear, tijdens fashion weeks nota bene! Op streetstyle blogs als Garance Doré, All The Pretty Birds en Tommy Ton tref je de ene na de andere fashionista in een beprinte pyjamabroek of tweedelige pyjama in all white. En ja, ze kunnen het allemaal hebben.

Weetje: In China is het niet ongebruikelijk dat volwassenen hun pyjama in de late middag of avond buitenshuis dragen.

Terug in de tijd met de pyjama streetstyle collage

Pyjama looks gekiekt door de streetstyle fotografen van All The Pretty Birds, Garance Doré en Streetstyle Aesthetic

Terug in de tijd met de pyjama weheartit

Niet on-trend maar wel leuk: Renée Zellweger in Bridget Jones's Diary (via We Heart It)

Ook kijkend naar de spring-summer 2012 collecties moeten we concluderen dat pyjama's harstikke hot zijn. Vooral blauwe en beprinte exemplaren zijn populair onder de designers. Let wel: luxe stoffen en goed schoeisel zijn een pré. Niemand moet denken dat het je 'gewone' pyjama is en dat je net je bed uit bent gerold.

Terug in de tijd met de pyjama catwalk collage1

Stella McCartney, Clements Ribeiro en J.W. Anderson SS12

Terug in de tijd met de pyjama catwalk collage2

Antonio Marras en Haider Ackermann SS12

Terug in de tijd met de pyjama catwalk collage3

Jonathan Saunders, No. 21 en Richard Nicoll SS12

Het zijn Moslims die in de 17e eeuw de eerste pyjama's aan het nieuwsgierige Europa introduceren. De broek (dan wordt er alleen nog een broek mee bedoeld) kent even populariteit als casual kledingstuk voor in de avond, maar hij is daarna al snel out of fashion. Pas na de Britse aanwezigheid in Zuid-Azië in de 18e en 19e eeuw wordt de pyjama pas écht een hit in Europa en maakt de term 'pajamas' officieel onderdeel uit van de Engelse taal.

De Britse kolonisten zien in die tijd de lokale bevolking -zowel mannen als vrouwen- loszittende broeken met een koordje dragen. Deze soepeltjes vallende broeken worden daar 'payjama' genoemd, wat iets als 'been kledingstuk' betekent. De term komt oorspronkelijk uit het Hindi ('paejama').

In de Westerse wereld moet iedereen eventjes wennen aan de pyjamabroek, voordat het als een gebruikelijk kledingstuk voor 's avonds geldt. In onder meer Amerika en Europa wordt met de term 'pyjama' dan al zowel een broek als bovenstuk bedoeld. In de thirties dragen vooruitstrevende mannen een pyjama buiten de deur en dankzij Coco Chanel is dit in diezelfde periode ook voor sommige dames weggelegd. De designer wil dat vrouwen pyjama's bijvoorbeeld ook naar het strand kunnen dragen.

terug in de tijd met de pyjama chanel

Audrey Tautou in pyjama, op een filmposter als Coco Chanel

In de jaren '90 dragen veel Amerikaanse studenten de pyjamabroek als anti-fashion statement op campus. In veel staten volgt hier al snel een verbod op. Je snapt: het is dan misschien wel lekker dwars om een pyjama buitenshuis te dragen, maar veel fashion credibility levert het in die tijd niet op.

Rond 2008 begint de pyjama-trend voorzichtig op te rukken, met Italiaans modehuis Dolce & Gabbana als belangrijke speler. Hun spring-summer 2009 campagne overtuigt ons er al aardig van dat een pyjama très chic kan zijn. Enkele dappere A-listers gaan overstag en schrijden over rode lopers in designer jammies van onder meer Louis Vuitton. In de jaren daarna volgen dus pyjama's op de catwalk, prachtige pyjama's op straat en ook wannahave exemplaren in editorials van grote modebladen. Wij zijn om!

Terug in de tijd met de pyjama dolce gabbana ss09

Dolce & Gabbana spring-summer 2009 campagne

Terug in de tijd met de pyjama celeb collage

Jessica Alba in Dolce & Gabbana, Rachel Roy, Angelina Jolie en Sofia Coppola in Louis Vuitton

Terug in de tijd met de pyjama editorials

Pyjama editorials in Harper's Bazaar en New York Magazine

Wij shopten op het wereldwijde web twee pyjama-achtige items voor komende zomer.

terug in de tijd met de pyjama mywardrobe terug in de tijd met de pyjama zalando

Links: groen-witte broek van By Malene Birger (€ 240,-) via My Wardrobe
Rechts: blouseje met zeilprint van mint&berry (€ 29,95) via Zalando

Zou jij een (deel van je) pyjama buiten de deur dragen?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top