Fashion

Made by me: dip dye shirt

We houden eigenlijk van alles wat te maken heeft met ombré of dip dye: haar, armbanden, shirts. You name it, we love it! Toen we een dip dye 3.1 Phillip Lim shirt zagen waarvan alleen de bovenkant was geverfd dachten wij: it’s dye time! Voor een fractie van de prijs maak je gewoon zelf zo’n shirt van een oud blouseje. Deze week made by me: dip dye shirt!

dip

3.1 Phillip Lim shirt

Benodigdheden

-Een emmer of glazen kom waar op z'n minst twee liter water in kan

-Een maatlepel

- Een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel

- Een lepel

- Een hanger met knijpers

- Rubberen handschoenen

- Een witte blouse met kraagje

- Poeder textielverf (belangrijk is dat je de poeder soort koopt niet de vloeibare) verkijgbaar bij de drogist. In dit geval is er donkerblauwe verf gebruikt, maar je kan natuurlijk ook een andere kleur gebruiken bijvoorbeeld roze.

dye 1 dye 2

Stap 1

Ook al heb je een nieuw shirt gekocht is het belangrijk dat je het shirt wast en laat drogen. Zo kan de verf goed hechten aan de stof. Maak de kraag open en rol het shirt gelijk op. Als je het schuin oprolt zal de verf ook schuin op je shirt zitten

Stap 2

Maak de hanger aan het shirt vast, wederom: you want it to be straight. Hang het shirt 15 cm verder in het water dan waar je wil dat de verf komt.

dye dye

Stap 3

Knijp het shirt uit. Het moet nog wel nat zijn, maar het overtollige water knijp je eruit. Gier de verf in een bak, waar op z'n minst 2 liter water in kan. Zorg dat de hoeveelheid verf overeenkomt met het te kleuren item. Tip: gebruik dus niet te veel verf!

dye dye

Stap 4

Meet de hoeveelheid zout af en gooi deze bij de textielverf in de schaal. Daarna gooi je ongeveer twee liter heet water in de schaal erbij. Je kan het allerheetste water gebruiken wat uit jouw kraan komt of gebruik water wat net niet is gekookt.

dye dye

Stap 5

Roer het geheel goed door elkaar totdat de verf en zout helemaal met elkaar zijn vermengt. Gooi twee eetlepels vloeibaar wasmiddel in de schaal en roer het weer door elkaar. Veeg de binnekant van de schaal goed af met een papieren zakdoek. De vlekjes verf die nog aan de binnenkant zitten kunnen het resultaat van je shirt verpesten.

dye dye

Stap 6

Laat het shirt in de verf hangen terwijl het nog wel aan de kledinghanger hangt. Het moet op deze manier drie uur blijven hangen om in te trekken. Na 30 minuten laat je met een maatbeker schoon (!) water langs het shirt lopen om het gewenste dip dye effect te krijgen.

dye11

Stap 7

Na twee of drie uur haal je het shirt uit de verf. Met rubberen handschoenen wring je het shirt uit, zodat de overtollige verf eruit loopt. Zorg dat je het shirt niet aanraakt op het lichtere gedeelte of op het witte gedeelte. Hierdoor krijg je vingerafdrukken en is je shirt verpest.

dye

Stap 8

Was je handschoenen uit zodat er geen verf meer op zit. Doe ze dan opnieuw aan en spoel overtollig verf met water uit het shirt. Knijp dan het shirt weer uit zonder het gedeelte boven de verf aan te raken.

dye

Stap 9

Herhaal bovenstaande stap todat het water dat uit het shirt komt helemaal verf vrij is. Hang het shirt op zonder het van de knijphanger af te halen en laat het drogen. Wanneer het droog is kan je het strijken of gekreugeld laten als je dat juist leuk vindt.

dye

dye dye

Geen zin in een DIY project, maar wel in een goedkopere variant van het 3.1 Philip Lim shirt. Bij de Zara verkopen ze onderstaand exemplaar:

zara

Tie Dye overhemd € 39,95 bij Zara

(Bron: Refinery29.com)

(Door: Lenny)

Deel dit artikel
Back to top