Fashion

Terug in de tijd met: het horloge

Iedere dag zijn er genoeg zaken waarvoor we stipt op tijd moeten zijn: deadlines, presentaties, meetings and so on… Nu is het niet meer dan vanzelfsprekend dat je daarom een hip horloge om je pols hebt hangen, maar dat is natuurlijk wel eens anders geweest. Wij gaan terug in de tijd met het horloge!

Terug in de tijd met: het horloge sartorialist

De ene streetstyle fotograaf legt de andere streetstyle fotograaf vast, door The Sartorialist

In de 15e eeuw worden de eerste horloges niet gebruikt om deadlines te halen of op tijd bij lunchafspraken te arriveren, maar voor het navigeren op zee. Schippers moeten, om hun positie op de woeste wateren te bepalen, de breedte- en lengtegraad meten. Een klus die zonder horloge niet bepaald makkelijk en nauwkeurig te klaren is. Een klein en gecompliceerd klokwerkje dat in de broekzak kan worden gedragen, moet uitkomst bieden.

Weetje: Horloges worden in deze periode natuurlijk allemaal met de hand gemaakt. Aan draagbare klokwerken hangt dan ook een prijskaartje, dat alleen is weggelegd voor de allerrijkste mannen.

Vanaf de 16e eeuw werken ingewikkelde uurwerkjes -dankzij Peter Henlein- op veren. Deze moeten er voor zorgen dat de weergegeven tijd betrouwbaar is en het klokwerk niet wordt beïnvloed door schommelingen. Deze horloges hebben trouwens alleen nog maar een uurwijzer; het nauwkeurig weergeven van minuten is dan nog even te veel gevraagd. In de 17e eeuw maken de veerconstructies in horloges plaats voor volledig mechanische horloges. Ook deze exemplaren worden voornamelijk in de zak of aan een ketting om de nek gedragen. Met name horloges uit Zwitserland zijn (dan al) enorm populair.

terug in de tijd met het horloge peter henlein

Een horloge uit de 16e eeuw

Weetje: De Zwitserse horlogemaker Nicholas Facio verwerkt vanaf 1704 edelstenen in zijn horloges. Niet omdat het zo fancy staat, maar de stenen moet ervoor zorgen dat de wrijving in de horloges minder wordt en dat ze dus langer meegaan.

Rond het begin van de 19e eeuw ziet het eerste polshorloge het levenslicht, dat wordt ontworpen door Patek Philippe. Dit type horloge, ook wel de Wristlet genoemd, spot je in die tijd louter om de pols van vrouwen. Mannen verkondigen dat ze bij wijze van spreken eerder een rok zullen dragen dan zo'n vrouwelijk polshorloge. Ze zien zichzelf niet rondlopen met zo'n dure 'armband' en houden zich nog lange tijd vast aan de gebruikelijke modellen.

Dankzij piloten en soldaten komt er rond de periode van de Eerste Wereldoorlog een einde aan deze mannelijke afkeer voor het polshorloge. Al vliegend door de wolken en al vechtend in het strijdveld is het niet bepaald makkelijk om de tijd op een zakhorloge af te lezen. Daarom beginnen deze heren met het dragen van leren horlogebanden met hierin een klokwerkje verwerkt. Zodra andere mannen doorkrijgen dat dit toch eigenlijk best stoer staat, zijn ze al snel om.

Weetje: Louis Cartier, dan al een grote naam in Parijs, is de persoon die het eerste polshorloge voor een beroemde piloot ontwerpt.

terug in de tijd met het horloge soldaat WOI

Soldaat tijdens WOI met een polshorloge

Na deze periode gaat het vrij snel met de ontwikkeling van nieuwe soorten horloges: in 1957 wordt het eerste elektrische horloge in elkaar gezet en in de sixties gaan kwartshorloges in productie. Laatstgenoemde elektronische watches bevatten schommelend of trillend kwartskristal, wat de tijd aangeeft. Al snel hierna volgen de eerste digitale horloges. De oudere technieken voor het 'gewone' mechanische horloge verschillen niet eens zoveel van de moderne.

Weetje: Analoge horloges geven de tijd aan door middel van wijzers en digitale horloges geven de tijd weer met cijfers.

Tegenwoordig kun je het zo gek niet verzinnen, of een horloge kan het weergeven: van datum en temperatuur tot hoogte en chronometer. Ook zijn veel exemplaren zó geavanceerd dat ze tientallen meters onder water nog werken en er zijn zelfs speciale horloges voor astronauten. Hartstikke impressive allemaal, maar laten we eerlijk zijn: hij moet wat ons betreft vooral 'gewoon' de tijd weergeven en bloedjemooi zijn. Welke horloges te dragen en hoe ze te combineren? Bekende én hipkippen show you how.

Terug in de tijd met: het horloge jak jil collage

Fabulous streetstyle foto's van Jak & Jil a.k.a. Tommy Ton

Terug in de tijd met: het horloge celeb collage

De Olsen twins, Charlize Theron, Angelina Jolie en Jessica Alba met horloges om de pols

Terug in de tijd met: het horloge streetstyle

Ennn nog meer streetstyle inspiratie! Van Stockholm Streetstyle, Vanessa Jackman en nogmaals Tommy Ton

Voor de (sparende) liefhebbers van horloges onder ons shopten we vier fijne exemplaren!

terug in de tijd met het horloge shopping collage

1. Paars horloge 'Purple Rain' van Triwa (€ 199,95) via We Like Fashion

2. Wit horloge 'White Russian' van Triwa (€ 149,95) via We Like Fashion

3. Horloge van Michael Kors in goud (€ 236,81) via My Wardrobe

4. Michael Kors horloge in rose goud (€ 260,62) via My Wardrobe

Draag jij iedere dag een horloge?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top