Fashion

Giorgio Armani: Italiaanse glamour

Giorgio Armani is een veelzijdige ontwerper; de Italiaan in hart en nieren wisselt zijn glamorous collecties moeiteloos af met steamy underwear advertenties. Maar wist je ook dat deze designer het liefst voor 'de gewone mens' ontwerpt en een passie voor sport heeft? Wij vertellen je alles over de (on)bekende kanten van signore Armani!

Stel je eens voor: je loopt tegen de tachtig aan en je staat na decennia keihard werken nog steeds aan het hoofd van een heus mode-imperium. Hard to believe? Toch is dit allemaal volledig van toepassing op de Italiaanse Giorgio Armani. Hij kwam te wereld in 1934 en is anno 2012 nog steeds een belangrijke speler in de mode-industrie. De ontwerper staat bekend om zijn cleane en tailored creaties, met veel golvende lijnen en een sparkle op z'n tijd. Voor zijn designs haalt Armani veel inspiratie uit het Verre Oosten.

giorgio armani italiaanse glamour catwalk

giorgio armani italiaanse glamour catwalk2

Armani ontwerpen door de jaren heen

Weetje: In tegenstelling tot veel andere designers lijkt mister Armani niet heel veel moeite te hebben met namaakartikelen. Hij zij over neppe Armani spulletjes eens: "Actually I am very glad that people can buy Armani, even if it's a fake. I like the fact that I'm so popular around the world." Ja, zo kun je het natuurlijk ook bekijken!

giorgio armani italiaanse glamour portret

giorgio armani italiaanse glamour finale

Giorgio Armani

Opgroeiend in Piacenza, Italië houdt Giorgio Armani zich nog totaal niet met mode bezig. Veel liever wil hij arts worden, dus besluit de jonge Giorgio een studie geneeskunde te starten aan de Catholic University of the Sacred Heart. Na twee jaar studeren -het is inmiddels 1953- gaat hij in een militair hospitaal werken. Deze ervaring leert hem dat hij niet is geboren om arts te worden.

Armani's carrière krijgt pas een modisch tintje zodra hij in Milaan als window dresser aan de slag gaat. Dankzij een baantje als verkoper op de herenafdeling van een warenhuis leert Giorgio het nodige over marketing in de fashion industry. In de jaren '60 ontwerpt hij zijn eerste collecties voor Nino Cerruti en daarnaast is hij een veelgevraagd freelance designer.

Ook ná de sixties blijven de modegoden Giorgio Armani gunstig gezind: hij ontmoet Sergio Galeotti, die zowel op persoonlijk als professioneel gebied een belangrijk persoon voor hem wordt. In 1975 presenteert Giorgio Armani in Florence zijn eerste collecties onder zijn eigen naam, voor vrouwen én mannen. Bovendien opent hij in de jaren '70 en '80 vele winkels en start hij nieuwe lijnen (onder meer swimwear, ondergoed, jeans, couture en accessoires). In 1983 mag hij de prestigieuze CFDA International Award mee naar huis nemen.

giorgio armani italiaanse glamour time magazineGiorgio Armani op de cover van Time magazine in 1982

Zoals veel designers heeft Giorgio Armani genoeg andere passies naast mode, al is de link met de fashion business er natuurlijk wel altijd. Obsessies voor film en sport leveren hem veel lucratieve samenwerkingen op met sportclubs en filmproducenten. De slimme ontwerper ziet al vroeg in dat naast filmkostuums ook enorme advertenties op straat en nieuwsbrieven hem veel promotie en een goede band met klanten opleveren.

Weetje: De bekendste film met Armani kleding is toch wel American Gigolo (1980), waarin Richard Gere continu gekleed is in stylish Armani suits. Giorgio Armani heeft in totaal voor meer dan honderd films kostuums ontworpen.

En ja hoor, ook het nieuwe millennium brengt veel moois voor meneer Armani. Zo wijdt het Guggenheim Museum in New York in 2000 een gigantische expositie aan Armani's werk. Op zich al een bijzonder gegeven, maar het wordt nog specialer als je je bedenkt dat dit de eerste keer is dat het museum een tentoonstelling over een nog levende ontwerper op poten zet.

giorgio armani italiaanse glamour nimue smit

Dutchie Nimuë Smit voor Giorgio Armani SS10

giorgio armani italiaanse glamour underwear

Aantrekkelijk stel Victoria en David Beckham voor Armani Underwear

Weetje: Armani is na de dood van anorexia-patiënte en model Ana Carolina de eerste ontwerper die modellen weigert met een BMI onder 18.

Hoewel Giorgio Armani genoeg celebs als klanten heeft, ontwerpt hij naar eigen zeggen het liefst voor 'echte' mensen: "I design for real people. I think of our customers all the time. There is no virtue whatsoever in creating clothing or accessories that are not practical." Toch zetten we nog even wat bekende koppen op een rij, die regelmatig in Armani's ontwerpen zijn te spotten!

giorgio armani italiaanse glamour celeb collage

Kate Blanchett, Lady Gaga, Heidi Klum en Anne Hathaway

giorgio armani italiaanse glamour celeb collage2

Zoe Saldana en Emma Stone

Wat vind jij van Giorgio Armani's designs?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top