Fashion

Ellen von Unwerth: tussen kunst en kinky

Ben je fan van fotografen als Terry Richardson, Helmut Newton en Richard Avedon? Dan zul je het sexy werk van de Duitse Ellen von Unwerth ook wel kunnen waarderen. Dit voormalig model staat namelijk bekend om haar gewaagde kiekjes van vrouwelijk schoon, die zowel in kunstgalerijen als fashion magazines verschijnen.

Al van jongs af aan doet Ellen von Unwerth (1954, Frankfurt) dingen anders dan anderen. Waar de meeste tieners een bijbaantje in de supermarkt hebben of in hun vrije tijd kranten rondbrengen, assisteert Ellen de messenwerper van Circus Roncalli in München. Dit bijzondere baantje geeft ze op als ze op haar twintigste wordt ontdekt door John Casablancas, de ex-topman van toonaangevend modellenbureau Elite.

ellen von unwerth tussen kunst en kinky elite

Ellen von Unwerth als model in 1982...

ellen von unwerth tussen kunst en kinky ellen1

... en Ellen anno nu

In 1986 heeft Ellen het na tien jaar gehad met poseren en besluit ze achter in plaats van vóór de camera aan het werk te gaan. Haar foto's zijn een gewaagde mix tussen tussen vrouwelijkheid, erotiek en fashion, en dat alles met een dikke knipoog. Een fotoserie met de blonde bombshell Claudia Schiffer in de hoofdrol betekent een definitieve doorbraak voor Von Unwerth.

Weetje: Ellen von Unwerth wordt zowel bejubeld als (af en toe) bekritiseerd vanwege de gewaagde manier waarop zij vrouwen fotografeert. Over vrouwen an sich zegt Ellen: "Women are not just to be admired, they are there to be enjoyed."

ellen von unwerth tussen kunst en kinky claudia schiffer

Claudia Schiffer door Ellen von Unwerth, in Vogue

ellen von unwerth tussen kunst en kinky editorial2

ellen von unwerth tussen kunst en kinky editorial5

ellen von unwerth tussen kunst en kinky editorial1

ellen on unwerth tussen kunst en kinky editorial4

ellen von unwerth tussen kunst en kinky editorial3

Weetje: voor haar werk heeft Ellen von Unwerth onder meer de eerste prijs gekregen tijdens het International Festival of Fashion Photography in 1991.

Naast editorials en covers voor onder meer Vogue, Revlon, Vanity Fair, Interview, Clinique en i-D, hebben ook muzieksterren als Christina Aguilera, Beyoncé, Kylie Minogue, Rihanna en Britney Spears het nummer van de Duitse fotografe. Daarnaast hebben al veel Hollywood actrices voor haar lens gestaan. Allemaal willen ze graag vastgelegd worden zoals alle modellen van Ellen von Unwerth: sexy en eigenzinnig. Oké, en een tikkeltje over the top.

Weetje: naast wulpse dames zet Ellen tijdens shoots vaak props in, in de vorm van bijvoorbeeld voedsel, (knuffel)beesten en sigaretten.

ellen von unwerth tussen kunst en kinky jennifer lopez

Jennifer Lopez

ellen von unwerth tussen kunst en kinky christina aguilera

Christina Aguilera

elle von unwerth tussen kunst en kinky eva green

Eva Green

ellen von unwerth tussen kunst en kinky beyoncé

Beyoncé

elle von unwerth tussen kunst en kinky rose mcgowan

Rose McGowan

elle von unwerth tussen kunst en kinky brad pitt

Van tijd tot tijd zet Ellen von Unwerth ook een mooie man op de gevoelige plaat, zoals Brad Pitt in dit geval

Inmiddels woont en werkt Ellen von Unwerth in Parijs en New York. Vanuit daar fotografeert ze niet alleen, maar regisseert ze ook korte films voor modeontwerpers en vult ze complete boeken met haar sprekende pics. Haar boekenserie -bestaande uit maar liefst zeven exemplaren- begint met 'Snaps' uit 1994 en eindigt voorlopig met 'Fräulein' uit 2009. Wie weet zit er binnenkort weer eentje aan te komen!

elle von unwerth tussen kunst en kinky editorial6

elle von unwerth tussen kunst en kinky editorial7

elle von unwerth tussen kunst en kinky vanity fair

elle von unwerth tussen kunst en kinky editorial8

ellen von unwerth tussen kunst en kinky editorial9

Was jij al bekend met het werk van Ellen von Unwerth?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top