Fashion

10x ontdekkingsverhalen van topmodellen

Nonchalant wandelend door een winkelstraat aangesproken worden door een scout, die je vraagt of je al model bent. Het is de ultieme modefantasie van menig meisje. Het is echter voor slechts enkele dames weggelegd om het te maken als fashion model. Wij vertellen je van tien topmodellen hoe het in hun geval allemaal begon...

Doutzen Kroes

Doutzen Kroes is misschien wel het meest populaire, bekende en welvarende model dat Nederland rijk is. Maar mooi niet dat iemand anders dan zijzelf met de eer kan strijken wat betreft haar ontdekking als model! In 2003 stuurt de nuchtere en beelschone Friezin wat shots van zichzelf naar Paparazzi Model Management in Amsterdam. Het modellenbureau is blown away door Doutzen's verschijning en stuurt haar datzelfde jaar nog naar New York. Daar staan merken als Valentino, Gucci, Dolce & Gabbana en Victoria's Secret te trappelen om met de Hollandse deerne aan de slag te gaan. De rest is modegeschiedenis!

10x ontdekkingsverhalen van topmodellen doutzen kroes

Kate Moss

Sarah Doukas van Storm Modeling Agency heeft veel grote 'ontdekkingen' op haar naam staan, met Kate Moss als hoogtepuntje. Sarah en little Kate komen elkaar voor het eerst tegen als het 14-jarige model in de dop net terug komt van een vakantie met haar ouders. Sarah spreekt Kate aan op het vliegveld en overtuigt haar om model te worden. Een meer dan goede move, kunnen we jaren (en campagnes voor onder meer Dior, Louis Vuitton, Longchamp en Stella McCartney) later zeggen, want nog steeds is Kate in fashion.

10x ontdekkingsverhalen van topmodellen kate moss

Jourdan Dunn

Jourdan Dunn is in 2007 nietsvermoedend aan het shoppen in de Primark, wanneer een fashion cout van Storm haar vraagt om model te worden. Vervolg: Jourdan is sinds Naomi Campbell het eerste donkere model dat meeloopt in een Prada show en de Britse schittert onder meer in campagnes van Burberry en Topshop. Waar shoppen wel niet allemaal goed voor is...

10x ontdekkingsverhalen van topmodellen jourdan dunn

Lara Stone

De half-Nederlandse Lara Stone wordt niet in ons kikkerlandje, maar in de metro's van Parijs door een scout ontdekt als ze slechts 14 jaar oud is. Een jaar later, het is dan 1999, doet la Lara mee aan de Elite Model Look. Winnen doet ze niet, maar Elite is zó impressed dat het bureau haar toch een contract aanbiedt. Nu mag ze zich het gezicht van onder andere Calvin Klein noemen en komen Lara en haar prachtige curves om in de megaklussen.

10x ontdekkingsverhalen van topmodellen lara stone

Natalia Vodianova

Natalia Vodianova heeft het niet makkelijk als jong, Russisch meisje. Al vanaf haar 11e werkt ze als verkoopster op de markt en op 15-jarige leeftijd regelt ze haar eigen fruitstal, om zo haar zussen financieel te kunnen ondersteunen. Natalia staat achter diezelfde fruitstal, als een Franse talent scout haar spot. Deze vrouw raadt haar aan om model te worden en hiervoor zo snel mogelijk de Engelse taal onder de knie te krijgen. De slimme Natalia leert vervolgens Engels in drie maanden en verhuist naar Parijs, dromend van een modellenbestaan. Dreams do come true in dit geval, want ze ondertekent een contract bij Viva. Dit levert haar vervolgens jobs bij merken als Guerlain, Givenchy, Diane von Furstenberg en David Yurman op.

10x ontdekkingsverhalen van topmodellen natalia vodianova

Cindy Crawford

Cindy Crawford groeit op in de Amerikaanse staat Illinois. Een lokale nieuwsfotograaf kiekt haar op 16-jarige leeftijd -how glamorous- tijdens het bestuiven van maïs en Cindy ontvangt veel positieve feedback op dit bijzondere fotomomentje. Gemotiveerd als ze is, doet ze mee aan verschillende modellenwedstrijden. Ze studeert voor scheikundig ingenieur en is in haar studententijd wel al model, maar de Amerikaanse breekt pas echt door als ze de Elite Look of the Year Award in 1982 mee naar huis mag nemen. A supermodel is born.

10x ontdekkingsverhalen van topmodellen cindy crawford

Gisele Bündchen

Fastfood eten zul je modellen niet zo snel zien doen, maar dat is wel waar Gisele Bündchen mee bezig is als ze op 13-jarige leeftijd in São Paulo door een scout wordt gestrikt. Al snel daarna schrijft de Braziliaanse schone zich in voor de model competition van Elite en nu nog steeds zijn modehuizen als Givenchy, Alexander Wang en Roberto Cavalli blij dat ze dat ooit heeft gedaan.

10x ontdekkingsverhalen van topmodellen gisele bundchen

Lindsey Wixson

Lindsey 'doll face' Wixson is op de middelbare school allesbehalve populair: veel klasgenootjes pesten haar vanwege het spleetje tussen de tanden en haar tengere bouw. Toch is het Lindsey die het laatst lacht, want zij is mooi wel degene die in de Walmart door een invloedrijke modellenscout wordt aangesproken. Inmiddels heeft de Amerikaanse tiener onder meer klussen voor Alexander McQueen, Miu Miu en Anna Sui op haar CV staan. Take that, bullies!

10x ontdekkingsverhalen van topmodellen lindsey wixson

Saskia de Brauw

De modellencarrière van Saskia de Brauw begint in een Amsterdamse tram. Hier wordt ze als 16-jarig meisje door een scout gespot. Saskia doet in die periode vooral commerciële klussen en reist niet veel verder dan Duitsland en België. Model is deze Dutchie met haar boyish haircut nooit fulltime en na een paar jaar kapt ze er zelfs helemaal mee, om een studie te starten aan de kunstacademie. Het is pas als ze bijna dertig is, wanneer Saskia de meest gewilde klussen in de fashion business binnenhaalt (Givenchy, Versace en Chanel campagnes en twee Vogue covers in één jaar, om maar wat te noemen), mede dankzij Carine Roitfeld.

10x ontdekkingsverhalen van topmodellen saskia de brauw

Irina Kulikova

Modellen hebben het begin van hun carrière in de modewereld dus meestal aan een scout te danken, maar niet in het geval van Irina Kulikova. In de zomer van 2007 wordt zijn in een Russisch restaurant aangesproken door niemand minder dan actrice Liv Tyler. Of ze al model is? Nee, maar snel daarna wel! Net als Liv waren ook designers als Karl Lagerfeld en Marc Jacobs helemaal weg van de Russische schone.

10x ontdekkingsverhalen van topmodellen irina kulikova

Droom(de) jij er wel eens van ontdekt te worden als model?

Heb je na dit overzicht zin gekregen in nog meer fashionable lijstjes? Check dan zeker ook onderstaande artikelen uit onze '10x' rubriek!

- 10x inspirerende fashion quotes

- 10x niet te missen modetentoonstellingen

- 10x mannelijke fashion bloggers

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top