Fashion

Terug in de tijd met: de oorbel

In 2012 is alles bigger and better. Tenminste, als het op oorbellen aankomt. Van de bekende hoop earrings in goud- en zilvertinten tot kunstzinnige creaties die je een klein fortuin kosten, het mag allemaal aan je oren hangen dit jaar. Wat ons betreft een goede reden om terug in de tijd te gaan met de oorbel!

terug in de tijd met de oorbel citizen couture3

Aaibare oorbellen, gefotografeerd door Citizen Couture

terug in de tijd met de oorbel collage

Giga oorbellen, door Vanessa Jackman en Citizen Couture

terug in de tijd met de oorbel tommy ton

Zwiepende oorbellen, vastgelegd door Tommy Ton

Een piercing nemen op je 8e, is dat niet een beetje heftig? Niet als het gaatjes in je oren betreft! Binnen en buiten de Westerse samenleving heeft waarschijnlijk het merendeel van de vrouwen ooit wel eens haar oren laten piercen. Tegenwoordig is het gebruikelijker voor vrouwen om een setje oorbellen te dragen dan voor mannen, maar dat is wel eens anders geweest...

Weetje: in India krijgen bijna alle meisjes en sommige jongens gaatjes in de oren geschoten tijdens een religieuze ceremonie, nog voordat ze vijf jaar zijn. In enkele gevallen gebeurt dit zelfs als het kindje slechts enkele dagen oud is. Dit gebeurt ook veelvuldig in Nepal, Sri Lanka en Laos.

Er bestaan archeologische vondsten, die bewijzen dat mannelijke soldaten al in het oude Perzië - oftewel ééuwen terug - oorbellen dragen. Ook verhalen over gouden oorbellen dragende zeemannen bestaan al lange tijd. Een enkele oorbel in het oor zou symbool staan voor het feit dat de drager al de hele wereld heeft gezien per boot, of de evenaar heeft gepasseerd. Diezelfde oorbel moet als betaling voor een eventuele begrafenis dienen, mocht de sailor in kwestie verdrinken in de diepe zee en zomaar ergens aanspoelen.

Weetje: een piercing door de oren is één van de oudste vormen van body modification.

Andere bekende oorbellendragers uit het vrij verre verleden zijn Aino (een groep oorspronkelijke bewoners van Japan) mannen en vrouwen, maar de regering verbiedt in de 19e eeuw zijn mannelijke bewoners om de oorlellen te versieren.

terug in de tijd met de oorbel aino

Een Aino vrouw (mét oorbel) en man

Zoals in Grease (een film uit 1978, maar die zich afspeelt in de fifties) is te zien, organiseren veel meiden halverwege de 20e eeuw heuse piercing parties. In de seventies gaan steeds meer vrouwen - waarschijnlijk omdat ze niet iedere ochtend slechts één paar oorbellen uit kunnen of willen kiezen - voor meerdere gaatjes in de oren. Punkers jassen in die periode veiligheidsspelden door de oren bij wijze van sieraad en even later zorgen muzikanten als George Michael ervoor dat oorbellen in mannenoren weer stoer zijn.

Plastic clip-ons, metalen haakjes met veren, glazen barbells, peperdure edelstenen, houten kralen... je kunt het tegenwoordig zo gek niet bedenken of je kunt het aan je oren hangen. Op de spring-summer 2012 catwalks gold wat de oorbellen beteft eigenlijk maar één regel: opvallen zullen ze!

terug in de tijd met de oorbel catwalk1

Prada, Etro en Anna Sui spring-summer 2012

terug in de tijd met de oorbel catwalk2

Emilio Pucci, Dolce & Gabbana en Missoni spring-summer 2012

Voor nog meer oorbel-inspiratie zijn er naast de modeplankieren natuurlijk ook nog met moois gevulde streetstyle blogs en rode lopers. Neem vooral een goed kijkje naar de oren van fashionista Shala Monroque en blogger Karla Deras; zij zijn niet vies van een statement earring op z'n tijd!

terug in de tijd met de oorbel shala monroque

Shala Monroque met statement oorbellen, gekiekt door Vanessa Jackman, Tommy Ton en Citizen Couture

terug in de tijd met de oorbel karla deras

Nog zo'n fervent aanhanger van eh... hangers: fashion blogger Karla Deras

terug in de tijd met de oorbel celebs

Jennifer Lopez, Heidi Klum, Rihanna en Solange Knowles zijn groot fan van nog grotere oorbellen

Wij shopten twee paar in het oog springende oorbellen voor je!

terug in de tijd met de oorbel we like fashion1 terug in de tijd met de oorbel we like fashion2

Links: lange oorbellen met gekleurde kralen van Friis & Company (€ 17,50) via We Like Fashion
Rechts: goudkleurige oorbellen in de vorm van de Eiffeltoren van Club Manhattan (€ 14,95) via We Like Fashion

Draag jij regelmatig oorbellen?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top