Fashion

Terug in de tijd met: de shawl

In de winter dragen we bij voorkeur een dik, wollig exemplaar om de nek en in de zomer draperen we beprinte, dunnere versies om onze hals; we hebben het hier natuurlijk over de shawl. Wij gaan deze week terug in de tijd met deze vriend in warme en koude tijden!

terug in de tijd met de shawl we heart it1

terug in de tijd met de shawl we heart it2

Heerlijke shawls via We Heart It

Wij dragen de shawl vooral als warmhouder en omdat 'ie simpelweg leuk staat. Maar natuurlijk kan dit accessoire ook religieuze of hygiënische doeleinden dienen. De allereerste shawl waar we vanaf weten is zelfs niet meer dan een veredelde poetsdoek voor om de nek of aan de riem. In het Oude Rome veegt men met deze zogenaamde sudarium het zweet van de nek en het gezicht in tijden van hoge temperaturen.

Weetje: in de geschiedenis zijn shawls vaak gedragen door mannen uit het leger, waarbij de print, kleur en het materiaal van de shawl de rank van de heer in kwestie aangeeft. Ook scouting verenigingen en sommige universiteiten passen deze manier van ranking toe.

Echt fashionable is het veelzijdige shawltje onder beide seksen in de 19e en 20e eeuw. De chique geklede ladies and gentlement beschouwen de shawl als één van de meest veelzijdige en essentiële accessoires die je kunt bezitten. Uiteraard zijn deze scarfs uitgevoerd in luxe stoffen als zijde en kashmier. Want katoen, daar doen ze niet aan.

terug in de tijd met de shawl edouard manet

Schilderij door Édouard Manet uit 1879, van een vrouw met een wit shawltje om de nek

Naast fashionable en cozy, kan een shawl zoals gezegd ook noodzakelijk zijn. Of dat nu om religieuze of hygiënische redenen is. Een voorbeeld van het eerste is de tichel, een shawltje dat getrouwde vrouwen volgens de halacha (de Joodse wet en traditie) om hun hoofd moeten dragen om de haren te bedekken. Ook veel moslima vrouwen dragen een shawl in de vorm van een hoofddoek, zodat hun lokken buitenshuis niet voor iedereen zichtbaar zijn. En zo is er binnen nog veel meer religies en culturen een ontelbaar aantal rollen voor de shawl weggelegd.

Tegenwoordig zul je niet zo snel een piloot met een kek shawltje om de nek spotten, maar decennia geleden konden vliegeniers haast niet zonder. De zijden shawls hielden hun luchtwegen namelijk vrij van de vette, olie-achtige lucht die uit de uitlaat van het vliegtuig werd geperst. Ook zorgde de shawl ervoor dat de piloot zijn nek niet schaafde, door het vele om zich heen kijken in de cockpit.

Weetje: nog vóór India, Hong Kong en Indonesië is China de grootste en daarmee belangrijkste shawlfabrikant ter wereld. De meest gebruikte stoffen zijn zijde, fleece, pashmina en kashmier.

terug in de tijd met de shawl turkije hoofddoek

Turkse vrouwen met hoofddoekjes in alle kleuren van de regenboog

Hoe fashionista's de shawl tegenwoordig dragen? Zij en enkele catwalk modellen laten het je zien!

terug in de tijd met shawl streetstyle collage

Stockholm Streetstyle, Mr. Newton en The Sartorialist

terug in de tijd met de shawl fw11 collage

Victoria Beckham, Gucci en Hermès fall-winter 2011

terug in de tijd met de shawl kapsel collage

The Face Hunter, Vanessa Jackman en The Sartorialist

Bij We Like Fashion shopten we zowel een winterse, als zomerse shawl voor je!

terug in de tijd met de shawl welikefashion2 terug in de tijd met de shawl welikefashion1

Links: gestreepte shawl in olijke kleurtjes van Pieces (€ 14,97)
Rechts: circle scarf met zoete hartjesprint van Pieces (€ 16,95)

Welk type shawl is jouw favoriet?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top