Fashion

Mario Testino: fotograaf van de sterren

Ooit wilde hij priester worden en ging hij met knalroze lokken door het leven, tegenwoordig is Mario Testino een topfotograaf die louter topmodellen en celebs voor z'n lens plaatst. Fashionscene vertelt je alles over deze goedlachse kiekjes schieter uit Peru.

mario testino achtergrond portret

mario testino achtergrond vrolijk

Hij is vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk...

mario testino achtergrond kate moss

Mario Testino front row bij Chanel met BFF Kate Moss

Je kunt het je misschien moeilijk voorstellen, maar Mario Testino loopt in zijn tienerjaren als een felgekleurde paradijsvogel door de schoolgangen in hometown Lima. Mario, die op 30 oktober 1954 in de hoofdstad van Peru wordt geboren, is juist om dat ietwat flamboyante uiterlijk en gedrag niet bepaald populair onder medestudenten. Niet dat het 'm veel kan schelen. Want opvallen, dat is wat hij wil. En dat voor iemand die eens het priesterdom wel zag zitten als toekomstige carrière...

Weetje: Mario Testino heeft smetvrees, vieze handen kan hij totaal niet uitstaan.

mario testino achtergrond collage jong

Mario Testino als klein jochie en met vrienden, uiteraard gehuld in extravagante broek

Na een studie economie aan de Universidad del Pacífico realiseert de oudste Testino telg zich dat fotografie toch meer z'n ding is. In 1976 begint hij dan ook een studie fotografie in Londen. Hij woont op een verlaten verdieping van een ziekenhuis en werkt als ober, om zijn rekening wat te spekken. Bovendien schiet hij portfolio's voor wannabe modellen, die hij verkoopt voor 25 dollar (!) per stuk.

Weetje: één van Mario's zussen is knitwear designer en de fotograaf bezoekt haar en de rest van zijn familie in Peru zo vaak als mogelijk. Zijn moeder is naar eigen zeggen zijn grootste inspiratiebron.

Op deze manier doet hij veel ervaring op, maar echt opvallen binnen de fashion bizz doet hij pas als hij z'n haar knalroze verft. Klanten als Vogue, Vanity Fair en V prijzen Mario, omdat de kleding die hij fotografeert ook daadwerkelijk goed verkoopt en hij in staat is de persoonlijkheid van een celeb of model vast te leggen. Mensen aan het lachen maken kan hij volgens zijn fans als de beste.

mario testino achtergrond emma watson2

Emma Watson in Vogue

mario testino achtergrond natalia vodianova

Natalia Vodianova

Iemand die werkt voor modebladen als Vogue heeft natuurlijk een impressive CV klaarliggen. Het lijstje met merken waarvoor Testino heeft gewerkt (en soms nog steeds werkt) bestaat onder meer uit Michael Kors, Burberry, Miu Miu, Versace, Valentino en Dolce & Gabbana. Modellen en celebs als Angelina Jolie, Lady Gaga, Madonna, Gwyneth Paltrow, Gisele Bündchen en Tyra Banks hebben mister Testino op speed dial staan.

mario testino achtergrond madonna

Madonna

mario testino achtergrond keira knightley vogue

Keira Knightley in Vogue

Veel beroemde vrienden heeft Mario Testino dus absoluut, maar dan zijn er ook nog de mensen die écht een speciaal plekje in zijn hart hebben veroverd: Kate Moss, Carine Roitfeld en de Britse royal family.

Eerstgenoemde heeft haar glansrijke modellencarrière mede aan de fotograaf te danken, die er eind jaren '90 voor zorgt dat er een einde komt aan het supermodellen tijdperk. In plaats van dat hij idioot hoge prijzen betaalt voor modellen als Linda Evangelista en Naomi Campbell, huurt hij newbies als Kate Moss en Stella Tennant in voor grote klussen. Nog steeds zijn ze als twee handen op één buik. Zo is Testino dé fotograaf tijdens haar huwelijk met Jamie Hince.

mario testino achtergrond collage kate moss

Kate Moss is niet bang zich letterlijk en figuurlijk bloot te geven aan Testino

Carine Roitfeld is Mario's partner in crime bij Gucci. Samen zorgen ze er rond de millenniumwisseling - met behulp van designer Tom Ford uiteraard - voor dat het modehuis weer sexy wordt. Gewaagde, kleurrijke en glamorous campagnes veroorzaken een revival en zetten het merk opnieuw op de modekaart.

mario testino achtergrond gucci1

mario testino achtergrond gucci2

Naast de modellen, actrices, zangeressen en hoofdredactrices staan dus ook enkele royals in Testino's vriendenlijstje. Wijlen Princess Diana was een oogappel van Mario, maar ook Prinses Máxima en Kate Middleton worden graag door hem op de gevoelige plaat gezet.

Weetje: Mario Testino is een rasechte filantroop. Hij zet zich in voor veel goede doelen, waaronder Save the Children, Elton John AIDS Foundation en The Naked Heart Foundation. Over zijn werk voor charities zegt hij zelf: "Doing these charitable things has made me feel that I have got some of the priestly instict back. I know people who have everything and all they do is complain and bicker. Give off negative energy. When you try and do something positive it helps others but also makes you feel better about yourself."

mario testino achtergrond maxim willem-alexander

Prinses Máxima en Prins Willem-Alexander

mario testino achtergrond prinses diana

Lady Di

Na al die jaren mensen & mode te hebben gefotografeerd, lijkt Mario Testino nog steeds zo fris als een hoentje te zijn. Hij blijft namelijk ieder seizoen opnieuw grote campagnes, covers en shows kieken en boeken volschieten. Ons hoor je niet klagen!

Wat vind jij van Mario Testino's werk?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top