Fashion

Terug in de tijd met: de ballerina

Het comfort van een sneaker en de klasse van high heels, de ballerina heeft het beste van beide werelden. Dus prima ballerina's, opgelet! Fashionscene duikt de geschiedenis van het oh zo fijne flatje in.

Tijdens fashion weeks loopt bijna iedere vrouw - van model tot fashion editor - op hakken waar je U tegen zegt. Maar voor en na de shows, bij voorkeur als niemand kijkt, worden deze killer heels zo snel mogelijk verruild voor schoeisel met een lager pijngehalte. Meestal zijn dit ballerina's, omdat deze platte schoentjes met zo'n beetje ieder type outfit matchen.

terug in de tijd met de ballerina

Ballerina loving fashionista's via We Heart It

Ook aan het einde van een avondje stappen keren we ons graag tot onze trouwe flatjes. Maar denk nou niet dat ballerina's tegenwoordig alleen goed zijn voor professionele dansers en fashionista's met zere voeten! Nee, de ballerina fungeert net zo goed als fashion statement. Sommige dames zweren bij ballet shoes van designers als Chanel, Tory Burch, Valentino en Lanvin. Wij vertellen je alles over de oorsprong van dit comfy schoeisel.

terug in de tijd met de ballerina streetstyle collage

Inspirerende streetstyle shots met ballerina's van The Sartorialist, Mr. Newton en Chicago Streetstyle

We hoeven je niet uit te leggen dat de ballerina ooit alleen bedoeld was als schoen voor gracieuze balletdansers. Al tijdens de Renaissance in Italië dansen mannen op lichtgewicht schoenen die speciaal voor hun professie zijn ontworpen. In de 17e eeuw haalt Catharina de' Medici het ballet naar Frankrijk en vanaf 1681 mogen ook vrouwen meedansen in balletstukken. Op ballerina's mét hakken! Gelukkig voor de vrouwelijke dansers wordt er vanaf halverwege de 18e eeuw op balletschoenen zonder heels gedanst. Ballerina Marie Camargo draait haar pirouettes bovendien in kortere rokken dan gebruikelijk, zodat het technische aspect van de dans steeds zichtbaarder en ook belangrijker is.

Weetje: Het schijnt dat hakken niet alleen voor balletdanseressen, maar voor iedere vrouw een tijdje not done waren nadat Marie Antoinette in 1793 op een paar hakken richting guillotine was gelopen.

terug in de tijd met de ballerina marie camargo met hakken

Beroemd danseres Marie Camargo, nog voordat ze haar hakken zat was

Een professionele balletschoen is tegenwoordig gemaakt van zacht leer, canvas of satijn en heeft dunne, flexibele zolen. Ieder materiaal heeft zo zijn voor- en nadeel: leer gaat het langst mee en daar betaal je ook de hoogste prijs voor, canvas is goedkoop en tegelijkertijd minder duurzaam en satijn staat prachtig, maar slijt enorm snel. Balletslippers van het laatste soort materiaal worden dan ook voornamelijk voor optredens bewaard.

De zool van een moderne balletschoen is vaak gespleten, wat nog meer flexibiliteit op moet leveren. Elastiek, bandjes en linten zijn er om de schoen goed om de voet van de danser te houden. Zeer getrainde dansers dragen spitzen met een harde punt om op te dansen.

Waar vroeger roze was bestemd voor vrouwen (wie droomde er niet van die roze, glimmende balletschoentjes?) en zwart of wit voor mannen, dragen dansers van beide seksen nu meestal een kleur in de eigen huidskleur. Zo lijkt het net of de danser in kwestie blootvoets danst.

terug in de tijd met de ballerina ballerina we heart it

Stijlvolle ballerina's via We Heart It

Audrey Hepburn en Jackie O. zijn twee belangrijke stijliconen die de ballerina halverwege de 20e eeuw tot heus must-have item bombarderen. Met name la Hepburn's rol in 'Funny Face' - met skinny jeans, ballerina's en een gigantische bril op het neusje - zorgen voor een gigantische crave naar flatjes. Over Jackie Kennedy wordt gezegd dat ze iedere maand een nieuw paar ballerina's bestelde van haar favoriete designers. Zo gek was ze van de chique ballet flat. Deze schoentjes hebben de look van een balletschoen, maar echt dansen kun je er natuurlijk niet op. Bovendien hebben de linten in de meeste gevallen plaats gemaakt voor een strikje of borduursels.

terug in de tijd met de ballerina audrey hepburn

Stijlicoon Audrey Hepburn met ballet flats

Een recentere hype rondom de ballerina zagen we vorig jaar zomer nog ontstaan, mede dankzij Hannah MacGibbon van modehuis Chloé en de thriller 'Black Swan'. Ballet chic is dé spring-summer 2011 trend voor dromerige modemeisjes.

terug in de tijd met de ballerina chloé collage

Ballerina's uit de SS11 collectie van Chloé

terug in de tijd met de ballerina black swan

Scène uit de angstaanjagende balletfilm 'Black Swan'

Dat de ballerina vorig jaar zomer een grote modehit was, betekent gelukkig niet dat we onze ballerina's aan de wilgen moeten hangen. Celebs all over the world showen ons nog maar eens dat een flatje altijd kan, of we 'm nou op de catwalk spotten of niet.

terug in de tijd met de ballerina celebs collage

Celebs in het wild gespot met ballerina's aan de voeten: Alexa Chung, Whitney Port, Rachel Bilson en Kate Moss

Een extra paar ballerina's in de kast kan nooit kwaad. Wij shopten deze vier pareltjes voor je bij elkaar!

terug in de tijd met de ballerina asos2 terug in de tijd met de ballerina asos1

Links: flatjes met velvet look en strik van Asos (€ 33,63)
Rechts: kanten ballerina's in zwart van Asos (€ 33,63)

terug in de tijd met de ballerina zalando mimic copenhagen terug in de tijd met de ballerina edc by esprit zalando

Links: zoete ballerina's met een stoer randje van Mimic Copenhagen (€ 49,95)
Rechts: ballet flats met wilde print van edc by Esprit (€ 36,95)

Uit hoeveel ballerina's bestaat jouw schoenencollectie?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top