Fashion

Valentino Garavani: rood, roder, roodst

Ontwerpen doet hij tegenwoordig niet meer, maar Valentino Garavani wordt door ons allesbehalve vergeten. In een halve eeuw tijd bouwde hij zijn eigen modehuis op, met de door iedereen geliefde red dress als kers op de taart. Wij vertellen je er alles over!

valentino achtergrond portret catwalk

valentino achtergrond natalia vodianova bal

Valentino Garavani met Russisch topmodel Natalia Vodianova tijdens het Love Ball

Weetje: Valentino en zijn partner hebben zes aandoenlijke mopshondjes. Molly, Milton, Monty, Margot, Maude en Maggie hebben de hoofdrollen in meerdere fotoshoots gespeeld en ze stalen de show in de documentaire 'Valentino: The Last Emperor' uit 2008. Naast ontwerpen en het verzorgen van zijn hondjes houdt Valentino zich ook graag bezig met zijn uitgebreide kunstverzameling.

valentino achtergrond pugs2

Vijf van de zes hondjes zitten braaf op een rij

Op 11 mei 1932 komt een jongen met de klinkende naam Valentino Clemente Ludovico Garavani ter wereld in Voghera, noordelijk Italië. Al tijdens zijn jaren op de basisschool is de jonge Valentino geïnteresseerd in mode. Zijn passion for fashion en de steun van zijn ouders brengen hem al snel naar Parijs, waar hij studeert aan de École des Beaux-Arts én het Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. En ja, deze scholen zijn net zo fancy en toonaangevend als hun namen doen vermoeden.

Na een stage bij onder meer Jean Desses komt Valentino terecht bij het naar eigen zeggen 'kleine, kleine' modehuis van vriend Guy Laroche. Tijdens zijn Franse jaren leert de beginnende ontwerper alles over het modevak en maakt hij schetsen tot in de late uurtjes. Van zijn tekeningen uit die tijd wordt gezegd dat ze al Valentino's persoonlijke stijl - met veel wit en dierenprints - uitademen.

Met wat financiële steun van zijn vader en diens zakenpartner kan Valentino in 1959 zijn modehuis in de chique Via Conditti in Rome openen. Dit pand is meer dan een doodgewoon atelier, want de designer wil alles 'grand', net als in Parijs. Hij laat voor zijn eerste show zelfs modellen overvliegen vanuit de Franse modestad. Meteen vanaf dat moment weet Valentino de aandacht te trekken met zijn rode jurken. Deze heldere tint komt later bekend te staan als 'Valentino rood'.

valentino achtergrond tableau vivant rode jurken

valentino achtergrond street style red jumpsuit

Getuige deze streetstyle kiek zijn fashionista's nog steeds fan van Valentino rood

De dubbele relatie - zowel op professioneel als liefdesgebied - die Valentino al decennia lang met Giancarlo Giammetti heeft, begint in de zomer van 1960 in Rome. Valentino krijgt vanaf een café een lift van de student en tien dagen later ontmoeten ze elkaar bij toeval op Capri. Snel hierna verlaat Giancarlo de universiteit om op full time basis de business partner van zijn vriend te worden. Een dappere zet om meerdere redenen, want het gaat dat jaar niet bepaald voorspoedig met de zaak van Valentino: hij heeft in één jaar zoveel geld uitgegeven dat de partner van zijn vader niet meer mee wil doen en hij moet vechten tegen faillissement.

valentino achtergrond polaroids

Polaroid foto's van Giancarlo en Valentino in the old days

valentino achtergrond met giancarlo nu

Een recenter kiekje van Valentino met zijn Giancarlo

Gelukkig laat het succes niet lang op zich wachten. In 1962 beleeft Valentino zijn internationale debuut in Florence, op dat moment dé modehoofdstad. Iedereen smult van zijn glamorous collectie; buitenlandse kopers willen direct inslaan en er zijn overenthousiaste reacties van pers. Binnen enkele jaren ontwikkelt hij een reputatie als de onbetwiste maestro van de Italiaanse couture. Onder meer Jacqueline Kennedy Onassis (oftewel Jackie O.), Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn en supermodel Veruschka zijn fan en vriend van het eerste uur.

Weetje: Valentino zet niet alleen voor zijn welgestelde BFF's prachtige creaties in elkaar. Zo ontwerpt hij in 1971 het nieuwe uniform voor de stewardessen van Trans World Airlines (TWA).

valentino achtergrond jackie o trouwjurk

Jackie O. in haar Valentino trouwjurk

valentino achtergrond couture ss1967 veruschka

Veruschka in Valentino couture creatie uit de spring-summer 1967 collectie

Zowel in de jaren '60, '70 als '80 zijn het good times voor Valentino en zijn business. Shops worden er in onder meer Milaan en Tokyo geopend, hij ontvangt prijzen waaronder de Neiman Marcus Fashion Award (de Oscars op modegebied) en hij breidt zijn vriendenkring uit met beroemdheden als Andy Warhol en Vogue's editor-in-chief Diana Vreeland. Zijn succes deelt de ontwerper graag met anderen: in 1990 zet hij L.I.F.E. op poten. Deze organisatie zet zich in voor aids gerelateerde projecten.

In 1998 gaat signore Garavani voor wat meer rust in z'n leven: hij verkoopt het bedrijf voor een luttele 800 miljoen euro aan HdP, een Italiaans megabedrijf. Toch is het pas op 4 september 2007 dat Valentino de modewereld schokt met een aankondiging van zijn pensioen in 2008. Needless to say is zijn laatste eigen couture show in januari dat jaar een groter dan groots event. Het Musée Rodin in Parijs staat volledig in het teken van de topdesigner en na afloop van de legendarische show verzorgen de honderden gasten - terecht - een staande ovatie. Veel supermodellen als Eva Herzigova, Naomi Campbell en Karen Mulder maken speciaal voor de ontwerper hun rentree.

Nog vóór Valentino's laatste show wordt Rome in juli 2007 op z'n kop gezet door een fashion extravaganza: de ontwerper zit 45 jaar in het vak. Shows, een tentoonstelling, dansoptredens en een parfum launch zijn enkele hoogtepunten van het meerdaagse evement.

valentino achtergrond anniversary celebs collageSienna Miller, Anne Hathaway, Claudia Schiffer en Uma Thurman waren slechts enkele bekende gasten tijdens Valentino's jubileumviering          

Inmiddels zijn Maria Grazia Chiuri en Pier Paolo Piccioli de creatieve breinen achter het Valentino label, en met succes. Vooral hun romantische, lichte creaties vallen in de smaak bij menig moderecensent. Af en toe komt er nog een jurk, rok of blouse in 'Valentino rood' voorbij, om de gepensioneerde grondlegger van het merk te blijven eren. Keep up the good work!

valentino achtergrond hc ss2011 backstage

Backstage bij de spring-summer 2011 couture show van Valentino

valentino achtergrond fall winter 2011 backstage

Catwalk shot gemaakt tijdens de Valentino show voor fall-winter 2011

Een echte Valentino jurk kost je meer dan één rib uit het lijf, dus shopten we twee jurken à la Valentino voor je, die een stuk minder centen kosten.

valentino achtergrond asos pencil dress valentino achtergrond coast jurk via asos

Links: pencil dress met zakken van Asos (€ 60,53)
Rechts: Coast maxi dress met riem (€ 177,54)

Wat vind jij van Valentino's designs?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top