Fashion

Terug in de tijd met de pantalon

Vrouwen hebben letterlijk en figuurlijk steeds vaker de broek aan, van palazzo pants tot sexy shorts. Vooral van de classy exemplaren zijn wij en menig designer op dit moment fan. Daarom gaan wij deze week terug in de tijd met de pantalon!

Naast slouchy harembroeken en loeistrakke leggings spotten we opvallend veel klassieke pantalons met een twist op de fall-winter 2011 catwalks. Naast de grote designers creëren ook bloggers en andersoortige trendsetters outfits rondom de meest prachtige pantalons. Geïnspireerd door al dit modemoois nemen we een kijkje in de geschiedenis van deze broek met allure.

Weetje: De laatste vrijdag van september staat ook wel bekend als Pants Day, een dag waarop het bestaan van de broek wordt gevierd. De eerste vrijdag van mei staat is het juist No Pants Day. Wij kennen echter geen mensen die aan deze festiviteiten meedoen...

terug in de tijd met de pantalon catwalk collage1

Sonia Rykiel, Gucci en Missoni fall-winter 2011

Terug in de tijd met de pantalon catwalk collage2

Zac Posen, Dolce & Gabbana en Chanel fall-winter 2011

Terug in de tijd met de pantalon karlas closet

Karla Deras van het blog Karla's Closet

Terug in de tijd met de pantalon streetstyle collage

Streetstyle kiekjes van Stockholm Streetstyle, The Sartorialist, Vogue Italia en Harper's Bazaar

Al sinds de zesde eeuw voor Christus worden broeken gedragen, door paardrijdende Iraniërs om precies te zijn. Perzen, maar ook andere volkeren in centraal Azië rekenen al snel daarna wijde examplaren tot onderdeel van hun dagelijkse outfit. Romeinen en mannen uit het Oude Griekenland hebben duidelijk een andere kledingsmaak, want ze noemen de losse broeken van de Perzen 'zakken' en 'iets voor barbaren'. De voorkeur van Romeinse gents gaat meer uit naar gedrapeerde kleding. Nee, dát is mannelijk...

Uiteindelijk krijgen de Romeinen door dat een broek meer warmte oplevert dan een veredelde jurk, dus gaan ze toch overstag. Leer, wol, katoen en zijde worden gebruikt om hun broeken mee in elkaar te zetten.

Gedurende de Middeleeuwen zijn het nog steeds voornamelijk mannen die broeken dragen. Vrouwen hoeven het niet in hun hoofd te halen iets anders dan een rok of jurk te dragen. De stijlen lopen op z'n zachtst gezegd enorm uiteen: van losse broeken die bijna onzichtbaar onder tunieken worden gedragen en exemplaren tot op de kuit tot broeken die over elkaar worden gedragen en maillot-achtige pants.

terug in de tijd met de pantalon oude broeken collage

Broeken uit de 4e (links) en 16 eeuw

In de 19e eeuw zijn broeken om vrouwenbenen nog steeds een taboe, maar dames die zwaar 'mannenwerk' doen mogen ze op de werkvloer dragen. Hieronder vallen bijvoorbeeld vrouwen die in koolmijnen of fabrieken werken.

Weetje: Omdat in de Bijbel staat dat ‘the woman shall not wear that which pertaineth unto a man’, mogen vrouwen uit religieuze gemeenschappen als de Amish en Baptisten, geen broek dragen. Tenminste, deze mag niet zichtbaar zijn. Alleen rokken en jurken zijn toegestaan.

Pas in de jaren zeventig van de 20e eeuw (!) is het oké voor vrouwen om 'gewoon' broeken aan te trekken. Enkele decennia daarvoor zijn het vooruitstrevende dames als Marlene Dietrich, Katharine Hepburn en Coco Chanel die ervoor pleiten dat vrouwen gelijke rechten krijgen, ook op het gebied van kleding. Zij dragen stijlvolle broeken als onderdeel van een pak of een meer sportief exemplaar voor tijdens het reizen of sporten. Go girls!

Terug in de tijd met de pantalon Marlene Dietrich

Marlene Dietrich

Terug in de tijd met de pantalon coco avant chanel

Audrey Tautou als Coco Chanel in Coco Avant Chanel

Terug in de tijd met de pantalon katharine hepburn

Katharine Hepburn

Dankzij designer André Courrèges wordt de lange pantalon in de jaren '60 een waar fashion item. Een pantalon is een meer tailored broek met een tailleband, bandjes voor de riem en een gulp. Op scholen, kantoors en in chique restaurants zijn steeds meer vrouwen in dit type broek te spotten.

Na high waisted jeans in de jaren '80 en baggy broeken in de nineties is het nu dus weer tijd voor de pantalon! Combineer een cleane pantalon voor werk- of schooldagen met kekke brogues of opvallende heels, een mooie blouse of een goed gesneden jasje en statement sieraden. Draag je 'm 's avonds naar een feestje of etentje? Ga dan sowieso voor een paar flinke hakken en draag er bijvoorbeeld een T-shirt op. Ook in dit geval kunnen in het oog springende sieraden de boel opspicen!

terug in de tijd met de pantalon bijenkorf1 terug in de tijd met de pantalon bijenkorf2

Links: grijze pantalon van de Bijenkorf (€ 39,97)
Rechts: zwarte pantalon van Denham (€ 104,96)

Draag jij wel eens een pantalon?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top