Fashion

Terug in de tijd met de handschoen

Om onze typgrage handen te beschermen tegen weer en wind is een paar handschoenen of wanten een winterse must-have. Maar aan wie hebben we deze warmhouders eigenlijk te danken? Daarom: een trip down memory lane met de handschoen!

Wat de zonnebril voor de zomer is, dat is de handschoen voor de winter. Bij lage temperaturen beginnen we aan geen wandeling of fietsritje zonder een fijn setje aan onze handen geschoven!

Weetje: wanten houden de handen warmer dan gewone handschoenen, omdat vingers hun warmte beter kunnen vasthouden als ze in contact met elkaar zijn. Vingers in handschoenen verliezen dus makkelijker hun warmte.

terug in de tijd met de handschoen weheartit

terug in de tijd met de handschoen tommy ton3

Onder handschoenen verstaan we meestal de exmplaren met aparte schachten voor alle vijf de vingers. Maar er zijn natuurlijk veel meer soorten dan alleen dit type handschoen: je hebt handschoenen waarvan de uiteindes open zijn (fingerless gloves), handschoenen met een opening en zonder aparte schachten voor de vingers (gauntlets), wanten waarbij de gehele hand wordt bedekt zonder aparte openingen voor vier van de vingers en glittens (een mix tussen een gewone glove en mitten).

Weetje: wanten die door middel van een touwtje aan elkaar vast zitten worden ook wel idiot mittens genoemd.

Handschoenen zijn gemaakt van de meest uiteenlopende materialen: van rubber, latex en vinyl tot rubber, leer en katoen. Het stofgebruik hangt natuurlijk af van het gebruik: doktoren dragen handschoenen om andere redenen dan bijvoorbeeld autocoureurs, astronauten of boksers. Wij gaan voor koubestendigheid en vooral schoonheid, thank you very much.

terug in de tijd met de handschoen tommy ton2

terug in de tijd met de handschoen tommy ton

Streetstyle kiekjes van Tommy Ton en Weheartit

Zoals met veel items is het lastig tot onmogelijk te achterhalen welke genie de allereerste handschoen in elkaar flanste. Dat diegene heel lang geleden leefde, is wel een ding dat zeker is. De eerste handschoenen worden al genoemd in oude werken als de Odyssee van Homerus, enkele eeuwen voor Christus. Hierin worden handschoenen vooral als bescherming of exclusieve schat beschreven. Ook in geschriften uit de Romeinse Tijd (50 voor tot 500 na Christus) zijn veel details over handschoenen te vinden.

Pas in de 13e eeuw beginnen vrouwen de handschoen als puur decoratief accessoire te dragen. Het is een prijzig fashion statement, want veel van die lange handschoenen zijn van zijde gemaakt. Zo onschuldig als de ladylike glove lijkt, zoveel wetten worden er opgesteld om deze 'weelde en ijdelheid' tegen te gaan. Zo mogen vrouwen in het Rome van 1560 geen geparfumeerde handschoenen dragen. Ondertussen is er een gilde opgericht voor handschoenmakers, die hun producten van dierenvelletjes maken.

De eerste royal die haar liefde voor rijkelijk versierde handschoenen niet onder stoelen of banken steekt, is Queen Elizabeth I. Tijdens haar regeerperiode in de 16e eeuw draagt ze graag exemplaren die zijn opgeleukt met borduursels en zelfs juwelen. Ze doet haar handschoentjes regelmatig aan en uit, om maar de aandacht naar haar handen te trekken. Elizabeth blijkt een heuse trendsetter te zijn, want na haar gaan ook andere koninklijke lieden aan de handschoen.

terug in de tijd met de handschoen elizabethI

terug in de tijd met de handschoen elizabethI 2

Elizabeth I en haar fancy handschoenen

In de jaren die volgen worden naast de peperdure gevallen steeds meer betaalbare en praktische handschoenen geproduceerd, zodat ook mensen zonder blauw bloed in hun aderen ze kunnen dragen. Een andere periode waarin de populariteit van handschoenen als fashion item een hoogtepunt beleeft, zijn de eighties. De sexy, kanten handschoenen van Madonna en de iconische glitter glove van Michael Jackson spelen hierin een grote rol.

terug in de tijd met de handschoen celeb collage

Beroemde handschoenen toen (Michael Jackson, Madonna) en nu (Karl Lagerfeld, Beyoncé)

Dat iedereen dit najaar weer een mooi paar handschoenen in de kast wil hebben liggen, daar spelen de designers natuurlijk graag op in. Op de fall-winter 2011 catwalks was genoeg moois te spotten. Karl Lagerfeld ging namens Chanel voor lange, vingerloze exemplaren in zwart en grijs, Carolina Herrera toonde haar liefde voor pailletten en suède en stoere, korte handschoenen vind je onder meer bij Alexander McQueen en Prada.

terug in de tijd met de handschoen catwalk collage2

Chanel, Vivienne Westwood en Alexander McQueen fall-winter 2011

terug in de tijd met de handschoen catwalk collage

Gareth Pugh, Carolina Herrera en Prada fall-winter 2011

terug in de tijd met de handschoen catwalk collage3

Louis Vuitton, Andrew Gn en Chanel fall-winter 2011

Wij spotten alvast een wat duurder en een hartstikke betaalbaar setje voor je!

terug in de tijd met de handschoen my wardrobe mcq terug in de tijd met de handschoen asos wanten

Links: wijnrode, lange McQ Alexander McQueen handschoenen van wol en leer (€ 150,-)
Rechts: gebreide wanten van Asos (€ 10,09)

Wat voor handschoenen draag jij het liefst?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top