Fashion

Tim Walker: fashion wonderland

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie maakt de meest sprookjesachtige foto’s van heel modeland? Dat moet Tim Walker zijn. Het fantasierijke werk van deze Britse fotograaf is favoriet van onder meer Vogue, Harper's Bazaar én Fashionscene!

Dromerige outfits, groteske sets, romantische verhaallijnen en poppige modellen als Lily Cole, Karen Elson en Sasha Pivovarova; dat zijn de ingrediënten voor een typische Tim Walker shoot. Het is iedere keer weer fijn wegdromen bij zijn wunderschöne fashion kiekjes, die maandelijks in de grootste modebladen zijn te vinden. Maar hoe is die indrukwekkende carrière van hem ooit begonnen?

Tim Walker achtergrond zelfportret

Een zelfportret om je vingers bij af te likken!

Timothy 'Tim' Walker komt in 1970 ter wereld. Veel details over zijn jeugd zijn er niet, maar we weten wel dat hij direct na zijn afstuderen aan het Exeter Art College gaat werken als freelance assistent fotografie in fashion capital Londen. Een vlucht overseas blijft niet lang uit, want hij mag kort daarna aan de slag als full time assistent van fotografie grootheid Richard Avedon.

Na de nodige ervaring te hebben opgedaan bij mister Avedon focust hij zich met name op het schieten van portretten en documentaires voor Britse nieuwskranten. Een derde plaats in de Independent Young Photographer of the Year Awards betekent zijn defenitieve doorbraak binnen de modefotografie. Zijn eerste, eigen grote klus voor een fashion magazine krijgt hij al op 25-jarige leeftijd. En wat voor een modeblad: de Britse Vogue! Ook W en Harper's Bazaar staan vanaf dat moment voor 'm in de rij.

Tim Walker achtergrond lily cole vogue2

Tim Walker achtergrond zwaan

Tim Walker achtergrond vlinders

Tim Walker achtergrond british vogue april 2008 karen elson

tim walker achtergrond soldier

Inspiratie voor zijn bijzondere megaproducties haalt Tim Walker met name uit zijn jeugd. Spannende en tot de verbeelding sprekende kinderverhalen krijgen in zijn editorials een meer volwassen en modische twist, en ook de nodige gimmicks ontbreken niet.

Tim Walker achtergrond harpers bazaar scissorhands

Tim Walker achtergrond konijn

Tim Walker achtergrond lily cole vogue

Tim Walker achtergrond harper's bazaar skelet

Tim Walker achtergrond teddybeer

Tim's werk wordt niet alleen door magazines, maar ook door modemerken als Comme des Garçons, Mulberry, Dior en Yohji Yamamoto opgemerkt. Sommige van deze foto's maken zelfs deel uit van de vaste collecties van het Victoria and Albert Museum en National Portrait Gallery in Londen! Zijn eerste grote solotentoonstelling verzorgt het Britse Design Museum in 2008 en deze expo valt samen met het uitkomen van zijn eerste boek 'Pictures'.

En daar houdt de lofzang niet op. In datzelfde jaar krijgt Tim Walker de Isabella Blow Award for Fashion Creator van The British Fashion Council. Slechts een paar maanden later wordt hij in het zonnetje gezet door het International Center of Photography in New York: hij mag de Infinity Award in ontvangst nemen voor zijn werk als modefotograaf.

Tim walker achtergrond madonna

Madonna met kids

tim walker achtergrond scarlett johansson

Scarlett Johansson

Tim Walker achtergrond zelfportret dior cherie natalie portman

Actrice Natalie Portman voor Miss Dior Chérie, vastgelegd door Tim Walker

tim walker achtergrond mulberry campagne

Zoveel mooie modeproducties, zoveel fans en zoveel prijzen; niets veranderen aan een succesformule zou je zeggen. Toch gaat Tim vijftien jaar na zijn eerste modeshoot op zoek naar een nieuwe uitdaging en die komt er in de vorm van een korte film: 'The Lost Explorer'. Bekijk hieronder de trailer!

Leuk om jezelf zo te challengen Tim, maar blijf alsjeblieft óók mooie fashion shoots maken!

Wie is jouw favoriete modefotograaf?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top