Fashion

Vivienne Westwood

Wat de bloemenprint voor de zomer is, dat is de ruitjesprint voor het najaar. En wie is er weer onlosmakelijk verbonden met dit populaire patroon? Juist, Vivienne Westwood. Wij vertellen je alles over deze grande dame van de Britse fashion!

Rebels, eigenwijs, verrassend, 'groen' en ogenschijnlijk prettig gestoord. Het zijn allemaal dingen die van toepassing zijn op ontwerpster Vivienne Westwood. Maar boven alles is ze een gevierd mode-ontwerpster die al flink wat jaren meedraait in een keiharde business en de dame die punk fashion bereikbaar maakte voor het mainstream publiek.

vivienne westwood rankin portret

vivienne westwood catwalk finale

Westwood's modesprookje met een rauw randje begint in 1941, in een klein Brits dorpje. Haar eerste modestapjes zet Lady Vi als ze op 17-jarige leeftijd met haar familie naar Londen verhuist en gaat studeren aan de Harrow School of Art. Hier volgt ze lessen in mode en zilversmeden (dat verklaart meteen haar voorliefde voor everything shiny). Haar studiegeluk is echter van korte duur, want na een semester kapt ze er al mee. Door haar wilde imago is het misschien moeilijk voor te stellen, maar Westwood is in die periode een paar jaar juf! Tussen de lessen door blijft ze wel sieraden maken, om zo toch haar creatieve ei kwijt te kunnen.

In de sixties en het begin van de jaren '70 gebeurt er veel in het Vivienne's leven: ze krijgt onder meer twee zoons (Benjamin en Joseph) en opent met liefje Malcolm McLaren de boetiek 'Let It Rock'. Voor hun shop in hartje Londen ontwerpt Westwood kleding, die is geïnspireerd op ruige motorrijders, fetisjisten en de dames van lichte zeden. Mainstream succes volgt wanneer McLaren manager wordt van de punk band Sex Pistols. De bandleden kleden zich namelijk louter in Westwoodjes. De band wordt groot, and so does Westwood. Het mag duidelijk zijn dat juf Vivienne verleden tijd is.

vivienne westwood met malcolm mclaren

Vivienne met de inmiddels overleden Malcolm McLaren

vivienne westwood sex pistols

Bandleden van de Sex Pistols in Vivienne Westwood

Vivienne Westwood is er in de seventies verantwoordelijk voor dat punk toegankelijk wordt voor een breder publiek. Het daadwerkelijk dragen van punkkleding doet natuurlijk niet iedereen, maar er zijn wel steeds meer mensen die er in ieder geval bekend mee zijn. Blote billen, veiligheidsspelden en in grote letters het woord 'seks' op T-shirts. Westwood zet deze middelen zonder blikken of blozen in, om zo voor de nodige opschudding te zorgen in de mode-industrie. That's why we love her!

Maar Vivienne Westwood's ontwerpen beslaan meer dan punk 'alleen'. De ontwerpster grijpt graag terug naar de voluminieuze ontwerpen uit de 17e of 18e eeuw en laat zich inspireren door exotische oorden, herenkleding en traditionele, Schotse outfits (vandaar het wereldberoemde tartan ruitje). En dan dat alles door elkaar gemixt! Haar eerste catwalk show met daarin dit soort exclectische ontwerpen vindt plaats in 1981 en sinds dat jaar is de designer niet meer van de modeplankieren weg te slaan. Haar Gold Label, Red Label, Anglomania en MAN collecties zijn ieder seizoen weer een feest voor het oog.

vivienne westwood fall-winter 2011 catwalk collage

Vivienne Westwood Gold Label fall-winter 2011

vivienne westwood spring-summer 2012 catwalk collage

Vivienne Westwood Gold Label spring-summer 2012

Van een allesbehalve gewone en voorspelbare dame als Vivienne Westwood is het te verwachten dat ze eens in de zoveel tijd een verrassende move maakt. Zo schuwt ze niet voor een samenwerking met een vrij commerciële partij als Wolford of 'Sex and the City' en ontwerpt ze eens in de zoveel tijd een kleed of kussen voor The Rug Company. Misschien nog wel het meest verbaasd zijn we als de excentrieke Westwood of all people Pamela Anderson uitkiest als muze. Ze laat haar over de catwalk paraderen en Vivienne poseert samen met haar jonge lover Andreas Kronthaler en de Baywatch babe in campagnes. Zo vreemd, maar in het geval van Westwood toch zo logisch...

Hoe eh... bijzonder de keuze voor de rondborstige Pam ook lijkt, ze hebben wel een belangrijk ding gemeen: ze geven allebei om de wereld en haar inwoners. Pamela uit haar liefde voor beestjes door (half)naakt voor Peta te poseren, Vivienne protesteert en ontwerpt items met daarop teksten als 'I am not a terrorist, please don't arrest me'. Daarnaast is ze een groot aanhanger van het anti-consumerism, waarbij klimaatverandering wordt ingeperkt door minder te kopen. Klinkt een beetje gek uit de mond van een ontwerpster, maar laat het maar aan Westwood over om dit goed te praten: 'If you've got the money to afford them, then buy something from me. Just don't buy too much.'

vivienne westwood pamela anderson campagne

Vivienne Westwood campagne met onder meer Pamela Anderson

vivienne westwood statement t-shirt collage

Toen en nu, zoek de verschillen

Vivienne Westwood heeft al driemaal de prijs voor British Designer of the Year in ontvangst mogen nemen en is zelfs onderscheiden door Queen Elizabeth. Maar wat ons betreft kan deze Queen of Punk niet genoeg geprezen worden. Hoezee, hoezee!

Na het zwijmelen zin gekregen in shoppen? Wij vielen meteen voor deze blazer met iconische ruit en het lekker drukke handtasje van la Westwood.

vivienne westwood red label blazer yoox vivienne westwood ethical fashion africa tas yoox

Links: geruite Vivienne Westwood blazer via Yoox (€ 285,-)
Rechts: handtas met het Vivienne Westwood label via Yoox (€ 165,-)

The real deal toch iets te prijzig? Gelukkig zijn de betaalbare ruitjes à la Westwood er in overvloed op het wereldwijde web!

vivienne westwood asos mini check satchel vivienne westwood asos pencil skirt in check

Links: handtas met ruitjesprint van Asos (€ 12,39)
Rechts: geruite pencil skirt van Asos (€ 39,14)

Wat vind jij van Vivienne Westwood's werk?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top