Fashion

Terug in de tijd met de bril

Geeks and glasses, het is link die snel is gelegd. Maar brildragende dames hoeven er tegenwoordig helemaal niet meer als een nerd bij te lopen! Kekke montuurtjes zijn er namelijk in overvloed. Wij vertellen je alles over dit hulpmiddel en hippe accessoire in één.

Een klein frame met daarin een paar lenzen, rustend op onze neus en oren. De bril lijkt nu een vanzelfsprekend iets, maar eeuwenlang hebben slechtziende mensen het zonder moeten doen. Nog lang na het jaar 0 moet men een glas water of grote, geslepen steen met de hand voor het oog houden, om zo wat beter zicht te krijgen. Nee, dan de fijne brilletjes die we vandaag de dag aan kunnen schaffen. En dan zijn ze niet eens altijd bedoeld voor een scherp beeld!

Terug in de tijd met de bril streetstyle collage

Streetstyle inspiratie van Vanessa Jackman, Stockholm Streetstyle, Michelle Bobb-Paris en Fashionising

De toch vrij onhandige stenen en losse glazen, maken in de 13e eeuw plaats voor de allereerste bril. De bedenker van deze geweldige uitvinding is helaas onbekend, maar we weten inmiddels wel dat de Italiaanse Alessandro della Spina de eerste persoon is die op grotere schaal brillen gaat produceren. In 1303 mogen ze ook worden verkocht. Deze eerste exemplaren zijn met hun bolle lenzen geschikt voor zowel bijziende, als verziende ogen.

In de jaren daarna worden de glazen natuurlijk steeds beter en beter, maar ook over het design van het montuur wordt gelukkig veel nagedacht. Brillen die moeten worden vastgehouden, of worden vastgeklemd op de neus (de zogenaamde pince-nez) maken plaats voor exemplaren met linten voor om het hoofd. Pas in 1727 begint de bril er, dankzij de brillenpootjes van Edward Scarlett, engiszins uit te zien zoals we 'm nu kennen.

terug in de tijd met de bril eerste exemplaar

Een echte Edward Scarlett

Het ontwerp van Scarlett is gedurende de 18e en 19e eeuw niet een instant hit, in tegenstelling tot de chique lorgnettes (met één pootje) en binocles-ciseaux (in de vorm van een schaar). Kokette brilletjes die vooral geschikt zijn voor luxe tripjes naar de opera.

Naast het perfectioneren van de gewone bril, zijn er jaren daarna slimme koppen die brillen ter bescherming van rondvliegende projectielen en zonnestralen bedenken. Celebs van toen en nu zijn vooral met het laatste type bril er-rug blij. Stel dat niemand ooit een zonnebril had uitgevonden... Wat had ze -en in veel gevallen hun halfgesloten of met wallen omringde ogen- anders van de paparazzi afschermd?

terug in de tijd met de bril jackie o

Stijlicoon Jackie O. maakte grote zonnebrillen bijna net zo populair als dat ze zelf was

Terug in de tijd met de bril lady gaga collage

Lady Gaga zet de gekste montuurtjes op haar neus

Ook zijn er steeds meer trendsettende celebrities die zich en public met een gewone bril op het bepoederde neusje vertonen. Tenminste, gewoon... Het moet natuurlijk wel een on-trend, designer exemplaar zijn.

Terug in de tijd met de bril celebs collage

Katy Perry, Jennifer Aniston, Whitney Port en Chloë Sevigny

Op zoek naar een nieuwe (zonne)bril voor komende winter? Check dan zeker de fall-winter 2011 shows, want daar was genoeg brillenmoois voor ieder type te spotten. Van hippie tot cat eye en van eighties tot sportief; inspiratie in overvloed!

Terug in de tijd met de bril catwalk collage2

Marc by Marc Jacobs, Dolce & Gabbana en Jean-Paul Gaultier fall-winter 2011

Terug in de tijd met de bril catwalk collage1

Prada, Alexander Wang en Givenchy fall-winter 2011

Wij shopten alvast twee mooie montuurtjes voor de hippe brilsmurfen onder ons!

Terug in de tijd met de bril cat eye specs asos terug in de tijd met de bril yoox essence zonnebril

Links: cat eye bril van Asos (€ 15,65)
Rechts: vintage zonnebril van Essence via Yoox (€ 56,-)

Draag jij regelmatig een brilmontuur?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top