Fashion

Terug in de tijd met de blouse

Minimalistische modehuizen als Céline en Jil Sander zijn er dol op, maar ook meer frivole designers creëren er ieder seizoen wel eentje: de blouse. Hij is goed voor iedere gelegenheid en vormt een ideale match metstatement jewelry. Wij vertellen je alles over dit classy kledingstuk!

De blouse is een item dat in de loop van de geschiedenis door de meest uiteenlopende type mensen is gedragen, van schilders en boeren tot kostschool kids en huisvrouwen. Voor iedere groep mensen is er een passend model: de blouses die deel uitmaken van schooluniformen zijn crispy en strak gesneden, terwijl die van boeren juist groffer zijn en losser om het lijf hangen. Fashion lovers met een blouse crush kunnen tegenwoordig zelfs voor ruches, bijzondere kraagjes, pussy bows en mouwloos gaan. Maar hoe zagen de allereerste exemplaren eruit?

terug in de tijd met de blouse gossip girl

De blouses van Gossip Girl: kostschool chic met een fashionable randje

terug in de tijd met de blouse streetstyle collage

Streetstyle inspiratie van Vanessa Jackman, The Sartorialist en Jak & Jil

Coco Chanel heeft haar eeuwige roem in modeland onder meer te danken aan haar gave om 'mannelijke' kledingstukken -zoals broeken en truien met boothals- toegankelijk te maken voor vrouwen. Toch is ze niet de eerste fashion forward dame die dit modische kunstje flikt. Tegen het einde van de 19e eeuw sluipt de blouse namelijk langzaamaan in de kledingkasten van vrouwen. Hoezo, een blouse alleen bestemd voor de heren? De informele, vrij simpele en vooral praktische blouse vormt met een net zo cleane rok het 'uniform' voor de vrouw die buitenshuis werkt.

Na de eeuwwisseling komen er steeds meer fancy blouses op de markt. Deze versierde exemplaren zijn gemaakt van luxe materialen als kant en hebben dankzij het nodige pof- en smokwerk meer rondingen en een hoge hals. Voor met name de welgestelde ladies wordt het steeds gewoner om een blouse buiten werk om te dragen.

terug in de tijd met de blouse gibson girl collage

Luxe exemplaren, zogenaamde 'Gibson Girl blouses', uit het begin van de 20e eeuw

Leuk weetje: Veel blouses voor vrouwen hebben de knopen aan een andere kant zitten dan de mannelijke variant. Mannen die een blouse aantrekken vinden de rij met knopen aan hun linkerhand en de knoopsgaten rechts. Voor vrouwen is precies het tegenovergestelde het geval. Waarom dat zo is? Daar bestaan meerdere theorieën over. Eén daarvan vertelt dat vrouwen vroeger veelal door dienstmeiden in hun outfits werden geholpen, en dat het voor de hulp vervelend was om 'verkeerd om' een blouse dicht te knopen.

Met name de kraag van de blouse doorstaat na de Tweede Wereldoorlog de nodige transformaties. Is 'ie nog gigantisch in de jaren '30, in de fifties is de kraag bijna niet meer zichtbaar. Hippies geven in de jaren zeventig de voorkeur aan extreme kragen voor hun blouses. Alles moet ronder, wijder en groter! De hysterie neemt in het decennium daarna alleen nog maar toe. Hartstikke gedurfd hoor, maar de synthetische stoffen waarin sommige blouses van dan zijn uitgevoerd laten we liever voor wat ze zijn.

Niet alleen de kraagjes, maar ook de lengte en mouwen van blouses nemen verschillende vormen aan gedurende de 20e eeuw. De meest opvallende stijl is misschien wel de vrij lange en wat wijdere blouse, die met of zonder riem bij wijze van jurkje wordt gedragen. Minder veranderlijk zijn de blouses die onderdeel uitmaken van traditionele kostuums, zoals de Oostenrijkse Dirndl en prachtige, Indiase sari (de blouse heet dan 'choli').

terug in de tijd met de blouse dirndl sari collage

Links: de niet zo Oostenrijkse Kim Kardashian in een dirndl tijdens het Oktoberfest in 2010
Rechts: Bollywood actrice Aishwarya Rai in een rijk versierde sari

De designers zorgden er met hun fall-winter 2011 collecties voor dat we wat blouses betreft absoluut niks te klagen hebben dit seizoen. Zo spotten we seventies bloesjes bij Gucci waar de glamour vanaf spatte, minimalistische topstukken bij Céline en transparante blouses die kittig en kinky tegelijk waren bij Givenchy. Pick your favorite!

terug in de tijd met de blouse catwalk collageI

Alexander Wang, Gucci en Givenchy fall-winter 2011

terug in de tijd met de blouse catwalk collageII

Céline, Christian Dior en Yves Saint Laurent fall-winter 2011

Schreeuwt jouw garderobe nog om een goeie blouse? Wij shopten een gouwe ouwe ruitjesblouse en een on-trend ruby exemplaar voor je!

terug in de tijd met de blouse by malene birger my wardrobe terug in de tijd met de blouse kookai asos

Links: geruite By Malene Birger blouse via My Wardrobe (€ 79,-)
Rechts: ruby rode blouse van Kookai via Asos (€ 110,88)

Hoeveel blouses heb jij in je kast hangen?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top