Fashion

Mode in musea

Mocht je de deuren van musea niet bepaald platlopen, hebben wij enkele goede redenen om dat voortaan wel te gaan doen. Wat dacht je van exclusieve Louboutin pumps en prachtige Azzedine Alaïa slechts op enkele centimeters afstand? Op naar het (mode)museum!

Christian Louboutin - Design Museum (Londen)

De schoenen van Christian Louboutin zijn niet alleen onder fashion insiders geliefd. Everybody loves Louboutin! De curator van het Design Museum is blijkbaar ook liefhebber, want in het Londense museum zijn tussen 28 maart en 1 juli 2012 allerlei pareltjes van de schoenengod te bewonderen. Ook foto's en schetsen van het glamorous schoeisel worden tentoongesteld. Met name de ontwikkeling van de ontwerper tot haast aanbeden mode-icoon staat centraal. Geen geld voor een ticket naar Londen? Eind oktober brengt Louboutin zijn boek uit, dus die bestellen is altijd nog een -beter betaalbare- optie.

mode in musea christian louboutin streetstyle tommy ton

mode in musea christian louboutin streetstyle

Hussein Chalayan - Musée des Arts décoratifs (Parijs)

De Turkse Hussein Chalayan heeft al aardig wat ervaring wat tentoonstellingen in grote musea betreft. In 2005 stelde het Groninger Museum bijvoorbeeld een overzichtstentoonstelling ter ere van de designer samen. De experimentele ontwerper gaat met zijn collecties altijd op zoek naar de grens tussen mode en kunst, en hij maakt daarbij vaak regelmatig van vernieuwende technieken. Kleding die ooit begraven is onder de grond en uit zichzelf bewegende jurken zijn business as usual voor Chalayan. De tentoonstelling 'Récits de mode' in het Franse museum is nog tot en met 13 november te bezoeken.

mode in musea hussein chalayan lady gaga

Lady Gaga on tour in een theatrale jurk van Hussein Chalayan.

mode in musea hussein chalayan bubble dress

Azzedine Alaïa - Groninger Museum (spreekt voor zich waar, non?)

Amsterdam de grootste modestad? Waarschijnlijk wel, al kan onze noordelijke stad Groningen er ook wat van. Van 11 december 2011 tot en met 6 mei 2012 kun je ontwerpen van de Tunesische ontwerper Azzedine Alaïa van wel héél dichtbij bekijken. In de jaren '80 en '90 zijn supervrouwelijke designs -die in de eighties en nineties onder meer door Madonna en Tina Turner werden gedragen- zijn een lust voor het oog en we verwachten dan ook veel jurken, veren en mooie details voor de expo. De creaties komen allemaal uit de collecties die hij tussen 2001 en 2011 uitbracht. Misschien dat er zelfs een look uit zijn eerste couture collectie voor fall-winter 2011 tussen zit?

mode in musea azzedine alaïa naomi campbell

Azzedine Alaïa met Naomi Campbell.

mode in musea azzedine alaïa couture collage

Looks uit Azzedine Alaïa's fall-winter 2011 couture collectie.

Walter van Beirendonck - ModeMuseum (Antwerpen)

Walter van Beirendonck is niet alleen zelf een opvallende verschijning met zijn grote postuur en flinke baard; ook zijn designs voor mannen én vrouwen zie je niet zo snel over het hoofd. De kleurrijke creaties zijn vrolijk en gaan ook ergens over. De Belgische ontwerper laat zich onder meer door thema's als aids, massaconsumptie, technologie en het spirituele inspireren. Nog tot en met 19 februari is de uitgebreide overzichtstentoonstelling 'Dream the world awake' in Antwerpen te bezoeken, met werk van de afgelopen dertig jaar. Ook komen inspiratiebronnen en projecten van naast de catwalk (zoals een spannend foto- en videoproject) aan bod.

mode in musea walter van beirendonck spring summer 2012

Walter van Beirendonck spring-summer 2012.

mode in musea walter beirendonck fall winter 2011 2012 collage

Walter van Beirendonck fall-winter 2011/2012.

Bezoek jij vaak een museum?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top