Fashion

Donatella Versace

Donatella Versace staat de laatste tijd volop in de spotlights dankzij haar samenwerking met modegigant H&M en sexy spring-summer 2012 show. Dat Lady Gaga allerlei vintage Versace items heeft herontdekt en vaak draagt, helpt ook zeker. Wij vertellen je alles over de vrouw achter het mode-imperium.

donatella versace finale breed

Donatella, Donatella toch... We blijven het zonde vinden hoe de designer zichzelf keer op keer heeft toegetakeld met haar bezoekjes aan de plastische chirurg. Maar natuurlijk schuilt er veel meer achter haar strakgetrokken gelaat dan een streven naar de eeuwige jeugd. Ruim veertien jaar na de trieste dood van haar broer, Gianni, houdt Donatella modehuis Versace op succesvolle wijze draaiende en zijn celebs met regelmaat in een creatie van haar hand te spotten.

De Italiaanse Donatella wordt als jongste van vier in 1955 geboren. In de seventies gaat ze net als haar oudere broer Giovanni (oftewel Gianni) knitwear design studeren in Florence. Als muze en grootste criticus van haar broer maakt ze van dichtbij mee hoe het door Gianni opgerichte modehuis Versace steeds meer in populariteit blijft groeien. In de jaren '80 krijgt Donatella zelfs haar eigen diffusion label Versus, die nu nog steeds bestaat.

donatella versace gianni finale show

Donatella en Gianni Versace na afloop van een show

In de jaren die daarop volgen worden de sexy, kleurrijke en ietwat hysterische creaties van familia Versace steeds populairder. Gianni weet hoe hij zichzelf en zijn creaties in de kijker moet spelen. Dit doet hij onder meer door nineties supermodellen als Linda Evangelista, Naomi Campbell en Helena Christensen in te huren voor grotesque catwalk shows en naughty campagnes. Versace is groot, groter, grootst. Het is in diezelfde periode dat Donatella en haar voormalig hubby Paul Beck twee kinderen krijgen: Allegra en Daniel.

donatella versace 1994 ad

Versace campagne uit 1994, met onder meer Christy Turlington (links) en Cindy Crawford (midden)

Maar aan al het modisch gefeest komt abrupt een einde als Gianni op 15 juli 1997 voor één van zijn mansions in Miami wordt neergeschoten door Andrew Cunanan. De familie Versace is er kapot van en de rest van de (mode)wereld rouwt mee. De werkzaamheden binnen huize Versace worden tijdelijk gestaakt en daarom gaat de spring-summer show voor 1999 ook niet door. Bij de officiële begrafenis in Milaan zijn meer dan 2000 rouwende mensen (waaronder Giorgio Armani, Lady Di en Madonna) aanwezig. Bovendien zitten miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd om de dienst live mee te maken. Versace waardig dus.

Hoe groot het verdriet om haar broer ook is, Donatella gaat verder. Ze is in het bezit van slechts twintig procent aandelen; haar dochter Allegra bezit na de dood van haar oom vijftig procent van het bedrijf. Omdat Allegra niet oud genoeg is om een big business als modehuis Versace te runnen, neemt Donatella de verantwoordelijkheid op zich. Een jaar na de dood van haar broer ontwerpt ze alweer ready-to-wear collecties, presenteert ze haar eerste couture creaties voor Atelier Versace en verovert ze met haar ontwerpen de VS en meerdere landen in Europa. Met commentaar op haar 'bewerkte' uiterlijk en drugsverleden veegt ze de vloer aan.

Ook ziet Donatella net als Gianni -als één van de eerste designers in die tijd- in dat je kleding nog beter wordt opgemerkt, als het om het lichaam van celebs hangt. Als 'gewoon' model kon je een Versace klus wel vergeten.

donatella versace beroemde vrienden collage

Beroemde BFF's van Donatella, allemaal gehuld in Versace uiteraard: Christina Aguilera, Jennifer Lopez, Madonna en Demi Moore

Naast het overzien van twaalf modecollecties per jaar, heeft Donatella blijkbaar nog genoeg tijd en energie over om onder meer een parfum te creëren, een home collection te ontwerpen, resorts en hotels in te richten. Een beetje hulp accepteert ze daarbij wel, zoals wanneer ze Brits talent Christopher Kane inhuurt om de Versus-lijn nieuw leven in te blazen.

Met iedere collectie blijft business woman Donatella trouw aan de esthetiek van haar overleden broer: sexy, een beetje gladjes, kleurrijk en heel erg Italiaans, zij het wat minder nineties. De door haar ontworpen kleding blijft verkopen, de celebs kloppen iedere keer weer aan voor een geschikte red carpet dress en ze heeft bovendien een samenwerking met H&M in de pocket. Gianni would be proud.

donatella versace spring summer 2012 versace versus collage

Versace en Versus spring-summer 2012

Ben jij een Versace fan?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top