Fashion

10x vreemdste trends uit de geschiedenis

De geschiedenis heeft sommige prachtige, maar ook wel heel aparte beauty- en modetrends voortgebracht. Wat dacht je van metalen jurkjes en vogelmaskers? Wij zetten tien van de meest vreemde trends ever voor je op een rij. Met hun moderne variant erbij, om nog maar eens aan te tonen dat iedere trend een comeback kan maken.

10x vreemdste trends uit de geschiedenis metalen jurk collage

Links: als materiaal voor een kledingstuk klinken katoen, zijde en leer ons als geschikte stofjes in de oren, maar metaal? De spacy jurken uit de film 'Qui Etes-Vous, Polly Maggoo?' waren geïnspireerd door een collectie met metal dresses van Paco Rabanne.
Rechts: een metalen korsetjurk uit de spring/summer 2007 show van Dolce & Gabbana.

10x vreemdste trends uit de geschiedenis chinese lotus schoen collage

Links: wie mooi wilt zijn, moet pijn lijden. Het item dat wat ons betreft het meest aansluit op deze uitspraak, is de Chinese lotusschoen. Om de voeten van vrouwen in deze onmenselijke schoentjes te laten passen, werden die vroeger samengebonden, totdat de tenen om de zool van de voet krulden en de hiel rechte vormen kreeg. Sommige van deze schoentjes passen in de palm van je hand.
Rechts: ze vervormen niet je voeten, maar zijn waarschijnlijk wel net zo lastig om op te lopen: de Armadillo schoenen uit Alexander McQueen's spring/summer 2010 show.

10x vreemdste trends uit de geschiedenis korset voor mannen collage crinoline collage

Links: de hoepels onder de 19e eeuwse jurken, moesten de vrouwen 'bescherming' bieden tegen de brute buitenwereld voorstellen. Dat deze crinolines met veel wind als paraplu's om de heupen waren en dus dames compleet wegbliezen, daar werd minder rekening mee gehouden.
Rechts: de crinoline in deze jurk uit de spring/summer 2011 collectie van Marchesa, is vooral gelukkig vooral bedoeld om mooi te zijn.

10x vreemdste trends uit de geschiedenis vogelmasker collage

Links: in het Europa van de 17e eeuw pest droegen artsen vogel-achtige maskers met daarin sinaasappelen (!) om niet de slechte lucht in te ademen, waarvan men dacht dat het de pest verspreidde. Creepy maskers in een toch al angstige tijd.
Rechts: een bird mask in een editorial van Vogue Paris.

10x vreemdste trends uit de geschiedenis egyptische oog make-up collage

Links: één van de bekendste rollen die wijlen Elizabeth Taylor speelde, was die van Cleopatra in de gelijknamige film uit 1963. De zwarte eyeliner look die je hier ziet werd in het Oude Egypte niet alleen gebruikt vanwege hoe het eruit zag; het moest het schijnen van de felle zon in de ogen verminderen.
Rechts: Egypte inspired make-up voor Alexander McQueen's fall/winter 2007 show.

10x vreemdste trends uit de geschiedenis korset voor mannen collage gepoederde pruiken collage

Links: Louis XIII, die leefde in de 17e eeuw, begon met het dragen van gepoederde pruiken omdat hij zijn kalende schedel wilde verbergen. De trend werd al snel opgepikt door de Franse aristocraten. Hier zie je de wereldberoemde Marie Antoinette met zo'n powdered wig.
Rechts: niet alleen in de film 'Marie Antoinette' met Kirsten Dunst werden witte pruiken op de hoofden gezet. Ook in fashion editorials worden de aparte hoofdcreaties ingezet voor een aristocratische look.

10x vreemdste trends uit de geschiedenis chopine collage

Links: en wij maar denken dat we tegenwoordig hoge hakken dragen. In het Venetië van de 15e eeuw droegen sommige dames deze chopines, die céntimeters hoger waren dan onze hoogste hakken.
Rechts: Alexander McQueen had -obviously- iets met bijzonder schoeisel. Deze op chopines geïnspireerde killer heels komt uit zijn spring/summer 2008 collectie.

10x vreemdste trends uit de geschiedenis no brows collage

Links: er zijn toch wat vreemde trends geweest onder aristocratische dames... In de vijftiende eeuw vonden sommige van deze welgestelde vrouwen het hip om al hun wenkbrauwen weg te plukken. Ook bij Mona Lisa is geen haartje boven de oogleden te bekennen.
Rechts: het compleet verwijderen van wenkbrauwen gaat ons nu wat te ver, maar met het bleken ervan krijg je wel dezelfde buitenaardse look. Zoals in Givenchy's fall/winter 2009 campagnebeeld.

10x vreemdste trends uit de geschiedenis korset voor mannen collage

Links: jawel, in de 18e en 19e eeuw waren sommige mannen zo ijdel om net als de dames een korset te dragen. De heren droegen ze om in hun nauwsluitende jasjes en broeken te passen.
Rechts: John Galliano houdt wel van een verzetje hier en daar, en liet sommige mannelijke modellen voor zijn fall/winter 2010 show een korset dragen. Adem in en adem niet uit!

10x vreemdste trends uit de geschiedenis korset voor mannen collage eighties collage

Links: de eighties, ze brachten de modewereld zoveel moois maar vooral ook zoveel fouts. Met name de hysterisch gekleurde aerobics outfits uit die tijd zijn nu te kitsch voor woorden.

Rechts: toegegeven, de jaren '80 blijven zich ondanks alle foute pakjes steeds opnieuw bewijzen in modeland. Zowel de superbrede schouders als de beenwarmers worden nog regelmatig op de catwalks gespot. Zoals deze rode exemplaren tijdens de Lacoste fall/winter 2010 show.

Check voor nog meer fashionable lijstjes zeker ook onderstaande edities van onze '10x' rubriek!

- 10x behind the scenes bij modebedrijven

- 10x favoriete DIY bloggers

- 10x gender neutrale fashion

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top